Apple ‘volgt de locatie van je iPhone niet, heeft dat nooit gedaan en heeft ook geen plannen om het ooit te doen’. Dat is te lezen in een persbericht dat Apple heeft verstuurd en dat nu online staat. Het bedrijf reageert daarmee op de commotie die is ontstaan omtrent het opslaan van locatiegegevens. Volgens Apple worden echter niet de locatiegegevens van de iPhone opgeslagen, maar die van Wi-Fi-hotspots en telefoonantennes. Dat wordt gedaan om snel een locatiebepaling te kunnen doen als je dat nodig hebt. Dat er data van een jaar lang was opgeslagen was een ‘foutje’ en wordt verholpen in een update.
De software-update wordt over enkele weken verwacht. Het doet drie dingen: het verkleint het bestand van opgeslagen WiFi-hotspots en antennedata van een jaar tot een week, stopt met het maken van back-ups van de data en verwijdert de gegevens volledig als je op de iPhone aangeeft dat location services/locatievoorzieningen uit moeten staan.
Door de gegevens van hotspots en antennes te traceren, is de iPhone in staat om binnen seconden contact te maken met GPS-satellieten, ook als je binnen of in een kelder bent, aldus Apple. De berekeningen worden live gemaakt aan de hand van een database met antennes en Wi-Fi-punten – en die database is weer tot stand gekomen door de locatiegegevens van tientallen miljoenen iPhones. Die gegevens worden anoniem en versleuteld naar Apple verstuurd. ‘Apple kan de bron van de data niet identificeren’, valt er te lezen.
In het bericht aan de pers en klanten is ook te lezen dat Apple momenteel gegevens over verkeer(sdrukte) verzamelt aan de hand van locatie-informatie van de gebruikers. Het doel daarvan is volgens Apple het bieden van een betere verkeersdienst in de aankomende jaren. Ondanks dat stelt Apple dat ze veiligheid en privacy erg belangrijk vindt. ‘De iPhone was de eerste telefoon die gebruikers om toestemming voor de locatiegegevens vroeg, voor elke app die ze wil verzamelen.’
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Netjes dat ze hebben gereageerd. Ik wil dit bestand zelf ook bekijken maar ik weet nog steeds niet hoe. Kan iemand zeggen hoe het moet. Ik heb een PC (jammer genoeg)
Kijk even bij een vorig bericht hierover, daar stond een link in de beschrijving met een programmatje 🙂
Dat wordt dan wwer opnieuw jailbreaken als er een firmware update komt
Quote van Apple: Dat er data van een jaar lang was opgeslagen was een ‘foutje’ en wordt verholpen in een update.
Apple maakt niet zulke foutjes. De rest is wel geloofwaardig.
Je weet natuurlijk nooit hè. Kan op een maandag zo geschreven zijn en zoiets komt pas boven als iemand erop valt. Mij maakt het overigens niets uit.
Doe mij maar een jaar. Hoe sneller gpsfix hoe beter.
@Lars: Installeer OSX gewoon op je PC. Tegenwoordig werkt vrijwel iedere moderne setup. Gewoon een distro downloaden en installeren. Erg makkelijk en het resultaat is (in mijn geval) een 100% werkende OSX installatie zonder enig nadeel.
Dat was echter geen windows maar een Mac programma. Daarbij nutteloos voor deze user en mezelf 🙂
Tot de juiste hacker de inscriptie kan ontcijferen en bij heel heel heel veel gegevens kan komen
Dit is allemaal echt bij het haar getrokken. Heeft iedereen dan zo veel te verbergen dat ze schrik hebben omdat de iphone aangeeft waar hij ongeveer zat?
Ik geloof niet dat Steve Jobs erg geïnteresseerd is in de locatie waar ene Jet uit de kop van Noord-Holland zich bevindt en waarom. Hij verzamelt maar een eind weg. Hoeveel iPhones en iPads zijn er niet verkocht? Iemand heeft beren op de weg gezien en van muggen olifanten gemaakt.
Grote kans dat die persoon ook gevoelig is voor complot theorieën.
Big Brother is watching you..
Ik lees altijd met dit soort privacy-gevoelige topics, dat men roept “je hebt toch niets te verbergen?” Ik vind dat dan altijd vreselijk naïef gedacht.
Elk bedrijf dat locaties kan bijhouden doet het, ook vandaag bekend dat TomTom onze -anonieme- locaties door verkoopt. Tuurlijk is het een vervelende gedachte, maar je doet er niets aan.
De locatie kloppen bij mij echt niet hoor
@Gerard van Klaveren:
Dat de snelheidinformatie van TomTom bij de politie terechtkomt wist ik, samen met vele andere mensen, niet. Dat bedrijven gegevens verzamelen ten goede van de gebruikers ervaring heb ik geen bezwaar tegen. Maar als er op dat ene traject waar je zonder significante afname van de verkeersveiligheid wat harder kan rijden dan toegestaan en de politie gaat besluiten daar frequente snelheidscontroles uit te voeren, dan gaat wat mij betreft de knop send anonymous user data direct uit!
Ik vind dit echt niet erg maar leuk dat je kunt opvragen waar je al geweest bent!
Wat is er daar zo erg aan?
Voor mij mag dit blijven.
Ik kan mijn bestand niet eens inkijken. Mijn backup is encrypted.
Altijd handig zo’n back door in geval van crime scène investication…
Nou ik heb mijn sporen eens bekeken met dat programmaatje: hij geeft plaatsen aan waar ik toch echt niet geweest ben. Laat staan allemaal op die dag.