Mio GPS Car Kit voor de iPhone (eerste ervaringen)

Mio heeft een carkit voor de iPhone op de markt gebracht. De houder is voorzien van een gps-ontvanger, een speaker en een Bluetooth-handsfree functie.

mio-carkitMio heeft een carkit voor de iPhone uitgebracht, die je voor 99 euro in je bezit kunt krijgen. iPhoneclub kreeg deze carkit toegestuurd en heeft alvast wat eerste ervaringen opgedaan. Het gaat daarbij om een algemene indruk; we hebben bijvoorbeeld nog niet kunnen testen of deze Mio-carkit beter presteert dan de soortgelijke carkit van TomTom.
De carkit heeft een ingebouwde gps-ontvanger en maakt het mogelijk om ook je eerste generatie iPhone en iPod touch voor navigatie te gebruiken. Bovendien versterkt de carkit de GPS-ontvangst van alle andere iPhone-modellen. Vooral bij auto’s met een reflecterende voorruit kan dat zin hebben.


Het belangrijkste verkoopargument van de Mio Car Kit is dat deze voor alle iPhones en iPod touch-modellen geschikt is. Er zit een beweegbare beugel aan de bovenkant, die je omlaag duwt om je iOS-apparaat vast te klemmen. De carkit is eerder al in Amerika op de markt verschenen onder de naam Magellan Premium Car Kit. In de VS kost de carkit 99 dollar.

Bij het uitpakken vind je de volgende accessoires in de verpakking:

  • De carkit zelf
  • Beugel met zuignap
  • Oplader met mini-usb-aansluiting
  • Boekje
  • Plakschijf
[flickr]set:72157624947321158[/flickr]

Je moet de carkit zelf in elkaar zetten. Het kogelgewricht duw je in de houder, waarna je een ring vastdraait. Gereedschap is niet nodig, je hebt het in een minuut voor elkaar. Je kunt de carkit aan de autoruit vastplakken of de meegeleverde plakschijf aan je dashboard bevestigen. De connector van de carkit is kantelbaar (voorover/achterover) zodat je altijd goed verbinding maakt. Aan de zijkant zit een knop waarmee je de beugen aan de bovenkant openmaakt. Je plaatst vervolgens je iPhone of iPod touch erin en duwt de beugel naar beneden, net zoals de beugel van een achtbaanstoeltje. Elk model iPhone en iPod touch past erin, zelfs met case (er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals cases waaraan grote leren organizermappen aan vast zitten).

Aan de zijkant vind je een mini-usb-poort voor stroomvoorziening van de carkit (de gps-ontvanger heeft namelijk stroom nodig). Het zorgt tegelijk voor het opladen van je iPhone. Aan de onderkant vind je een voetje waarin een flinke speaker is verwerkt. Verder is er een aansluiting voor je headset en een knopje om de Bluetooth-functie in te schakelen.

TomTom heeft gekozen voor een wieltje om de iPhone in de case te kunnen duwen. Mio daarentegen heeft een knop aan de zijkant van het apparaat. Druk je daarop, dan schiet de beugel aan de bovenzijde omhoog, zodat je de iPhone er makkelijk uit kan halen.

[flickr]set:72157624947317300[/flickr]

Conclusie

Al met al maakt de houder een robuuste indruk. De houder is wel flink groter dan die van TomTom, die in dichtgeklapte vorm nog op zak is te steken. Bij de Mio-carkit gaat dat niet lukken vanwege het uitsteeksel met zuignap. Wat ook fors is bij de Mio, is de autolader: deze heeft een abnormaal grote knots en ik ben er nog niet uit of ik die kan vervangen door een slanker kabeltje, zonder functionaliteit kwijt te raken. En terwijl TomTom iets meer voor design heeft gekozen, heeft Mio vooral oog voor functionaliteit. De houder is groot en niet echt mooi, maar wel erg functioneel: alles past, de speaker geeft een behoorlijk geluidsvolume en het uitnemen van de iPhone is erg eenvoudig.

Lees de 46 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »