Slimmer tuinieren met Edyn-plantensensor en iPhone-app

Edyn is een plantsensor voor de tuin, waarmee je via een iPhone-app de plantengroei in de gaten kunt houden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Fuse_Edyn_Sensor_tuinEr komen steeds meer Smart Home-accessoires, maar één ding ontbreekt daarbij: de tuin is een ondergeschoven kindje. Er zijn wel regenmeters zoals Netatmo, maar het wel en wee van je planten zul je nog zelf in de gaten moeten houden. De Edyn-tuinsensor gaat dat oplossen. Edyn is bedacht door Jason Aramburu en bestaat uit een Wi-Fi-sensor en watertoevoer met ventiel.


Edyn analyseert de hoeveelheid voeding in de bodem en zorgt ervoor dat de planten tijdig water krijgen. Je steekt de sensor in de grond, waarna hij allerlei omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid, lichtintensiteit en eigenschappen van de aarde meet. De sensor heeft een ingebouwde microprocessor, die een klein elektrisch signaal naar de aarde stuurt. Er wordt gemeten hoe sterk het signaal wordt afgedempt door de aarde. Bij een grote verandering door temperatuur of vochtigheid krijg je een pushnotificatie op je iPhone. De metingen bepalen ook, in combinatie met weerdata uit externe bronnen, of het tijd is om de waterkraan open te zetten. Alleen data verzameling is trouwens één ding, maar er moet ook nog betekenis aan gegeven worden. Via de app zie je welke planten het op een bepaald moment van het jaar goed doen, wanneer je moet gaan planten en welke andere planten je ernaast kunt zetten. Je weet wanneer de aarde te nat of te droog is, een te hoge zuurgraad heeft of te weinig compost bevat.

fuse-edyn

De ambities van Edyn zijn groter dan alleen maar een sensor maken. Aramburu wil een gigantische database aanleggen, waaruit is af te leiden welke planten het goed doen in bepaalde klimaten. Uiteindelijk kan je dan precies de planten kiezen die het goed doen.

Het idee voor Edyn ontstond namelijk toen Aramburu, die wetenschappelijk onderzoek doet naar grondsoorten, in Kenia werkte. Tijdens het project Biochar zocht hij naar een meststof die vriendelijk voor het milieu is. Maar hoe weet je of zo’n meststof goed werkt? Het duurt lang voordat je resultaat ziet en dat maakt het een duur proces. Als je realtime wilt volgen wat de effecten zijn, heb je betere sensoren nodig. Aramburu ging ermee aan de slag, maakte een eenvoudig prototype en begon zelf met testen. Toen hij later weer terugging naar San Francisco, besefte hij dat zijn prototype nog niet geschikt was voor de consumentenmarkt: het moest er gelikt uitzien en het moest makkelijk te gebruiken zijn. Samen met Yves Behar van Fuse Project ontwikkelde Aramburu een knalgeel accessoire, dat er professioneel uitziet en zó bij winkels zoals Intratuin verkocht kan worden. Alleen ligt de Edyn voorlopig nog niet bij Intratuin, maar moet er eerst geld ingezameld worden via Kickstarter om de eerste productieronde überhaupt te kunnen laten draaien.

edyn-sensor

Edyn is hard op weg om het beoogde doel van $100.000 te halen. Ze hebben al meer dan de helft binnen en nog ruim een maand te gaan. Je kunt voor $99 meedoen met het project.

edyn-sensor-tuin

Alternatieven zijn de Parrot Flower Power en de Koubachi-sensor, maar die zijn vooral voor kamerplanten in de woonkamer.

Meer info: Edyn op Kickstarter

Klik om inhoud van Kickstarter te tonen.
Learn more in Kickstarter’s privacy policy.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.