Sinds Apple vier iPhones tegelijk uitbrengt, zien we dat de standaardmodellen meestal alleen wat nieuwe functies van de Pro-modellen van het voorgaande jaar krijgen. Er wordt zelden echt geïnnoveerd op de standaardmodellen, maar dit jaar is dat gelukkig net even anders. Een van de meest in het oog springende verbeteringen van de iPhone 16-lijn vinden we in alle modellen (de Cameraregelaar), terwijl de iPhone 16 tegelijkertijd ook nog wat andere nieuwe functies krijgt die je eerder alleen bij de Pro-modellen zou verwachten. Dat zorgt ervoor dat de standaard iPhone 16 interessanter is dan ooit tevoren. Sterker nog: de iPhone 16 is voor steeds meer mensen die voorheen ongezien een Pro-model zouden kopen, eigenlijk al een hele goede keuze. In deze iPhone 16 review lees je waarom we enthousiast zijn geworden van dit nieuwste standaardmodel.
Tekst, review en foto’s: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). De review is geschreven in september 2024 en beschrijft de situatie op dat moment. De geteste iPhone 16 is een ultramarijn exemplaar met 512GB opslag. Het exemplaar is voor deze test beschikbaar gesteld door Apple.
iPhone 16 in het kort
Dit zijn de belangrijkste nieuwe eigenschappen van de iPhone 16:
- Nieuwste standaard iPhone, opvolger van iPhone 15
- Nieuwe snellere A18-chip
- Nu met Actieknop en Cameraregelaar
- Verbeterde ultragroothoeklens, ondersteuning voor macrofoto’s
- Langere batterijduur
- Sneller opladen
- Wifi 7 en Thread
Daarnaast bevat de iPhone 16 ook alle functies van de voorganger:
- 6,1-inch Super Retina XDR-display
- Dynamic Island
- Twee cameralenzen aan de achterkant, met 0,5x, 1x en 2x optische zoom
- Face ID
- Usb-c-poort met usb 2-snelheden
- Ongelukdetectie
- SOS-noodmelding via satelliet
- Vanaf 128GB opslag
- Adviesprijs bij Apple vanaf €969,-
Deze review beschrijft onze ervaringen van de gewone iPhone 16. Apple heeft daarnaast ook nog de iPhone 16 Plus, die exact dezelfde nieuwe functies heeft. Het enige verschil is dat dit model een groter scherm en langere batterijduur heeft. Wil je meer weten over de verschillen en overeenkomsten, ook met de andere modellen? Lees dan onze vergelijkingen:
Bij deze aanbieders kun je iPhone 16 abonnementen afsluiten:
Vodafone | Odido | KPN | Belsimpel | Mobiel.nl
Daarnaast kun je voor een losse iPhone 16 bij deze winkels terecht:
Amazon | Bol.com | Coolblue | Belsimpel | Mobiel.nl | MediaMarkt
Design iPhone 16: hetzelfde ontwerp, maar dan met meer kleur
- Aluminium behuizing met platte zijkanten en meer afgeronde hoeken
- Matglazen achterkant
- Design ongewijzigd ten opzichte van iPhone 16
- Vijf kleuren: ultramarijn, blauwgroen, roze, wit en zwart
- Afmetingen: 147,6 x 71,6 x 7,8mm
- Gewicht: 170 gram
- IP68 waterbestendigheid (tot 30 minuten en 6 meter diep)
Sinds vorige jaar heeft het standaardmodel van de iPhone een matglazen achterkant, met een platte aluminium behuizing. We vonden de iPhone 15 eigenlijk de mooiste iPhone sinds jaren, maar er was een aspect waar we minder van gecharmeerd waren: de kleurkeuze. Alle kleuren waren vorig jaar nogal flets, alsof de kleureninkt van de printer op was.
Dit jaar heeft Apple de printer weer bijgevuld, want de kleuren van de iPhone 16 zijn spetterend. Voor deze review hebben we de ultramarijn-uitvoering getest. We vinden dat toch wel een erg mooie kleur, al is dat natuurlijk persoonlijk. Het lijkt soms paars, maar het heeft bij bepaalde lichtinvallen toch ook wel veel weg van blauw. Ultramarijn is misschien we de kleur die het meest onderhevig is aan lichtinval ooit. Dat maakt de kleur tegelijkertijd verrassend. Anderzijds kunnen we ons voorstellen dat je er na een jaar misschien wel op uitgekeken bent. Maar dan kun je er altijd weer een hoesje omheen doen.
