iculture-app-gemist
App Gemist Je maandelijkse app-overzicht
iCulture: App Gemist

App Gemist oktober 2024: Croissant, Keep Going en meer

Wat waren de leukste iOS- en Mac-apps van de afgelopen maand? iCulture zet de oogst van oktober 2024 voor je op een rijtje. Deze moet je zeker eens proberen!

Eerder deze maand besproken op iCulture:

Bekijk ook
Nieuwe games bij Apple Arcade: Arkanoid vs Space Invaders+ en meer

Nieuwe games bij Apple Arcade: Arkanoid vs Space Invaders+ en meer

Apple heeft vandaag aangekondigd dat er vier nieuwe games naar Apple Arcade komen, waaronder Wheel of Fortune Daily, dat is gebaseerd op het iconische tv-programma.

iCulture App van de Maand: Croissant

Heb je een bedrijf, merk of jezelf te promoten, dan zijn er tientallen sociale netwerken om uit te kiezen. Wie het liefst al z’n volgers zo breed mogelijk wil bedienen heeft een app nodig waarmee je dat op een centrale plek kunt regelen.

Croissant is die app. Deze maakt het eenvoudig om posts te plaatsen op meerdere sociale netwerken, waaronder Threads, Mastodon en Bluesky. De app is ontwikkeld door Ben McCarthy en Aaron Vegh en biedt een overzichtelijke interface waarmee je op één plek berichten kunt maken, inclusief afbeeldingen, alt-teksten, hashtags en content-waarschuwingen.

Inloggen gaat via de native logins van elk netwerk, en je kunt zowel persoonlijke als zakelijke accounts beheren. De app biedt ook personalisatie met kleurkeuzes en verschillende opties voor het appicoon. Ben je nog niet helemaal klaar met de tekst, dan kun je posts als concept opslaan om later aan te werken.

Croissant is gratis te downloaden, maar biedt een premium-optie voor €2,99 per maand of €22,99 per jaar. Je kunt ook eenmalig €69,99 aftikken als je meteen enthousiast bent.

Beste Nederlandse app van de maand: Keep Going

Tijdens de Nationale Oogbeurs presenteren appbouwer Nonstrict en de Koninklijke Visio een nieuwe app: Keep Going. Het gaat om een no-nonsense sportapp voor iedereen. Wij probeerden de app alvast uit via TestFlight en vinden dat het de moeite waard is om eens te proberen als je een zo minimalistisch mogelijke interface wil. Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, zie je hieronder de weergave van je voortgang tijdens het sporten:

Keep Going app

Het scherm wordt dus steeds verder gevuld, totdat je bij het gekozen doel bent. Dat kan een tijdsduur zijn (in dit geval 30 minuten), maar ook een bepaalde afstand of hoeveelheid calorieën. Daarna selecteer je de gewenste intensiteit: op basis van hartslagzone of op basis van tempo/snelheid. En dan? Keep Going! 

Keep Going tijdens sporten

Keep Going is geschikt voor de volgende sporten: wandelen, hardlopen, fietsen, roeien, rolstoelrijden, handfietsen of zwemmen. Er is dus ook aan mensen met een beperking gedacht. Op Beterhardlopen.nl lees je een uitgebreider verslag van mijn ervaringen.

Deze app is vanaf eind oktober in de App Store te vinden.

Easypark

De vernieuwde EasyPark-app biedt uitgebreide functies voor makkelijker parkeren in Europa, met handige nieuwe features voor Nederlandse gebruikers:

  • Parkeren in heel Europa: Eén account voor meer dan 20 landen en 4.000 steden (UK uitgesloten).
  • Live Activiteiten: iOS-gebruikers krijgen meldingen op hun toegangsscherm om te voorkomen dat ze lopende parkeeracties vergeten.
  • Instelbaar wiel: Hiermee stel je eenvoudig een eindtijd en kosten vooraf in.
Easypark app Europa
  • Apple CarPlay, Android Auto en Apple Watch: Start, stop en beheer parkeeracties direct vanuit je auto of smartwatch.
  • Nieuwe betaalopties: Apple Pay en Google Pay zijn nu beschikbaar.
  • Gebruiksvriendelijker bevestigingsscherm: Controleer kenteken, kosten en accountkeuze vóór de start.
  • EV-parkeermogelijkheden: Combineer parkeren en opladen in één handeling.

Kortom, de app is nog completer geworden en wellicht is dit het moment voor jou om ‘m eens te proberen!

