Deze lamp en smartphonelader draait volledig op zout en water

Geen doe-het-zelf-project deze keer, maar een opvallend product van een broer en zus uit de Filippijnen. Zij ontwikkelden deze lamp voor gebieden waar stroom lang niet zo vanzelfsprekend is als hier.
Lars Paymans -

Zoutwaterladerlamp
Een broer en zus uit de Filippijnen hebben een lamp ontwikkeld waar je met een beetje water en zout niet alleen licht maar ook stroom voor je smartphone mee opwekt. Dit levert de twee de nodige prijzen op, vooral omdat het een uitkomst kan zijn voor gebieden waar elektriciteit niet zo vanzelfsprekend is.


Hoewel de uitvinding van Raphael en Aisa Mijeno goed van pas komt als je op een camping zit of op een andere plek zonder stroom, is hun lamp op de eerste plaats ontwikkeld voor gebieden in de Filippijnen waar het heel wat moeite kost om überhaupt een lamp te laten branden.

Van kerosine naar zout en water

In deze gebieden moet kerosine worden gebruikt om huizen van licht te voorzien. Het wordt pas echt schrijnend als je nagaat dat men volgens Raphael soms twaalf uur moeten lopen om een flesje van dit spul te halen. “Na twee dagen is die fles weer leeg”, aldus Raphael tegen Upworthy.

Zoutwaterladerlamp

Ondertussen is zout en water een stuk beter verkrijgbaar en heel goedkoop. Door een glas water en twee eetlepels zout in de lamp te gooien, blijft hij tot acht uur schijnen. Daarnaast kun je hem dankzij de ingebouwde USB-poort ook gebruiken om je iPhone (of iedere andere smartphone) mee op te laden. Omdat de smartphone energie uit de lamp slurpt zul je deze wel wat vaker bij moeten vullen. De metalen elektroden in de lamp moeten twee keer per jaar worden vervangen.

Eigen bedrijfje

Inmiddels is het project van het duo al opgemerkt door grote partijen, die hun interesse getoond hebben en zijn ze hun eigen bedrijfje met de naam Sustainable Alternative Lightning gestart. Met een beetje geluk zorgt hun uitvinding ervoor dat afgelegen dorpjes overal ter wereld met wat water en zout hun huizen kunnen verlichten. Wij nemen er graag eentje mee als we een weekendje naar zee gaan om onze iDevices van stroom te voorzien.

Reacties: 12 reacties

  1. Ik neem aan dat het opladen wel uren gaat duren?

  2. Dat is geweldig.

  3. Superidee. Maar als zout met water werkt, lukt het met gewoon zeewater dan ook?

  4. Origineel geplaatst door Frans H
    Superidee. Maar als zout met water werkt, lukt het met gewoon zeewater dan ook?

    Nee je hebt juist zoet water EN zout(water) nodig

    Google eens op Pressure Retarded Osmosis

  5. Nope. Dat klopt niet.

    Zeewater kan ook.

    You can also use the ocean water to power up your lamp!
    If you are living along the coastline, no need to create your saline solution, instead… use the ocean water to operate your lamp.

  6. Origineel geplaatst door Edwin ®
    Google eens op Pressure Retarded Osmosis

    Op de website lees ik “This lamp uses the science behind the Galvanic cell”.
    Feitelijk dezelfde techniek als de “aardappelbatterij” uit de natuurkundelessen van vroeger. Het vervangen van de elektroden geeft dat ook al een beetje weg; die lossen op in het elektroliet…

  7. “Deze lamp en smartphonelader draait op zout en water en twee metalen”

    FTFY. De grote vraag is natuurlijk wat de prijs wordt van de vervangende elektroden. In elk geval is het *niet* “alleen zout en water”!

  8. @Edwin ®: Helaas is dat dus niet wat hier wordt gebruikt. Maar dat zou wel een hele mooie toepassing ervan zijn geweest — alhoewel het te gebruiken membraan waarschijnlijk ook niet het eeuwige leven heeft en dus regelmatig zal moeten worden vervangen 🙁

  9. @Eric: Ik vraag mij ook af of je op “mijn” manier wel voldoende energie opwekt in zo’n mini-omgeving.

  10. Ikzelf zou eerder een solar charger verkiezen wat niet wegneemt dat hun ontdekking super is .

  11. Origineel geplaatst door ronny1967
    Ikzelf zou eerder een solar charger verkiezen wat niet wegneemt dat hun ontdekking super is .

    Dat is precies wat de (Nederlandse) Waka Waka ook biedt: Een lichtbron en een USB lader als alternatief voor het dure en gevaarlijke kerosine. En, geen zout nodig. Een beetje zon is genoeg.
    Ik heb er zelf een en hij werkt inderdaad prima.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.