Wozniak: ‘Steve Jobs is nooit ontslagen bij Apple, hij ging zelf’
Nu het leven van Steve Jobs weer in de schijnwerpers staat dankzij de nieuwe bioscoopfilm, lijkt Steve Wozniak graag van het moment gebruik te maken om het een en ander recht te zetten.
In een reactie op Facebook vertelt Wozniak dat Steve Jobs nooit gedwongen buiten de deur is gezet door Apple, maar dat dit zijn eigen beslissing is geweest. Het populaire verhaal is dat Jobs na een strijd met CEO John Scully om de macht over Apple te krijgen, verloor en door Scully uit het bedrijf werd gezet. Wozniak zegt nu iets heel anders: “Steve werd nooit gedwongen. Na het falen van de Macintosh is het aannemelijk dat Jobs zo teleurgesteld was en zich zo schaamde dat hij zijn visie niet waar kon maken, dat hij zelf vertrok.”
John Scully aan het woord
Dit verhaal lijkt overeen te komen met de versie die John Scully graag vertelt. Hij zegt dat het bestuur het erover eens was dat Steve de Mac-divisie moest verlaten, omdat hij voor teveel onrust zou zorgen. Scully:
Steve is nooit ontslagen. Hij nam een sabbatical en was nog steeds lid van het bestuur. Maar dat Steve van het Mac-project afgezet werd, heeft hij me nooit vergeven.
Hoe het allemaal echt gegaan is, zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Steve zei bijvoorbeeld zelf in 2005 dat hij wel degelijk ontslagen werd. “Toen ik 30 was, lag ik eruit.” Dat er genoeg in het leven van Steve Jobs gebeurd is om er een film op te baseren, is in ieder geval duidelijk. De meest recente bioscoopfilm wordt door medewerkers van Apple (en Wozniak) als erg waarheidsgetrouw beschreven. Over een documentaire die onlangs verscheen zijn ze een stuk minder te spreken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Als je geen andere optie meer ziet dan te vertrekken, dan kun je toch nauwelijks van een ‘eigen beslissing’ spreken. Dus formeel klopt het misschien dat Apple Jobs niet heeft ontslagen, maar Jobs heeft dit kennelijk heel anders ervaren. In het beste geval voelde hij zich waarschijnlijk gedwongen ‘de eer aan zichzelf te houden’. Andere opties waren er simpelweg niet (meer).
Sceptici zullen het wel weer het ‘reality distortion field’ van Jobs noemen.
Verder is ‘ontslagen worden’ een beetje een vreemde term voor iemand die grootaandeelhouder / eigenaar is. Jobs verkocht simpelweg zijn aandelen en begon opnieuw.
Technisch gezien zouden Woz en Scully best gelijk kunnen hebben. Maar “Van het Mac project afgehaald” zal voor Steve als een soort ontslag hebben gevoeld. Als Scully dat kon doen had hij dus de macht bij Apple en niet Steve Jobs. Jobs was een grote visionair, maar natuurlijk ook een perfectionist, een streber en een lastig mannetje – laten we eerlijk zijn! 🙂
“Steve Jobs is nooit ontslagen bij Apple, hij ging zelf”.
Tsja, dat is ook de officiële lezing rond Scott Forstall’s vertrek. Je zou bijna een patroon gaan vermoeden. 😕
Wie volgt? Wie heeft visie, oog voor kwaliteit en detail en is een tikkeltje eigenzinnig en ongepolijst?
Ik zou het overigens wèl zien zitten als de hoofdverantwoordelijke voor iOS 8.x en OS X Yosemite ‘uit eigen beweging’ zou vertrekken. Zeker als hij ons (ook) geen excuus aanbiedt voor dàt falen… zou wel zo consequent zijn.😏
@Ferryman
Ik ben zelf een enorme fan van Greg Federighi (de enige pioniersgeest tijdens de keynote), en er niet erg zeker van dat hij de oorzaak is van de problemen.
Ligt wsch (net als bij Forstall) politiek complexer, als hij gedwongen/meegesleurd wordt in dingen die anderen willen
Vrij boeiend om die reacties op Facebook te lezen van meerdere oud-Apple gedienden.
Aan de andere kant denk ik over sommige dingen ook: waarom kom je daarmee nu hij overleden is en zich niet kan verweren? Maar goed, dat krijg je ook als mensen drie of meer films schieten over de man.