De andere kleuren van de iPhone 16 spreken ons ook wel aan. De blauwgroene variant ziet er in het echt eveneens mooi uit en is een kleur die we zonder twijfel zouden aanbevelen. De meest opvallende kleur is de roze variant. Waar de iPhone 15 nog heel zachtroze had, is dit bij de iPhone 16 veel harder en feller. Je moet ervan houden, maar er zijn ongetwijfeld liefhebbers voor te vinden. Ga je toch voor safe, dan zijn er altijd nog wit en zwart. De zwarte lijkt nog het meest op de matzwarte iPhone 7. Al met al voor ieder wat wils en dat was vorig jaar bij de iPhone 15 wel anders.
Het algehele design is dus onveranderd gebleven ten opzichte van de iPhone 15 en dat is maar goed ook. We zijn nog altijd fan van de platte zijkanten en de meer afgeronde hoeken die Apple vorig jaar geïntroduceerd heeft, liggen nog altijd prettig in de hand. Qua afmetingen en gewicht is er niets veranderd en ook de waterbestendigheid is gelijk gebleven.
Los van de kleur is er nog wel een ander aspect waaraan je een iPhone 16 kan herkennen: de camerabult op de achterkant. Deze zit nu niet meer in een vierkantje waarbij de lenzen schuin onder elkaar staan. In plaats daarvan staan de lenzen recht onder elkaar, in een pilvormige uitsnede. Het is daarmee een beetje een combinatie tussen de camera-indeling van de iPhone 11 (lenzen onder elkaar, met flitser ernaast) en die van de iPhone X (pilvormige uitsnede). We vinden dit eigenlijk wel mooi en het oogt wat rustiger dan de diagonaal geplaatste lenzen van de iPhone 13, 14 en 15. Maar ja: hoe vaak zit je nou eigenlijk naar de achterkant van je iPhone te kijken?
Scherm iPhone 16: laatste model met 60Hz?
- 6,1-inch Super Retina XDR OLED-display
- Resolutie: 2556 x 1179 met pixeldichtheid van 460ppi
- HDR-display geschikt voor HDR-content
- True Tone, brede kleurweergave
- Geen ProMotion of always-on
- Maximale helderheid van 2000 nits
- Minimale helderheid van 1 nit
De iPhone 16 heeft nagenoeg dezelfde schermspecificaties als de iPhone 15. Het formaat, de resolutie, de aanwezige schermtechnieken en de maximale helderheid: het is allemaal hetzelfde gebleven als de voorganger. Daar hebben we enerzijds totaal geen moeite mee: het scherm van de standaardmodellen is voor het grootste deel van de gebruikers meer dan prima. De kleuren zijn mooi, de helderheid is goed en het Dynamic Island is ook een handige toevoeging. Anderzijds: meer geavanceerde functies zoals ProMotion (120Hz beeldverversing) en de always-on modus vind je nog niet op de gewone iPhone 16.
Dat vinden we anno 2024 wel een beetje zonde. We kunnen ons voorstellen dat er gebruikers zijn die vanwege de schermkwaliteit kiezen voor de iPhone 16 Pro, maar tegelijkertijd de extra geavanceerde camera niet gebruiken. Als de iPhone 16 ook de schermtechnieken zoals ProMotion en always-on had gekregen, zou deze doelgroep ongetwijfeld naar dit goedkopere model overstappen. Dat is vooral goed voor je eigen portemonnee, maar minder goed voor die van Apple. We snappen de keuze wel om een dergelijk verschil in schermtechnieken tussen de gewone iPhone 16 en de Pro-modellen te blijven hanteren, maar het voelt toch ergens ook een beetje flauw.
