iculture-app-gemist
App Gemist Je maandelijkse app-overzicht
iCulture: App Gemist

App Gemist september 2024: Reeder, Earz en meer

Wat waren de leukste iOS- en Mac-apps van de afgelopen maand? iCulture zet de oogst van september 2024 voor je op een rijtje. Deze moet je zeker eens proberen!

In de maandelijkse rubriek App Gemist lees je welke apps van de afgelopen maand de moeite waard zijn. We bespreken steeds een stuk of tien apps voor iPhone, iPad en Mac. Dit kunnen apps zijn die je misschien nog niet kende of die handig zijn of gewoon grappig zijn om te proberen. En dat kunnen ook oudgedienden zijn die een grote update hebben gekregen en daardoor wat extra aandacht krijgen.

Eerder deze maand besproken op iCulture:

iCulture App van de Maand: Reeder

We kennen Reeder al 15 jaar als populaire RSS-app. Hiermee kon je nieuws bijhouden vanuit allerlei bronnen, maar wie gebruikt anno 2024 nog RSS? De ontwikkelaar van Reeder zag dat ook en breidt de app flink uit. Naast RSS kun je nu ook andere gegevensbronnen toevoegen. Denk aan podcasts, YouTube, Reddit en veel meer andere diensten. Meer weten? Check ons artikel over de vernieuwde Reeder-app!

Reeder app 2024
Bekijk ook
Reeder-app compleet vernieuwd: veel meer dan RSS

Reeder-app compleet vernieuwd: veel meer dan RSS

Reeder is al 15 jaar een populaire RSS-app. Maar in 2024 gooit de ontwikkelaar het roer om: RSS schuift naar de achtergrond, omdat je met deze app veel meer kan volgen: podcasts, YouTube, Mastodon, Bluesky, Reddit en meer.

Beste Nederlandse app van de maand: Hebban Boekenapp

Er is een vernieuwde app van lezerscommunity Hebban.nl. De app heeft een volledig nieuw ontwerp en bovendien kan de app nu allerlei statistieken bijhouden. Zo zijn er persoonlijke leesdoelen waarmee de app een soort stappenteller voor boeken wordt. Wellicht ben je bekend met de Hebban Reading Challenge – een event waar dit jaar bijna 40.000 mensen aan meedoen. Je kunt nu ook je eigen challenges organiseren met de app. Zoals verwacht kun je met de app ook recensies en je boekenplank bijhouden.

Woofly

We houden tegenwoordig vaak van alles over onszelf bij in bijvoorbeeld de Gezondheid-app van Apple. Zo houd je een oogje op je gewicht, cardioconditie, slaap en meer. Maar waarom zou je dat niet ook voor je hond doen? Dat kan met Woofly. In de app houd je informatie bij over het gewicht, vaccinaties, dierenartsafspraken, wandelingen, medicatie en andere zaken bij.

Woofly bevat ook grafieken zodat je data kunt bijhouden over een langer tijdsbestek. Voor medicatie kun je herinneringen instellen en wandelingen houdt de app handig bij. De app is gratis te gebruiken, maar voor alle functies is een maandelijks of jaarlijks abonnement vereist.

Earz

Muziekles hoeft al lang niet meer per se in een klaslokaal plaats te vinden. Met digitale oplossingen kun je ook je gehoor, notenlezen en andere muziekkennis oefenen. Het Nederlandse Earz bestaat al geruime tijd en heeft nu een grote update gekregen. In versie 6 zit een nieuwe vormgeving, uitgebreidere spellen en meer. Zo zijn er nu collecties en cursussen met speciaal samengesteld materiaal die het leerproces moeten bevorderen. Earz is beschikbaar voor individueel gebruik en voor het onderwijs. Voor het onderwijs biedt Earz 6 verbeterde mogelijkheden voor docenten om lessen te maken en te communiceren met leerlingen.

Capture

In 2023 noemden we deze app al in de App Gemist om zijn mogelijkheid om snel notities te kunnen maken. Deze app, eveneens van Nederlandse bodem, heeft onlangs nieuwe functies gekregen voor iOS 18 en macOS Sequoia. Zo kun je nu nog sneller notities maken met de knop in het iOS 18 Bedieningspaneel, of je vraagt het aan Siri. Verder werkt de app beter samen met Siri Shortcuts om Capture op te nemen in je workflows.

Amnesia

Sinds macOS Sequoia krijg je vaker meldingen van je Mac wanneer een app je scherm wil opnemen. Dat zijn niet alleen opname-apps, maar ook apps als Google Chrome, Slack, Teams die je bijvoorbeeld op werk gebruikt voor schermdeling. Vind je het vervelend dat je voor iedere app nu maandelijks de vraag krijgt of je toestemming geeft voor schermdeling? Dat kan Amnesia oplossen. Je kunt per app kiezen of je permanent toestemming wil geven of niet. Deze app, ontwikkeld door Jordi Bruin, is op het internet te downloaden. Je bepaalt zelf hoeveel je betaalt.

PolyCapture

Maak je podcasts of andere producties waarbij je meerdere microfoons, camera’s en/of schermen wil opnemen? Dat kan een logistieke wirwar worden als je dat allemaal los van elkaar doet. PolyCapture is een app voor Mac waarmee je al die opnames op één plek houdt. Er zitten veel handige functies in, zoals stemisolatie, video-effecten, ondersteuning voor capture cards en veel meer.

Tameno

In het dagelijks leven voeren we allerlei taken uit waar je tijdsintervallen bij gebruikt. Denk aan tandenpoetsen, planten water geven, work-outs en koken. Tameno is een simpele app waarmee je herhaalde tijdsintervallen kunt laten afspelen. Wil je bijvoorbeeld tijdens een work-out iedere 10 secondes een nieuwe positie aannemen, dan zet je de Tameno-klok op 10 secondes. Na iedere interval krijg je voelbare, hoorbare en zichtbare signalen en begint de teller automatisch opnieuw. Er is een versie voor de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en zelfs Apple TV.

Tripsy

Deze intuïtieve reisplanner heeft een grote update gekregen met nieuwe functies. Tripsy 3 toont nu een kaart tijdens het plannen en maakt het mogelijk om het overzicht van je reis aan te passen. Denk aan het reisplan, documenten, activiteiten of snelkoppelingen die op reis helpen. Verder kun je nu uitgaven in elke valuta bijhouden zodat je niet je budget overschrijdt. Een andere handige nieuwe functie is het automatisch berekenen van reistijd van de ene naar de andere locatie op reis.

Karo

Er zijn veel to-do-apps beschikbaar in de App Store, maar wat je vaak ziet is dat dit alleen om to-do’s voor jou gaat. Karo is anders, want met deze app kun je ook taken voor anderen maken. Je kunt taken naar al je contacten sturen via bijvoorbeeld WhatsApp of iMessage. Als iedereen de app heeft, kun je ook daar in een soort chat-vorm elkaars taken bekijken. Karo heeft ondersteuning voor iOS 18-functies zoals het Bedieningspaneel.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.