HomeBatteries

De app HomeBatteries biedt een overzicht van de batterijstatus van je HomeKit-accessoires. In plaats van per apparaat de status te controleren, toont HomeBatteries alle batterijwaarden centraal. De app wordt gemaakt door Adam Foot en is gratis voor de basisfuncties. Voor de premiumfuncties betaal je €7,99 per jaar of eenmalig €29,99 voor ‘levenslang’ gebruik.

De premiumfuncties omvatten onder andere widgets voor snel overzicht van batterijen die bijna leeg zijn en beheeropties om batterijtypes en vervangingsdata bij te houden. De app kan meldingen sturen bij lage batterijwaarden, instelbaar vanaf 20%. In de nieuwste versie 2.2 biedt HomeBatteries extra functies zoals notities bij accessoires en gedetailleerde batterijhistorie per datum. De app is ook in het Nederlands te gebruiken.

Scenic 4

Deze navigatie-app voor motorrijders heeft een update gekregen naar versie 4.0 en biedt verbeterde functies dankzij de overstap naar OpenStreetMaps. De app heeft nu wereldwijde kaartdekking en een vernieuwde interface. Belangrijke functies zoals de Power Planner zijn verbeterd, waardoor spontane routewijzigingen makkelijker zijn.

Maar er staat nog meer op de planning, want in het voorjaar van 2025 komen flitserwaarschuwingen en realtime wegafsluitingen erbij. Wel is het zo dat je bij het overstappen van Scenic 3 naar 4 je offline kaarten weer opnieuw moet downloaden. Ook moet je bestaande routes controleren voor mogelijke afwijkingen, omdat er immers ander kaartmateriaal wordt gebruikt. Huidige premium-abonnementen blijven voor dezelfde prijs doorlopen, maar de Premium Forever-optie is niet langer beschikbaar voor nieuwe gebruikers. Meer info lees je hier.

Sanifair-waardebonnen in Wallet-app

Kom je regelmatig in Duitsland en moet je wel eens plassen, dan heb je vast wel eens te maken gehad met betaaltoiletten langs de Autobahn. Die zijn bijna allemaal eigendom van één monopolist. Da’s balen, want ze houden de prijzen van consumpties kunstmatig hoog, waardoor je voor een Bratwurst al snel 10 euro moet aftikken.

Maar er is ook één voordeel: je vindt overal dezelfde Sanifair-toiletten. Na betaling krijg je een waardebon die je vervolgens in de shop kunt besteden aan een veel te duur rolletje snoep. Heb je die bonnetjes niet meteen nodig, dan is er nu de mogelijkheid om ze in de Apple Wallet-app op te slaan. Je kunt dan op een later moment je waardebon inleveren, zonder dat je steeds de papieren versie hoeft te gebruiken. De papieren waardebon blijft bestaan, maar Sanifair wil zoveel mogelijk overstappen naar een digitale oplossing, waarbij je alleen nog een QR-code nodig hebt.

De eerste ervaringen op Android zijn positief ontvangen door de klanten en het kan nu dus ook op de iPhone. Voorzover wij weten werkt het alleen in Duitsland en niet bij de Sanifair-vestigingen in Nederland. Maar proberen kan geen kwaad.

Laundry Lens

De iPhone-app Laundry Lens is vernieuwd naar versie 2.0 en biedt verbeterde herkenning van was- en textielsymbolen. Met deze app kun je etiketten scannen om automatisch uitleg te krijgen over internationale wasvoorschriften. Wie goed heeft opgelet, weet dat de functie voor het scannen van waslabels al in iOS 16 is ingevoerd – maar dat werkt alleen in het Engels. Lukt het voor jou niet goed met de standaardfuncties in iOS, dan kun je dus ook deze speciale app gebruiken.

Laundry Lens werkt nu sneller en nauwkeuriger dankzij een verbeterde indexering. Ook ondersteunt het nu zes nieuwe talen, waaronder Nederlands. Naast de scanningsfunctie biedt Laundry Lens een uitgebreide database met meer dan 70 symbolen, ideaal als je iets handmatig wilt opzoeken. De app is volledig gratis in de App Store te vinden.

Napkin Ideas

In Nederland schrijven we briljante ideeën het liefst op de achterkant van een bierviltje, maar in het buitenland zijn servetten een populair notitieblok. De naam Napkin is dan ook goed gekozen. Napkin is niet bedoeld als een standaard notitie-app, maar om ideeën te verzamelen en mindfulness te bevorderen. Als gebruiker kun je ideeën intypen of foto’s maken, die automatisch naar tekst worden omgezet. Met AI categoriseert de app ideeën, zodat ze eenvoudig te doorzoeken zijn. Je kunt ideeën bewerken, archiveren of delen en gerelateerde gedachten snel oproepen.