Ga je toch de overstap maken van bijvoorbeeld een iPhone 13 Pro naar een iPhone 16, dan is het in het misschien wel even wennen dat er geen 120Hz beeldverversing op zit. Alles voelt in het begin daardoor wat minder vloeiend, maar dit went ook wel weer erg snel. Het gebrek aan always-on zal een groter gemis zijn, als je bijvoorbeeld een iPhone 14 Pro hebt gehad. Maar aangezien steeds meer mensen tegenwoordig elke drie jaar upgraden, zal voor de gebruikers die nu een always-on scherm hebben pas volgend jaar het moment zijn om een keuze te maken voor een nieuwe iPhone.
We hopen dan ook dat Apple volgend jaar wel de keuze gaat nemen om always-on en 120Hz beeldverversing op de standaardmodellen beschikbaar te stellen. Zeker omdat de iPhone 16 in vergelijking met andere smartphones van dezelfde (of zelfs lagere) prijsklasse op dit vlak toch wat achterloopt.
Hardware en functies iPhone 16
- A18-chip met 6-core CPU en 5-core GPU
- 16-core Neural Engine
- 8GB RAM
- Opslag: 128GB, 256GB en 512GB
- Bluetooth 5.3, Wifi 7
- Nieuw: ondersteuning voor Thread
- Langere batterijduur
- Sneller draadloos opladen
- Usb-c met USB 2-snelheden
Zoals we van Apple gewend zijn, zit het qua hardware in de iPhone 16 wel goed. Sterker nog: het verschil met de Pro-modellen is kleiner dan ooit. In alle uitvoeringen van de iPhone 16 zit een A18-chip. Het enige verschil is dat de iPhone 16 Pro een A18 Pro-uitvoering heeft, waar een extra grafische core in zit. Deze zorgt vooral voor extra grafische functies voor de camera en games. Maar de gewone A18-chip staat ook zeker zijn mannetje. Dankzij deze chip zijn high-end games die voorheen een iPhone 15 Pro vereisten nu ook speelbaar op de gewone iPhone 16, inclusief ondersteuning voor ray-tracing waardoor de belichting in games er beter uit ziet. Dergelijke games draaien op de iPhone 16 als een zonnetje, al vragen wij ons wel af in hoeverre de doelgroep van de iPhone 16 dergelijke high-end games speelt.
De iPhone 16 is tegelijkertijd voorzien van 8GB RAM. Daar merk je in de praktijk eigenlijk niet zo gek veel van, maar het is wel een vereiste voor de ondersteuning van Apple Intelligence. Helaas komt Apple’s nieuwe AI-systeem voorlopig nog niet naar Europa, waardoor we dit niet hebben kunnen testen. Maar als je van plan bent om de iPhone 16 nog drie jaar te gebruiken, is het goed om te weten dat je nu alvast voorbereid bent op de toekomst.
Batterijduur weer een stukje beter
De nieuwe chip is energiezuiniger en dat zien we terug in de batterijduur. Apple belooft tot 2 uur langer video afspelen en tot 2 uur langer video streamen dan de iPhone 15. In onze test hebben we wel iets gemerkt van de langere batterijduur, maar het is ook weer geen verschil tussen dag en nacht. Het is niet zo dat je nu ineens een dag langer met de batterij doet dan met de iPhone 15. Opladen doen we nog steeds elke nacht, maar we houden aan het eind van de dag een iets vollere batterij over. Dat komt vooral van pas op langere dagen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of een reis waarbij je geen mogelijkheid hebt om tussendoor bij te laden.
Bij de iPhone 16 Pro is het verschil in de batterijduur veel groter in vergelijking met het vorige model, maar daarover lees je meer in onze review van de iPhone 16 Pro.
Iets wat wel gelijk is tussen de gewone iPhone 16 en de iPhone 16 Pro, is de verbeterde oplaadsnelheid. Met de vernieuwde MagSafe-oplader kun je een iPhone 16 sneller opladen, op maximaal 25W. Je kunt je iPhone 16 daarmee in dertig minuten tot 50% opladen. Daardoor gaat draadloos opladen op de iPhone 16 net zo snel als bedraad opladen met de iPhone 15. Wat de oplaadsnelheid via de kabel betreft is er niets veranderd ten opzichte van zijn voorganger, ook al waren er geruchten dat het bekabeld opladen sneller zou gaan. Wij merkten tijdens onze metingen dan ook geen verschil.
