Met Foursquare inchecken om te delen waar je bent? Met Dropp een sms’je naar een locatie versturen? Binnenkort denken we: ‘Ah ja, die goede oude tijd, waarin de locatiefunctie van de telefoon nog schattig en onschuldig was’. Er is een nieuw patent van Apple gepubliceerd dat veel verder strekt dan de mogelijkheden van contacten zoeken op Facebook, LinkedIn of Hyves. De octrooiaanvraag wijst op een sociaal netwerk waarin de iPhone mensen aanwijst die je wel eens erg interessant kan vinden.
Dat meldt MacRumors. De iPhone-applicatie laat personen met jouw interesses zien als ze in de buurt zijn. De afstand tot die persoon wordt samen weergegeven met een profielfoto en verschillende opties tot toenadering zoals bijvoorbeeld chatten. Een match-meter in beeld laat in procenten zien hoeveel de volgende zakenpartner, vriend of zelfs date bij je past. Apple beschrijft de aanleiding voor de mogelijkheid in haar patentaanvraag als volgt:
Sociale netwerken zijn een bekend fenomeen en we kennen verschillende elektronische systemen die dat ondersteunen. Om een sociaal netwerk te laten groeien, moet een persoon vaak compatibele, gelijkgeïnteresseerde en gelijkdenkende personen om zich heen hebben. Het identificeren van mensen die hetzelfde denken vereist echter een grote hoeveelheid tijd omdat personen met overeenkomende interesses die dat niet van elkaar weten, niet zomaar vrienden worden. Bijvoorbeeld: als twee vreemden elkaar ontmoeten, kan er een lang en stroef gesprek aan vooraf gaan voordat gelijke interesses of ervaringen bekend worden.
De match-meter berekeningen worden gemaakt aan de hand van gegevens die je zelf invult, of die van je iPhone te halen zijn. Dat kan er als volgt uitzien. Als je beide de tweede album van MUSE én de soundtrack van Lola Rennt op de iPod hebt staan, reken dan maar dat de meter behoorlijk omhoog schiet. En als je beiden om één uur ’s nachts in bed de iPhone er nog even bij pakt om de laatste tweet het wereldwijde web op te slingeren, dan wordt ook dat meegenomen: jullie zijn beide avondmensen. In het telefoonboek op de iPhone kan gevonden worden hoeveel dezelfde nummers in jullie toestellen staan en ook locaties waar jij en de ander zijn geweest kunnen in overweging worden genomen. Zelfs als jullie een handvol dezelfde games op het apparaat spelen, zal dat terug te zien zijn in de match-meter. Apple suggereert in het patent zelfs dat gezichtsherkenning gebruikt kan worden om gangbare contacten te identificeren.
Voordat je nu hard ‘privacy, privacy!’ roept, is het handig om te weten dat Apple gigantisch veel patenten registreert. Die worden lang niet allemaal toegepast in de praktijk. Daarbij is het patent weliswaar vandaag vrijgegeven; het is al ingediend in december 2009. Dat is terug te zien in de optie om een ander persoon te benaderen via Ping, Apple’s (mislukte) poging om via gekochte iTunes-muziek een sociaal netwerk op te zetten.
Alle ins en outs over het patent zijn te lezen op de website van het US Patent & Trademark Office.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
ik ben wel benieuwd naar een onderzoekje waarin gekeken wordt hoeveel patenten daadwerkelijk gebruikt worden en hoe lang het duurt voordat zulke dingen geimplementeerd worden.
Apple en anderen pattenteren alles wat los en vast zit, blogs rapporteren er enthousiast over, maar hoe vaak komt er daarna iets van de grond?
Dit zie ik wel zitten voor zowel op persoonlijk als zakelijk vlak!!
Misschien al bij iOS 6?
Ziet er wel interessant uit, moest het tot uiting komen vind ik wel dat je moet kunnen kiezen wat je allemaal deelt.
En voor de mensen die hier dan radicaal tegen zijn zou je het gewoon uit moeten kunnen schakelen. Zo is het win win situatie voor beide 🙂
Ik heb liever een diepe samenwerking met Facebook. Er zal altijd concurrentie blijven op de smartphone markt en een social media dat alleen voor Apple-kopers is lijkt me niet ideaal.
Hier geloof ik écht niet in. Kan ook moeilijk geloven dat Apple zó ver zou gaan in het gebruiken van private information. Lijkt mij gewoon een stap te ver.
Zoals je nog wel weet is er reeds enorm veel te doen geweest rondom het feit dat de gebruikerslocatie van de iPhone gebruikers veel meer opgeslagen werd dan enkel bij bvb het namen van een foto. Stel je dan voor dat je constant trackable zou zijn, en daar dan ook nog eens al jouw usage informatie aangekoppeld zou hebben. Seriously… Ik ben zelf vrij openminded in van die dingen, maar dit gaat echt wel veel verder dan ethisch verantwoord is…
Tevens ben ik ook van mening dat, zelf al zouden een aantal mensen zo ver willen gaan om deze informatie te sharen, ik mij moeilijk kan voorstellen dat dit breed genoeg adopted zou worden om een succes te kunnen zijn.
Naast het privé gebruik biedt dit ook gigantisch veel mogelijkheden op zakelijk gebied. Wat te denken over acquisitiemogelijkheden op netwerkborrels of contacten onderhouden in het kader van relatiebeheer?
Leuk.
Maar om de spanning in de relatie te houden verkies ik toch een kittig typje met een Blackberry î—
Mooi.
Maar om de spanning in de relatie te houden verkies ik toch een kittig typje met een Blackberry î—
Haha dat getekende meisje op de iphone 😛
privacy, privacy! :p
@Bas Schepers: Als je gebruik maakt van de dienst Foursquare, is zo’n dienst er zelfs al: Sonar.
Een beetje een ripoff van Grindr…
Ik denk dat het geen goede ontwikkeling is betreffende privacy en veiligheid. Straks is de grens veel lager om zomaar met iemand te meeten die je helemaal niet kent ergens op straat…weet niet of dat nou wel zo verstandig is. Voor oplichters en mensen met verkeerde bedoelingen is het een mooie ontwikkeling. KIJK UIT!!
Kan apple zich niet beter met andere dingen bezighouden? iOS 5 gereedmaken bijvoorbeeld…?
Echt, wat is nuttelozer dan dit… Geef het idee aan een iOS developer, die zal er min of meer blij mee zijn :-/
Aan de andere kant, het is wel een nieuw iets. Maar niet voor nu, vind ik.
@Rick Kerkhof: Als je het artikel leest, lees je dat het patent in 2009 is ingediend. Ze waren er toe dus mee bezig, niet nu.
@jeroen: Dat heet de concurrentie lam leggen. Het is een kinderachtig soort gedrag, maar helaas kenmerkend voor monopolierechten zoals het octrooirecht.
Ik wil het weleens uitproberen als het er komt 🙂 .
wat is die sensor links onderin?
Inderdaad net grindr, maar daar geen slecht idee.