Google Nearby laat iPhones lokaal delen via geluid

AirDrop heeft een nieuwe concurrent. Met Google Nearby kun je lokaal bestanden delen. Om de verbinding tot stand te brengen worden er geluiden afgespeeld.
Bastiaan Vroegop -

Google NearbyGoogle gaat het makkelijker maken voor iPhones, iPads en Android-toestellen om met elkaar te communiceren. Google Nearby zorgt er met Bluetooth, Wi-Fi en geluid voor dat apparaten bij elkaar in de buurt met elkaar verbinden, zodat je bijvoorbeeld lokaal foto’s en andere media kunt delen. Daarmee gaat Google concurreren met Apple’s AirDrop.


Googly Nearby is een nieuwe standaard die ontwikkelaars in hun apps kunnen integreren. Met een API kan Nearby zien of er andere app-gebruikers in de buurt zijn, zodat je vervolgens bestanden naar elkaar kunt versturen. Door een combinatie van Bluetooth, Wi-Fi en geluid ziet je iPhone precies wie er het dichtst in de buurt is. Het afgespeelde geluid kan niet door het menselijk oor worden gehoord, maar wordt wel door je iPhone-microfoon opgepikt. Het geluid wordt gebruikt om de afstand tussen jou en een ander toestel te bepalen. Hoe harder het geluid, hoe dichterbij de smartphone van de ontvanger.

Nearby is een concurrent voor AirDrop, maar Google’s alternatief verschilt op een aantal vlakken. Ten eerste is Nearby afhankelijk van ondersteunde apps. Een ontwikkelaar moet Nearby eerst in een app integreren, voordat je er gebruik van kunt maken. Wil je foto’s versturen? Dan hebben jij en de ontvanger allebei een foto-app met Nearby nodig. AirDrop is onderdeel van iOS, waardoor je het met veel meer apps kunt gebruiken.

Groot voordeel van Nearby is dat het werkt op iPhones en Android-toestellen. AirDrop beperkt zich tot producten van Apple: je kunt alleen delen tussen iPhones, iPads, iPods en Macs.

Lees ook: Met AirDrop bestanden uitwisselen tussen Mac, iPhone en iPad

Google wil de manier waarop we onze iPhones lokaal gebruiken flink veranderen. Eerder werd nog de Eddystone aangekondigd. Deze iBeacon-concurrent laat je iPhone in bijvoorbeeld winkels weten waar je bent, zodat je de juiste informatie op de juiste plekken te zien krijgt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 juli 2015 om 10:03
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 6 reacties

  1. Het afgespeelde geluid kan niet door het menselijk oor worden gehoord, maar wordt wel door je iPhone-microfoon opgepikt

    Hmm, en hoe zit dat met je hond, kat, marmot, konijn en/of kanarie? Die hebben een beter gehoor dan mensen… beetje sneu als die elke keer als je een foto oid uitwisselt met een androïde huisgenoot naar een voor hun hoorbare harde hoge toon moeten luisteren 😕.

    Speaker en microfoon zijn in principe wel voor mensen bedoeld, dus extreem ultrasoon (om ook voor de meest voorkomende huisdieren onhoorbaar te zijn) zal niet kunnen. ‘Voordeel’ is natuurlijk wel dat je zelfs met de telefoon op stil aan de jankende (buur)hond merkt dat je een bestandje binnenkrijgt 😏

  2. Deze app is er toch al voor iOS ? Heet Chirp’ van Animal Systems.

  3. Ik wil helemaal niet weten waar Android zich bevind en al helemaal niet dat deze Google rotzooi nog preciezer weet waar ik ben.

  4. Het afgespeelde geluid kan niet door het menselijk oor worden gehoord, maar wordt wel door je iPhone-microfoon opgepikt

    Origineel geplaatst door Ferryman

    Hmm, en hoe zit dat met je hond, kat, marmot, konijn en/of kanarie? Die hebben een beter gehoor dan mensen… beetje sneu als die elke keer als je een foto oid uitwisselt met een androïde huisgenoot naar een voor hun hoorbare harde hoge toon moeten luisteren .
    Speaker en microfoon zijn in principe wel voor mensen bedoeld, dus extreem ultrasoon (om ook voor de meest voorkomende huisdieren onhoorbaar te zijn) zal niet kunnen. ‘Voordeel’ is natuurlijk wel dat je zelfs met de telefoon op stil aan de jankende (buur)hond merkt dat je een bestandje binnenkrijgt

    Haha +1

  5. Origineel geplaatst door uhm…
    Deze app is er toch al voor iOS ? Heet Chirp’ van Animal Systems.

    Chirp gebruikt wèl voor mensen hoorbaar geluid, in plaats vàn wifi of bluetooth; Google ‘onhoorbaar’ geluid náást wifi en bluetooth.

    Wel geinig dat chirp, met een ouderwetse taperecorder kun je je foto’s etc. ermee op een cassettebandje zetten en later weer inladen, Commodore 64 / Sinclair Spectrum style 😀 Héél retro… maar nu wel uitwisselbaar tussen de twee grootste concurrerende ecosystemen van het moment.

  6. Ik gebruik Airdrop echt nooit. Stuur video’s, links, foto’s, opnames, locatie allemaal door via whatsapp in 1 handomdraai. Airdrop is gewoon klungelig en doet er lang voor om iphones rondom te vinden, moet je eerst nog vragen “zet je airdrop eens aan, en nu wachten hé tot hij je vindt”