Draadloze verbindingen: een stapje beter
Apple heeft nog meer gesleuteld aan de hardware van de iPhone 16. Allereerst is de wifi geüpgraded van wifi 6 naar wifi 7, de nieuwste standaard op het gebied van draadloos internet. Dat levert een snellere en betrouwbaardere verbinding op, met een lagere latency. Echter heb je hier wel een geschikt wifi 7-modem voor nodig en die heeft niet iedereen. Wij hebben deze verbetering dus niet zelf kunnen testen, maar je bent in ieder geval voorbereid op de toekomst.
Een andere verbetering op het gebied van draadloos, is de ondersteuning voor Thread. Dit smart home-protocol wordt steeds meer gebruikt en doordat het nu ingebouwd zit in de iPhone, kun je Thread-accessoires zonder hub gebruiken. Zelf hebben wij meerdere HomePods en Apple TV’s met Thread in huis staan die fungeren als hub voor de smart home, dus wij plukken niet per se de vruchten van deze verbetering. We hebben niet per se gemerkt dat smart home-producten met Thread sneller reageren als je ze met de iPhone 16 bedient.
Knoppen iPhone 16: licht, camera, actie
- Nieuw: Actieknop in standaardmodel
- NIeuw: Cameraregelaar voor het maken van foto’s en video’s
- Standaard volumeknoppen zijknop
Misschien wel de grootste vernieuwing in de iPhone 16 zijn de twee nieuwe knoppen. Allereerst heeft de Actieknop van de iPhone 15 Pro de overstap gemaakt naar het standaardmodel en daar zijn we eigenlijk heel erg blij mee. De Actieknop vervangt de mute-schakelaar en eigenlijk hadden we deze altijd al uit staan, zeker omdat we een Apple Watch dragen. De zijschakelaar is daardoor in al die jaren vrij nutteloos geworden, dus dat er nu een bruikbare knop voor in de plaats komt is alleen maar goed nieuws.
De Actieknop laat je zelf een bepaalde actie instellen. Je kan er de camera mee starten, maar ook een willekeurige Focus-modus, de zaklamp, Shazam-muziekherkenning of je start een gesproken vertaling met de Vertaal-app. Sinds iOS 18 zijn er bovendien nog meer opties bij gekomen. Zo kun je elke willekeurige regelaar van het Bedieningspaneel aan de knop koppelen.
Sinds iOS 18 vinden we de Actieknop eigenlijk nog veel beter geworden. Omdat je in iOS 18 nu de twee knoppen onderaan het toegangsscherm kan wijzigen, hebben we de zaklamp verplaatst naar de Actieknop. Dat geeft ons de ruimte om op het toegangsscherm een andere knop te zetten, zoals de rekenmachine. Je kan dat ook omdraaien, maar omdat je voor het gebruik van de zaklamp toch niet op het scherm hoeft te kijken vinden we dat eigenlijk de meest logische optie. Ook omdat je hem gemakkelijk op de tast kan bedienen, dus ook in het donker.
Wel vinden we het jammer dat de Actieknop beperkt is tot slechts één actie. Je kunt bijvoorbeeld niet twee keer klikken en daar een andere functie aan koppelen. Dat maakt de Actieknop wat beperkt: je zet er alleen een functie mee aan of uit. En dat terwijl Apple’s nieuwe Cameraregelaar een stuk geavanceerder is.
Cameraregelaar is de grote vernieuwing
De Cameraregelaar is helemaal nieuw voor de iPhone. In tegenstelling tot de Actieknop vorig jaar, vind je de Cameraregelaar op alle iPhone 16-modellen, dus ook de gewone iPhone 16. Deze vind je aan de rechter zijkant, onder de zijknop. Zoals de naam al zegt, gebruik je deze voor het bedienen van de camera. Maar hoe handig is dit in de praktijk?
