‘Apple voegt Lightning-aansluiting toe aan MFi-hoofdtelefoons’

Accessoiremakers kunnen via Apple's MFi-programma hoofdtelefoons en oordoppen met Lightning-aansluiting produceren.
Bastiaan Vroegop -

beats-met-iphoneApple heeft specificaties gedeeld voor koptelefoons en oordoppen met een Lightning-aansluiting. Fabrikanten kunnen hierdoor de nieuwe geluidsaccessoires voor de iPhone, iPad en iPod touch maken. Een koptelefoon aangesloten op de Lightning-poort ontvangt 48KHz losless stereogeluid. Een ingebouwde microfoon neemt 48KHz monogeluid op en met een ingebouwde afstandsbediening kun je muziek via de kabel bedienen. Daarnaast werken de Lightning-hoofdtelefoons beter samen met specifieke iOS-applicaties.


Het is bijvoorbeeld mogelijk om een knoppen voor specifieke apps in de kabel te integreren. Een speciale Spotify-hoofdtelefoon kan zo bijvoorbeeld de Spotify-app opstarten, zonder dat je de iPhone ontgrendelt.

Een hoofdtelefoon aangesloten op de Lightning-poort kan worden opgeladen via de accu van de iPhone, zelfs als de iPhone vergrendeld is. Geavanceerde muziekaccessoires hebben hierdoor niet langer een interne batterij nodig. Dit kan ook handig zijn voor Bluetooth-headsets, die je vaak nu nog alleen nog kan opladen via een usb-poort of usb-adapter.

De hogere geluidskwaliteit van de Lightning-hoofdtelefoons kan wel eens goed van pas komen: hoewel Apple er niks over zei tijdens de WWDC 2014-keynote, zijn er al lange tijd geruchten over 24-bits HD-muziek voor iTunes. Afgelopen maand werd nog beweerd dat Apple daarom werkt aan nieuwe in-ear oordoppen.

Informatie over de nieuwe Lightning-hoofdtelefoons kwam naar buiten tijdens WWDC 2014. Dit doet vermoeden dat het gaat om accessoires voor een nieuwe iOS 8-functie, maar vergis je niet: Apple zou naar verluidt binnenkort een update uitbrengen voor alle iDevices met iOS 7.1, waarin ondersteuning wordt toegevoegd.

Reacties: 13 reacties

  1. Wat nou als je dan muziek wil luisteren en je mobiel op wil laden?

  2. Maar een Bluetooth-hoofdtelefoon in de Lightning-poort stoppen vernietigt toch het hele draadloze aspect van de hoofdtelefoon?

  3. Oke interessant….maar krijgen koptelefoons dan die kabel naast wat er normaal gesproken aan spullen bij koptelefoons zit erbij, want het kan geen hoofdkabel worden omdat het alleen beschikbaar is voor idevices met lightning? Of krijgen we die kabel bij de spullen van Apple erbij?…kijk en dit is dus een van de resultaten van de overname van Beats

  4. @Justin: hoe vaak luister jij dan naar muziek met je hoofdtelefoon als je je mobiel oplaadt?

  5. Uit de normale uitgang komt analoog geluid dat ook afkomstig is van een (maximaal) 24 bit, 48 kHz digitale bron. Het verschil met lightning is niet het aantal bit of kHz, maar het feit dat het geluid digitaal wordt doorgegeven, zodat de omzetting naar analoog met hoogwaardigere componenten gedaan kan worden.

  6. @Albert: Het kan gewoon gebeuren dat je batterij leeg is als je langdurig muziek luisterd, of aan het eind van de dag. Volgensmij kan het simpel opgelost worden met een lightning uitgang op de stekker of een adapter die je erbij krijgt.

  7. @justin: Lightning is volgens mij een daisychain systeem waardoor je meerdere lightning apparaten achter elkaar kan schakelen: elk lightning apparaat behoort dan ook een ingang en een uitgang te hebben met uitzondering van de kleinste apparaten. De voeding zal wel aan het eind van de ketting moeten komen.

    Daisychain is al een heel oud principe bij Apple: de Apple ][ paste het al toe bij de slots waarin insteekkaarten werden geplaatst – IBM heeft destijds met de PC het idee van uitbreidingslots overgenomen maar de daisychain laten vallen.
    Een ander bekend voorbeeld van daisychain is midi, en ook de commodore bus van bv de C-64 is een voorbeeld.

  8. Ik kan nou niet zeggen dat de accu van de iPhone zoveel stoom over heeft op een dag dat ik mn koptelefoon er mee wil opladen …… Hoeveel stroom zal er dan overblijven? Uurtje of 3?
    Is je koptelefoon vol, is je iPhone leeg, heb je nog geen muziek.

  9. (Red.) Off-topic voor dit artikel.

  10. @Eric: Heb je zeker een iphone 4 die je op volle helderheid gebruikt met bluetooth 3.0 aan, 4.0 is namelijk zuiniger. Verder heb je zeker je wifi aan en 3g ipv 4g wat ook zuiniger is. Miss eens proberen om hem wat vaker in je broekzak te laten en te kijken welke apps er op de achtergrond draaien en wat deze allemaal doen. Gooi alles er eens af, wapp er weer op en kijk hoelang je batt dan mee gaat.

  11. Origineel geplaatst door rembert
    Een ander bekend voorbeeld van daisychain is midi, en ook de commodore bus van bv de C-64 is een voorbeeld.

    De CBM 64 ken ik niet maar de uitbreidingsslots van de Apple // (ik heb er hier nog eentje in goed werkende staat) werken zeker niet in Daisy Chain. 😉

    Voorbeelden van Daisy Chain, naar ouderdom, zijn: SCSI, SAS, FireWire 400 & 800, Thunderbolt en last but not least Lightning.

  12. @Barend: die lightingkabel is dan enkel bedoeld om je bluetooth headset op te laden…

  13. Als ik dan verder denk, zou dit zomaar de voorbode kunnen zijn van het verdwijnen van de huidige minijack aansluiting!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.