Apple verwijst naar nieuwe verkeersfunctie in persbericht
Apple heeft vandaag een persbericht uitgebracht, waarin ze uitleggen dat er geen persoonlijke locatiegegevens worden verzameld. Maar in het bericht noemen ze ook een verkeersfunctie, die nog niet bestaat. Op de vraag “What other location data is Apple collecting from the iPhone besides crowd-sourced Wi-Fi hotspot and cell tower data?” volgt het antwoord: “Apple is now collecting anonymous traffic data to build a crowd-sourced traffic database with the goal of providing iPhone users an improved traffic service in the next couple of years.”
Apple legt in het persbericht uit waarom het bestand consolidated.db bestaat. Dit legt de locatie van gebruikers vast en zit al minstens sinds de komst van iOS 4 in het besturingssysteem. Hoewel Apple aangeeft dat het langdurig vastleggen van de locatie een softwarebug is, die nog al worden weggepoetst in een volgende firmware-update, zeggen ze tegelijk ook dat ze zullen doorgaan met het vastleggen van de locatie om een verkeersdatabase aan te leggen. Het kan nog wel een paar jaar duren voordat een toekomstige verkeersfunctie er komt. Dat zou de vorm kunnen krijgen van navigatiesoftware. Apple publiceerde in 2009 een vacature waarin ze aankondigden meer met kaarttoepassingen te gaan doen. Diverse websites suggereren nu dat Apple aan een navigatiedienst werkt a la Navigon en TomTom. Google levert dit al op Android-toestellen met behulp van Google Maps.
Als je het vacature-aanbod van Apple volgt kom je trouwens een bonte schakering aan allerlei banen tegen: antenne-engineers, interface-designers, metaalexperts, beveiligingsexperts en medewerkers voor een nieuw betaalplatform, alles zagen we de afgelopen jaren al langskomen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
dus ze hebben 2 smoezen om je locatie vast te leggen….
Op de een of andere manier vind ik dit niet helemaal geloofwaardig
en als je gaat solliciteren dan is de eerste vraag waarschijnlijk wat voor een GSM heb je? ….. Android. Sorry je bent niet de persoon die we zoeken :p
ze hebben dus 2 smoezen om je locatie vast te leggen…
op een of andere manier vind ik dit niet helemaal geloofwaardig…….
Is het jullie al eens opgevallen dat je in het programma “kaarten”, wat standaard op de iPhone staat, ook al file informatie krijgt (maar dan alleen in Italië)? Dit word aangegeven met verschillende kleuren net als de gratis app trafic4all van Navigon. Hoe komt Apple aan deze file info? En waarom is dit niet zichtbaar in Nederland?
@achiboyke:
Duhhhhh :p
Traffic4all van navigon geeft wel de informatie in Nederland weer…
Ik hoop wel dat Apple daar toestemming voor gaat vragen, want ik zit er niet echt op te wachten dat Apple mijn locaties gaat bijhouden om een database mee te vullen, anoniem of niet. 1984 much?
Als ze er in de toekomst iets moois mee gaan doen mogen ze van mij weten bij welke antenne ik me bevind.
Ik snap niet waar mensen zich zo druk om maken, Hetgeen TomTom doet, baart me toch wat meer zorgen.
Zij houden wel bij hoe hard er op bepaalde stukken door automobilisten gereden wordt, bij het verbinden met de PC wordt deze data keurig naar TomTom gestuurd. Het is nu alleen nog wachten op de overheid om je snelheid uit te lezen en je realtime te bekeuren.
@Pommetje:
Helemaal mee eens!
Dat de snelheidsinformatie, verzameld door TomTom, dus ook daadwerkelijk door de politie wordt gebruikt bij het bepalen voor de lokatie van snelheidscontroles, is voor mij een reden om: het vinkje van het verzenden van anonymous user data, uit te zetten! Niet dat ik zo’n grote snelheidsduivel ben, maar ik rijd op specifieke stukken wel vaak te hard als de situatie het toe laat. Als tegenprestatie zou het natuurlijk mooi zijn als TomTom dan ook realtime aan ons laat weten waar er geflitst wordt.
Dit gebeut echt niet. De apparatuur moet ten minste gekalibreerd zijn! Dat de politie op stukken waar iedereen te hard rijd (en dat weten ze via TT) extra gaat controleren vind ik prima! Rij dan niet te hard! Zeker bij wegwerkzaamheden. zegt iemand wiens vrouw net voor 110 euri te hard gereden heeft bij wegwerkzaamheden!
Ik heb geen TomTom dus voor mij is dat geen probleem, maar wie zegt dat Apple niet hetzelfde gaat doen?
Op diverse websites valt ook te lezen dat dit een dubieus gevalletje interpretatie is, hoe kun je met data die “hundred miles”-afwijkt iets doen met “verkeer” ? Dit zit er volledig naast als je het mij vraagt.
Is hier wellicht ook nagedacht over “data-verkeer” ?
Als iedereen gaat janken en opt-outen dan komen er nooit slimme navigatie systemen.
Wat denken jullie hoe services zoals Navigon Live Traffic of TomTom HD traffic werkt?
Die volgt oa ook bewegingen van miljoenen (…) mobieltjes op de weg. Dat gebeurt al jaren zo. Handig toch? Voor ons allemaal!
@Peter:
Helemaal mee eens! Maar deze data via derden doorspelen aan de politie tbv snelheidscontroles zoals met de data van TomTom gebeurd gaat mij te ver.
Bedoelen ze hier niet gewoon de ‘file’-functie die al in Google Maps is in de US?
“We doen iets wat niet mag, maar op termijn worden jullie er beter van. We kunnen alleen niet zeggen waarom”
Dat wij iSheep kennelijk te dom zijn om dit te snappen is niet erg – zo lang we maar dom genoeg zijn om er in te trappen.
Data verkeer lijkt me niet, dat is namelijk niet aan Apple, maar aan de provider
@Max: Ja dat is juist het probleem…
Als ze die database bijhouden en anoniem naar Apple moeten sturen zou je data-verkeer kosten. Hetzij via je telefoon (wat steeds vaker beperkt is) of via je desktop. Belgische mede-lezers kunnen getuigen van de datalimieten die in dat land nog steeds bestaan.