Napkin bevordert mentale rust en focus zonder notificaties of reminders. Bevalt de app, dan zul je voor die mentale rust wel de portemonnee moeten trekken: het vereist een abonnement van €6 per maand of €50 per jaar, met een gratis proefperiode van zeven dagen.

Workout Map

De app Workout Map biedt een overzicht van trainingsroutes voor Apple HealthKit-gebruikers, met filters en weergave-opties. In de nieuwste update voegt de app ondersteuning toe voor sportactiviteiten zoals snowboarden, skaten, langlaufen, roeien en peddelen. Ook werkt Workout Map nu ook op iPad en Apple TV, waarbij gegevens veilig synchroniseren via iCloud, tenzij de gebruiker deze optie uitschakelt.

Versie 2 bevat verbeterde filters en een aanpasbare kaartweergave per regio, waarbij je ook kunt zien welke gebieden het populairst zijn. Aan de technische kant zijn tot slot nog wat andere verbeteringen aangebracht. Al met al zorgen dit voor meer nauwkeurigheid en gebruiksvriendelijkheid.

BlaX Macro Camera

Sinds de iPhone 16 met macrofunctie is verschenen is het maken van macrofoto’s weer opnieuw onder de aandacht gekomen. Wist je dat er speciale apps voor zijn? De BlaX Macro camera-app voor iPhone en iPad is een goed voorbeeld daarvan. En die app is nu beschikbaar in versie 4.0, zodat je nog meer mogelijkheden hebt om deze nieuwe hobby te ontdekken.

Versie 4 van BlaX biedt verbeteringen op het gebied van focus, belichting, witbalans en opslaan van digitale negatieven (als ProRAW, RAW of TIFF, afhankelijk van het apparaat). De app is geïnspireerd door analoge fotografie en biedt snelle toegang tot functies zonder nabewerking.

Je kunt instellingen zoals focus, belichting en witbalans handmatig aanpassen. Ook ondersteunt de app zowel interne als externe lenzen, met diverse opties voor beeldcompositie. Bevalt het? Dan kun je de volledige versie kopen voor een eenmalig bedrag van €7,99 via een in-app aankoop.

Phyphox

Tot slot een app voor mensen die van experimenten houden. Deze app verscheen al eerder dit jaar, maar is een aanrader voor mensen die de sensoren van hun iPhone willen uitlezen. Deze app is gemaakt door de Technische Hogeschool in Aken en is gratis te gebruiken. Of je nu wetenschapper, leraar of gewoon een nieuwsgierige gebruiker bent: je kunt realtime allerlei metingen bekijken en de app gebruiken voor verschillende experimenten.

Phyphox staat voor Physical Phone Experiments en kan bijvoorbeeld versnelling en centrifugaalkrachten laten zien. Heb je wat hulp nodig om de vele mogelijkheden te ontdekken, dan vind je hier alle uitleg. Zoek je een eenvoudiger app om met de sensordata van je iPhone (zoals GPS, gyroscoop, versnellingsmeter en hoogtemeter) bezig te gaan, dan is de gratis Sensor-App ook een aanrader.

Loops

Er komt een TikTok-alternatief aan, gebaseerd op de fediverse. Net zoals Mastodon een open source, gedistribueerd alternatief biedt voor X, is dat bij Loops ook het geval. De inschrijvingen zijn deze week al geopend voor deze video-app, waarmee je korte loops kunt posten. Die mogen tot 60 seconden lang zijn. Op een later moment zal het ook mogelijk worden om geluiden en video’s van anderen te remixen. De bijbehorende app wordt ontwikkeld door Daniel Supernault, die eerder Pixelfed maakte, als alternatief voor Instagram. Op het Loops Pixelfed-account is meer informatie te zien, waaronder screenshots en schermopnames.

Loops by Pixelfed

Het aanmaken van een account gaat niet meteen, want je moet wachten op een bevestigingsmail, hetgeen enige tijd kan duren. De iOS-app zal in eerste instantie beschikbaar zijn in TestFlight. Loops zal ook te sideloaden zijn als Android-app. Video’s die zijn geüpload door mensen met een lage score zullen eerst worden vastgehouden om te worden gemodereerd, voordat ze live gaan. Video’s van vertrouwde gebruikers gaan meteen live.

Meer info lees je hier

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.