De Cameraregelaar is niet zomaar een knop, zoals bijvoorbeeld de Actieknop of de volumeknoppen dat zijn. Zo ligt deze verzonken in de behuizing, waardoor je hem niet zo makkelijk voelt zitten. Dat zorgt meteen voor extra gewenning: zeker in het begin zul je wat moeite hebben met het goed positioneren van je vinger om de knop te bedienen. En over de positie gesproken: we vinden eigenlijk dat de knop net te ver naar het midden toe zit, als je de iPhone horizontaal vasthoudt. Het is daardoor wat lastig om met je vinger bij de knop te komen als je je vinger en handpalm tegen de rand van de iPhone houdt. Je moet daarom dus je hand een beetje voor het scherm houden.
De reden dat de regelaar op de plek zit waar hij zit, is echter wel te begrijpen. Door de gekozen positie is hij ook enigzins bereikbaar als je de iPhone verticaal vasthoudt. Zou Apple hem dichter naar de hoek van het scherm brengen, dan zit je handpalm er eigenlijk altijd tegenaan en is hij nagenoeg onbereikbaar voor je duim (als je rechtshandig bent).
Een ander groot verschil tussen de Cameraregelaar en de andere knoppen, is dat hij drie vormen van aanraking kan herkennen: je kan hem zacht indrukken (waarbij de trilmotor het klikgevoel genereert), je kan hem hard indrukken zoals elke andere fysieke knop en je kan er overheen vegen. Alle drie de bedieningsmanieren zul je veelvuldig gebruiken in het bedienen van de knop en daarmee de camera. Maar dat vereist wel wat oefening.
Druk je een keer hard op de knop, dan open je direct de Camera-app (of een andere camera-app van derden). Vervolgens kun je zacht drukken om een menuutje in beeld te krijgen. Standaard verschijnen de verschillende zoomopties in beeld (0,5x, 1x en 2x) en door met je vinger over de knop te vegen kies je de gewenste zoomoptie. Maar er is nog een overkoepelend menu, dat je opent door twee keer achter elkaar zacht te drukken. Je kunt hier een zestal instellingen aanpassen tijdens het maken van de foto: de belichting, scherptediepte, zoomniveau, camera (dus bijvoorbeeld de groothoek of ultragroothoeklens), stijlen en tinten. Je zult zeker in het begin een aantal dagen nodig hebben om te wennen aan dit menu en het bedienen van de knop, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kan het zeker handig zijn. Met name het in- en uitzoomen, omdat je daardoor niet meer met je hand voor het camerabeeld zit.
Echter vinden we de keuze voor de opties van het menu van de Cameraregelaar op z’n minst opmerkelijk te noemen. Het aanpassen van de belichting, scherptediepte, stijlen en tinten zijn namelijk typische instellingen die je achteraf (dus ná het maken van een foto) prima kan aanpassen. Wij gebruiken dit eigenlijk bijna nooit tijdens het maken van een foto, waardoor het wat onlogisch voelt om dit binnen handbereik te hebben met de Cameraregelaar. We hadden liever gezien dat we met de Cameraregelaar konden wisselen tussen cameramodi, zoals portretmodus, video, slowmotion of panorama. Dat zijn de opties die je gebruikt voordat je een foto of video maakt en juist makkelijk binnen handbereik wil hebben.
Over het maken van video’s gesproken: dat gaat met de Cameraregelaar nog niet zoals we zouden willen. Standaard opent de Cameraregelaar de gewone fotomodus en wil je dan filmen, dan kun je de Cameraregelaar ingedrukt houden. Maar zodra je de knop los laat, stopt ook meteen het filmen. Je kunt dan dus niet mooi tijdens het filmen in- en uitzoomen door over de Cameraregelaar te vegen. Wil je dat wel, dan moet je eerst handmatig de videomodus openen (via de knop op het scherm zoals je dat altijd doet) en pas daarna een keer op de Cameraregelaar drukken om te beginnen met filmen. Vervolgens wissel je naar de zoomoptie door zacht op de Cameraregelaar te drukken en begin je met vegen. Dat moet wat ons betreft echt makkelijker kunnen.
Om een daadwerkelijke foto te maken met de Cameraregelaar, moet je de knop fysiek helemaal indrukken. Dat kan bij het maken van bepaalde foto’s wat lastiger zijn, omdat je door het indrukken de iPhone weer iets laat bewegen, waardoor je je focus op het te fotograferen object weer kwijt bent. Een klein tikje op de sluiterknop op het scherm is voor bepaalde foto’s (denk aan macrofoto’s) dan eigenlijk veel handiger. De Cameraregelaar voelt daardoor lang niet altijd even prettig en je zult jezelf er regelmatig op betrappen dat je nog teruggrijpt naar de gewone manier van foto’s maken. En dat is echt niet alleen maar uit gewoonte.
