Fietsersbond start groot onderzoek met iPhone-app

Met App de Fiets doet de Nederlandse Fietsersbond onderzoek in Nederland. Daar kun je nu ook aan deelnemen om een gratis fiets te winnen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

App de FietsDe Nederlandse Fietsersbond voert in september een grootschalig onderzoek uit. Hierbij wordt gekeken hoeveel mensen er fietsen, welke routes we vooral afleggen en wat onze gemiddelde snelheid is. Een onderzoek waarbij de iPhone een belangrijke rol speelt: fietsers kunnen namelijk hun steentje bijdragen met een speciale app. Hiermee meet de iPhone je fietsgedrag, dat vervolgens naar de onderzoekers wordt verstuurd.


De iPhone-app App de Fiets verstuurt tijdens de test hoe lang je op de fiets zit, welke route je neemt en hoe lang je op bepaalde momenten stilstaat. De app gebruikt de bewegingssensoren en gps-ontvanger van de iPhone om te zien wanneer je precies beweegt. Gegevens worden automatisch verzonden: heb je de app eenmaal ingesteld, dan hoef je verder niets meer te doen.

Fietsersbond: App de Fiets

De test van de Fietsersbond vindt plaats van 14 september tot en met 20 september. Installeer je de app nu alvast? Dan ontvang je automatisch een pushbericht als de test van start gaat. Je kunt in heel Nederland deelnemen. In Amsterdam zal het onderzoek worden gebruikt om het fietsnetwerk te verbeteren, zo schrijft het Parool. Zelf heb je ook iets in de data: zo zal de app bijvoorbeeld laten zien wat de gemiddelde snelheid is in Nederland en hoe snel mensen in je provincie fietsen. Er is ook een app voor Android. Daarnaast kunnen deelnemers een fiets winnen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 september 2015 om 11:24
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 8 reacties

  1. Geinig idee. App geïnstalleerd en ingesteld. Ik fiets nog best wat en dit is een leuk idee. GPS functies trekken iets van de batterij maar voor een weekje maakt dat ook niets uit. Ten tijde van mijn aanmelding net (postcode en e-mail adres invullen) zag ik dat er tot nu 523 mensen zich hebben aangemeld waarvan 11 in mijn provincie (Groningen).

  2. Kunnen ze niet beter API van Runkeeper, Strava, Human, Garmin Connect, Runtastic of een van de vele fietskaart apps gebruiken? Dan hebben ze gelijk miljoenen datapunten en hoeven ze niet zelf een app te onderhouden.

  3. Leuk om straks te zien of er nog significante verschillen zijn tussen iPhone en Android gebruikers. Die laatsten zullen wel meer door “Open” gebieden rijden. 😉

  4. Geld die APP ook voor Vlaanderen? En I.O.S.9?
    Ik gebruik dat al.

  5. @Hugo Aerts: De fietsersbond die achter dit onderzoek zit, met homepage fietsersbond.nl, is alleen in Nederland actief. Dus de app zal hoogstwaarschijnlijk niet voor Vlaanderen werken.

    Maar er bestaat kennelijk ook een fietsersbond in België, met de ‘verrassende’ sitenaam fietsersbond.be 😉. Misschien kun je zelf die influisteren aan te haken bij het onderzoek van hun Nederlandse ‘zusterorganisatie’? Daar hebben ze nog een slordige drie weken de tijd voor 😃

    Slimme manier trouwens om zo’n onderzoek op te zetten. Hoop dat het werkt, dat voldoende mensen meedoen.

  6. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  7. iOrigineel geplaatst door Jelv
    Kunnen ze niet beter API van Runkeeper, Strava, Human, Garmin Connect, Runtastic of een van de vele fietskaart apps gebruiken? Dan hebben ze gelijk miljoenen datapunten en hoeven ze niet zelf een app te onderhouden.

    😂 Grapjas! 😂

    Het artikel waar je naar verwijst is al oud. Zo oud dat de routeplanner/fietskaart/navigatie-app van de Fietsersbond zelf er nog niet in staat. Als het zo simpel was een bestaande navigatie-app hiervoor te gebruiken, denk je niet dat ze dan hun eigen app zouden hebben gebruikt?

    En een API gebruiken zonder een eigen app te maken/onderhouden ??Waar denk je eigenlijk dat de “P” in “API” voor staat ?!

    Als je iets verder had gezocht naar de spreekwoordelijke klepel toen je de klok hoorde luiden had je trouwens ook gezien dat ze gebruik hebben gemaakt van een bedrijf dat al eerder vergelijkbare trafic analyse apps heeft ontwikkeld. Als iemand weet dat het wiel al is uitgevonden en dat niet opnieuw hoeft te gebeuren is het natuurlijk wel een fietsersbond 😉

  8. Jammer dat de app 24 uur de klok rond GPS trekt, terwijl de testweek nog niet gestart is.

    Ik heb ‘m er voor nu dus afgegooid. Als ik er op tijd aan denk installeer ik ‘m 14 september wel weer.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.