Slimme rookmelder Nest Protect weer te bestellen

De slimme rookmelder Nest Protect kan weer worden besteld. Hij verdween wegens veiligheidsproblemen tijdelijk van de markt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Nest ProtectDe slimme rookmelder Nest Protect is weer online te bestellen. In april werd de Nest Protect van de markt gehaald wegens een veiligheidsprobleem. Een ingebouwde sensor liet je het alarm uitschakelen door naar de Protect te zwaaien, maar een onbedoelde zwaaibeweging werkte ook. In de teruggekeerde versie van de Nest Protect is de zwaaifunctionaliteit uitgeschakeld. In april stelde Nest al een software-update beschikbaar voor verkochte rookmelders, zodat kopers vanuit huis de functie uit konden zetten.


De Nest Protect is een rookmelder die met een bijbehorende iPhone-app kan verbinden. Hangt er rook of koolstofmonoxide in huis, dan zal de Nest Protect automatisch een alarmbericht naar je iPhone sturen. Bijkomend voordeel is dat de Protect alarm slaat met een stemgeluid, in plaats van een vervelende piep.

Nest maakte eerder ook al een slimme thermostaat. Daarmee maakte het bedrijf zo’n indruk, dat ze uiteindelijk door Google werden overgenomen. Nest is het bedrijf van Tony Fadell, een voormalige Apple-topman die verantwoordelijk was voor de iPod.

De teruggekeerde Nest Protect is een functie armer, maar ook een beetje goedkoper. Origineel werd de Protect namelijk verkocht voor 109 pond, omgerekend ongeveer 136 euro. Nu wordt hij verkocht voor 89 pond, ofwel ongeveer 111 euro.

Reacties: 6 reacties

  1. En hoe zet je hem nu dan uit? Ik vond dat zwaaien op zichzelf juist wel een elegante interface.

  2. @Andre: Als het goed is hebt een mail ontvangen van Nest over dit probleem en als je Nest verbonden is met internet is dit ondertussen uitgeschakeld.

  3. En moet ik deze, net als mijn huidige melder om de X jaar vervangen? Wordt dan een prijzig verhaal

  4. Origineel geplaatst door roko
    En moet ik deze, net als mijn huidige melder om de X jaar vervangen? Wordt dan een prijzig verhaal

    CO melders hebben een levensduur van doorgaands 5 jaar geloof ik, inderdaad. Kon alleen op deze site niet zo snel vinden wat hiervan de houdbaarheids datum is.

    Ik vind dit ook meer een gadget dan een serieeus iets.

    De piep is er juist om het herken baar te maken, zodat je acuut reageerd. En piep is ook meer herkenbaar dan een stem in drukke situaties (in dit geval gaat het om thuis situaties neem ik aan, maar denk aan verjaardagen/feestjes bij je thuis, dat kan aardig kippenhok al worden)
    Nu kan het inderdaad wel is gebeuren dat de Rookmelder verkeerd afgaat, maar dat is uiteraard officieel niet de bedoeling.

    Daarvoor zijn er ook verschillende types rookmelders voor verschillende situaties (denk aan thermische melders etc).Want een rookmelder is inprinciepe gewoon een vervuilingsmeter.

    Tevens vind ik het raar, doordat een CO melder eigenlijk laag moet opgehangen worden en een rookmelder op zijn hoogste punt tege het plafond, iets van de muur af. Nu is het uiteindelijk wel zo dat hij uiteindelijk wel in alarm zal komen. Maar het gaat meer om, hoe snel dat zal zijn? En omdat iedere seconden telt, wilt je dat niet uitsluiten.

    Nu lijkt me dat met R&D ze hier over nagedacht hebben, alhoewel met de zwaai functie is dat te betwijfelen die ze later eruit hebben gehaald. Sinds het bij brand, uitermate belangrijk is, dat een brandalarm word bevestigt, als het echt bevestigt is.

    Tegenwoordig hebben velen ook al een alarmcentrale met doormelding in huis. Dan zou ik eerder kijken bij je persoonlijke alarminstalleteur of het mogelijk is om wat draadloze rookmelders aan te sluiten. Daar heb je dan meer aan, met name zeker als het naar het PAC gaat.

    Maar wie weet, is het wel en top product, en ben je hier hartstikke te vreden mee. Of hebben ze hier verklaringen voor. Maar soms is wat achterliggende informatie nooit verkeerd.

  5. @roko: Na 7 jaar, zoals iedere rookmelder. Hij geeft het zelf aan als hij einde levensduur is.
    Bij mij geeft hij aan: replace by 3 jan 2021.

  6. @jz1: De melder “praat” alleen tijdens tests en service meldingen.
    Bij gevaar geeft hij wel degelijk een zeer luid alarm na een voorwaarschuwing.
    Het alarm gaat op alle aangesloten melders, dus als je een probleem hebt in de garage, gaat ook de melder in je slaapkamer.
    Daarnaast worden ook alle gekoppelde telefoons aangestuurd.

    nb. het verhaal dat de CO melder laag moet hangen blijft een hardnekkige discussie. De dichtheid van CO en lucht liggen zo dicht bij elkaar dat de plaatsing hoger geen belemmering vormt voor een juiste werking.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.