Gelukkig kan Apple met software-updates de Cameraregelaar nog beter maken. Binnenkort komt er bijvoorbeeld een selfie-optie bij. Ook het scherpstellen op een object komt met een software-update. We hopen dus dat Apple de komende maanden nog meer verbeteringen gaat doorvoeren. Over de hardwarematige werking van de knop zijn we echter meer dan tevreden. Al is het alleen maar omdat we daarmee sneller de camera kunnen openen en we de knop op het toegangsscherm weer ergens anders voor kunnen gebruiken.
Camera iPhone 16: macro voor iedereen
- Dubbele camera met groothoek- en ultragroothoeklens
- Groothoeklens: 48-megapixel, f/1.6
- Ultragroothoeklens: 12-megapixel, f/2.2
- Verbeterd diafragma voor ultragroothoek
- Nu ook met macromodus
- Optische zoom van 0,5x, 1x en 2x
- Verbeterde fotografische stijlen
In de basis heeft de iPhone 16 dezelfde camera setup als de iPhone 15: een dubbele cameralens aan de achterkant, waarbij de hoofdlens (nu Fusion genoemd) voorzien is van een 48-megapixelcamera en de ultragroothoeklens nog steeds 12-megapixel heeft. Met de standaardcamera maak je niet alleen de gewone 1x-foto’s, maar kun je ook optisch inzoomen met de 2x-optie. Er wordt dan in feite een uitsnede gemaakt van een groter 48-megapixel plaatje. Dit resulteert in een ingezoomde foto van maximaal 12-megapixel. Dit trucje kennen we nog van vorig jaar bij de iPhone 15 en is voor de fotografiedoelgroep van de iPhone 16 meer dan voldoende. Het geeft je de mogelijkheid om met betere beeldkwaliteit tot een redelijk niveau in te zoomen. Voor ons recreatieve cameragebruik hebben we meer dan 2x zoom niet echt nodig en wil je dat wel, dan is daar altijd nog de iPhone 16 Pro waar je tot 5x optisch kan inzoomen met de aparte telelens. De kwaliteit van die extra telelenscamera in het duurdere model is overigens wel iets beter.
Bekijk hier dezelfde locatie vastgelegd met de iPhone 15 (september 2023)
De grootste verbetering voor de iPhone 16-camera zit hem in de ultragroothoeklens. Hoewel deze nog steeds 12-megapixels heeft, is het diafragma wel verbeterd tot f/2.2. Daardoor zijn de populaire 0,5x-foto’s van betere kwaliteit, doordat er meer licht binnenkomt. Je ziet dus minder ruis bij foto’s die je met deze lens maakt van een donkere omgeving. Al een tijdje is de 0,5x selfie een trend, dus we vinden het goed dat Apple juist deze lens verbeterd heeft.
In onze test hebben we gemerkt dat een foto met de ultragroothoeklens er mooier uit ziet dan voorheen, met minder last van detailverlies in donkere delen. Wel hebben we gemerkt dat een foto van een donkere omgeving uiteindelijk wat lichter lijkt dan het in werkelijkheid is, ten gunste van de details. Of dat beter of slechter is, is vooral een keuze van de maker van de foto. In de nabewerking kun je hier altijd nog aan sleutelen, mocht je daar de behoefte aan hebben.
Bekijk hier dezelfde locatie vastgelegd met een iPhone 15 (september 2023)
Macro nu ook op het standaardmodel
Sinds ik overgestapt ben van een Pro-model naar de standaardmodellen, is er altijd een camera-instelling die ik gemist heb: de macrolens. Dankzij de verbeterde ultragroothoeklens in de iPhone 16 kun je voor het eerst macrofoto’s maken met een niet-Pro model. Macrofotografie is toch een aparte variant van fotograferen waar niet iedereen per se fan van is, maar wij wel leuk vinden om te doen. Je kunt er dingen mee doen die voor het gewone oog niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Bovendien kan het ook praktisch zijn. Om een voorbeeld te geven: het weghalen van een kleine splinter in je vinger gaat dankzij de macrofunctie toch een stuk makkelijker, omdat je als het ware heel ver in kan zoomen.
De kwaliteit van de macrofoto’s met de iPhone 16 is wat ons betreft vergelijkbaar met die van vroegere Pro-modellen, zoals de iPhone 13 Pro waarbij dit voor het eerst toegevoegd is. Zo hebben we een macrofoto gemaakt van een minuscule paddenstoel in het bos. Je zit met je iPhone zowat tegen de paddenstoel aan, maar je kunt wel de kleine details zoals haartjes op het steeltje vastleggen. Hieronder zie je een macrofoto gemaakt met de iPhone 16, met daaronder een zelfde soort foto drie jaar geleden met de iPhone 13 Pro.
Bekijk hier dezelfde soort macrofoto met iPhone 13 Pro
Next-level fotografische stijlen
Op de gewone iPhone 16 vind je ook de vernieuwde fotografische stijlen. Deze functie, die bij de iPhone 13-serie geïntroduceerd is, laat je zelf een bepaalde kleurstijl voor je foto’s kiezen. Voorheen waren er gewoon vijf stijlen waar je uit kon kiezen, waarbij je de foto achteraf niet meer kon aanpassen naar een andere stijl. Bij de iPhone 16 is dat anders. Er is een vrij uitgebreid (en wat ons betreft wat ingewikkeld) instelproces waarbij je zelf eerst vier foto’s moet kiezen die je met de iPhone 16 gemaakt hebt, om vervolgens een van de zes stijlen te kiezen. Bij de ene stijl worden gouden tinten geaccentueerd, terwijl bij de ander er alles wat meer goudbruin uit ziet. Vervolgens kun je ook nog de mate van stijlwijziging instellen en kun je met een vierkantje (het bedieningsvlak genoemd) ook nog specifiek kiezen hoe donker de foto en hoe fel de kleuren zijn. Ook nieuw is dat je de stijl van een foto achteraf nog kan aanpassen. Het is daarmee bovendien een vervanging van de oudere filters, die op de iPhone 16-modellen verdwenen zijn.
Het is op zich goed dat Apple dit soort geavanceerde personaliseringsmogelijkheden biedt (zelfs op het standaardmodel), omdat je daarmee je eigen foto’s een persoonlijker tintje kan geven. We vermoeden echter dat het voor de doorsnee gebruiker allemaal net even te ingewikkeld is, omdat het wel heel erg gaat om kleine accentverschillen. De doelgroep van de iPhone 16 wil gewoon mooie foto’s maken, eventueel met een zwart-wit-filter of een bepaalde kleurtint. Maar om zo tot in detail de stijl van je foto’s te kunnen wijzigen, is vooral voor de pro’s weggelegd. Gelukkig is er ook nog wel een optie om per foto een kant-en-klare fotografische stijl te kiezen.
Audiomix voor videofanaten
Tot slot biedt Apple ook op de gewone iPhone 16 nog de nieuwe audiomix-functie. Daarmee kun je het geluid van video’s aanpassen, zodat bijvoorbeeld alleen degene te horen is die in beeld is. Er zijn drie stijlen waar je uit kan kiezen: in kader, studio en film. Met In kader hoor je alleen de audio van degene die in beeld is (dat is vooral handig als iemand anders door je video heen aan het kletsen was), terwijl het geluid met de Studio-instelling klinkt alsof iedereen in de microfoon praat. We zijn best wel onder de indruk van deze functie, vooral omdat het relatief eenvoudig in te stellen is. Het komt vooral van pas als je na het maken van een video ineens merkt dat niet iedereen goed te verstaan is. Het kan helpen bij het maken van semi-professionele video’s, maar ook voor het maken van een filmpje van je kind die net haar eerste woordjes doet vinden we het een welkome toevoeging.
Voor wie is de iPhone 16?
Moet jij nu de overstap maken naar de iPhone 16? Als je een iPhone 13, iPhone 12 of ouder hebt, vinden we de iPhone 16 een slimme aankoop. Je pakt voldoende verbeteringen mee van de afgelopen jaren, terwijl je tegelijkertijd ook nog in de buurt komt van de Pro-modellen. Zelfs als je nu bijvoorbeeld een iPhone 13 Pro hebt, vinden we de gewone iPhone 16 zeker het overwegen waard. Bijna alles wat de Pro-modellen van toen hadden, zit nu ook in de iPhone 16, plus alle nieuwe functies die sindsdien toegevoegd zijn.
Heb je een iPhone 14 of nieuwer, dan vinden we het nu echt nog te vroeg om de overstap te maken. De iPhone 14 kan nog jaren mee en is ook nog een prima toestel en het verschil met de iPhone 16 is niet aanzienlijk groot. Dat geldt helemaal voor de iPhone 15: er zijn in vergelijking met de voorganger alleen maar een paar camerafuncties die nieuw en verbeterd zijn op de iPhone 16. Natuurlijk zijn er wel de nieuwe knoppen, maar dat zorgt er niet voor dat je de iPhone aanzienlijk anders gebruikt.
De functie die wél voor veranderend gebruik van de iPhone kan zorgen, komt voorlopig nog niet naar Nederland: Apple Intelligence. Dat vinden we op dit moment dus nog geen reden om te kiezen voor de iPhone 16. Sterker nog: tegen de tijd dat Apple de functie naar het Nederlands brengt, zitten we misschien wel al bij de iPhone 18. Daarmee valt voor ons een groot voordeel van de iPhone 16 weg.
Ben je een iPhone Pro-gebruiker, zoals een iPhone 14 Pro, dan vinden we de gewone iPhone 16 ook zeker een optie om naar over te stappen. Hou er dan wel rekening mee dat je bepaalde schermfuncties verliest, zoals always-on en ProMotion. Voor eigenaren van een iPhone 15 Pro vinden we het überhaupt nog geen tijd om te upgraden.
Lees ook onze grote iPhone vergelijking waarin we alle huidige modellen naast elkaar gezet hebben.
Voordelen +
- Mooi design met sprekende kleuren
- Nu ook met Actieknop
- Cameraregelaar kan handig zijn
- Verbeterde batterijduur
- Snelle prestaties
- Macromodus nu ook voor standaardmodel
- Veel geavanceerde camera-opties zoals fotografische stijlen en audiomix
Nadelen -
- Cameraregelaar niet altijd even praktisch
- Geen schermverbeteringen (zoals ProMotion)
Conclusie iPhone 16 review
Met de iPhone 16 heeft Apple een belangrijke stap gezet. Dit jaar kruipt het standaard iPhone-model namelijk dichter naar de Pro-modellen, mede door de komst van de Actieknop en Cameraregelaar. Gecombineerd met functies als de macromodus, fotografische stijlen en audiomix kun je heel veel dingen doen die je ook met een Pro-model kan doen. Je profiteert dus voor een redelijk betaalbare prijs van talloze handige functies en mogelijkheden. Alleen op het vlak van cameralenzen en het scherm zijn er nog wat merkbare verschillen, maar dat zijn vooral functies waar de veeleisende gebruiker wat van merkt.
De nieuwe mogelijkheden van de iPhone 16, zoals de Cameraregelaar, komen in sommige situaties goed van pas. De Cameraregelaar in het bijzonder vereist wel wat gewenning en zal lang niet altijd de go-to manier zijn om je foto’s te maken. We hopen ook dat Apple de komende maanden nog met software-updates verbeteringen doorvoert, waardoor de knop handiger in gebruik wordt.
Voor volgend jaar hopen we wel dat Apple met de iPhone 17 ook op het gebied van scherm wat sprongen gaat maken. Met name het ontbreken van ProMotion 120Hz vinden we jammer. Deze functie bestaat inmiddels alweer drie jaar op de iPhone Pro-modellen en je mag nu toch wel verwachten dat dit ook eens op het standaardmodel werkt.
iPhone 16 kopen
Wil je na het lezen van deze iPhone 16 review de nieuwe iPhone kopen? Je kan terecht bij alle bekende verkooppunten. Dit zijn de adviesprijzen:
Prijzen iPhone 16 los toestel
Prijzen iPhone 16 Plus los toestel
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!