De werkomstandigheden bij Chinese fabrieken van Foxconn zijn verbeterd, zo blijkt uit informatie van The New York Times. De fabrieken maken gigantische hoeveelheden elektronica, waarbij de iPhone en iPad meestal prominent genoemd worden. Maar Foxconn produceert ook voor andere bekende merken. Het is nog steeds geen plek waar je graag wilt werken, maar volgens Keith Bradsher en Charles Duhigg, die op onderzoek uitgingen, is het minder erg dan voorheen. De verbeteringen zouden zijn ingezet na een bezoek van Jeff Williams aan de fabrieken, in maart 2012.
Als senior vice president of operations heeft Williams een rol die Tim Cook vroeger op zich nam. Williams huurde een team van zo’n 30 mensen in die voor Apple’s social responsibility unit zouden gaan werken en nam twee voormalige Apple-topmensen weer in dienst om de business-unit te leiden: Jacky Haynes en Bob Bainbridge.
Het artikel in de serie iEconomy van de New York Times laat zien dat de werkomstandigheden nog steeds niet ideaal zijn en dat het probleem meerdere kanten heeft. Zo schrijft de krant over een 25-jarige Mr. Zhang, die bij Quanta ging werken en daar betere faciliteiten en slaapzalen heeft. Door de verbeterde werkomstandigheden kan hij regelmatig zijn ouders zien. Maar de hoeveelheid geld die hij kan meenemen voor het thuisfront is lager en Zhang zou eigenlijk liever meer uren willen werken, om zijn familie beter financieel te kunnen ondersteunen en te zorgen dat zijn broer een studie kan afmaken. In plaats daarvan speelt Zhang nu ’s avonds uit verveling urenlang Dungeon Fighter. “Ik werk liever 80 uur per week”, zegt Zhang.
Een simpele oplossing is er dus niet, want minder werken of meer vrije dagen is niet altijd wat de medewerkers zelf willen. Misschien moet er nog een generatie overheen gaan om de situatie echt te veranderen. Wat opvalt is dat de serie iEconomy een minder harde toon heeft gekregen en dat Apple minder prominent wordt genoemd. Dat kan met koppenbeleid van grote kranten te maken hebben: bij slecht nieuws is het leuk om namen te noemen, zodat het probleem een gezicht krijgt en iedereen er bij de kapper over praat. Bij goed nieuws is dat lastiger. Dat slecht nieuws favorieter is bij de grote kranten, bleek gisteren bijvoorbeeld in de berichtgeving over het salaris van Tim Cook. Een website als Macworld.com schreef: “Apple geeft Tim Cook 51% salaristoeslag” terwijl de meeste grote kranten (ook de Nederlandse) vaak kozen voor het sensationelere: “Tim Cook verdient bijna 99% minder”.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
“Ik werk liever 80 uur per week”, zegt Zhang.
Kijk dat noem ik nog eens werkmentaliteit. Niet van dat gezeur van oh jee 40 uur is wel veel hoor of, nee ik wil liever 36 uur werken.
Zhang! Groot respect. Maar goed misschien werd Zhang wel gedwongen om dat te zeggen, wie weet. In dat soort landen verbaast het me niets. Even een mooi schoon bedje neerleggen, alles netjes opruimen en goed indelen voor de inspectie, Zhang onderdrukken dat als ze niet zegt dat het beter gaat ze helemaal weg kan en als de inspectie weg is gewoon weer terug in haar hol om iPhones in elkaar te zetten, tja ik blijf ze toch kopen 🙁
@shardphoenix: Hij zegt dit meer om z’n familie te onderhouden. Vele werknemers zijn de enige inkomstenbron van hun familie, een grote nadeel en een grote druk op de desbetreffende persoon. Ze kunnen vanwege hun familie niet gaan zeuren en hebben daardoor helemaal geen tijd voor familie,vrienden of om te genieten van het leven. Het is hem en vele andere mensen niet te benijden.
Werkmentaliteit is toch een totaal andere betekenis in China. Ze zitten daar -net als in India overigens- met meer dan een miljard mensen op elkaar. Je mag blij zijn als je voor zo’n bedrijf als Foxconn mag werken. En hoe meer hoe beter, als ik dat dan vanuit hun ogen bekijk. Om daar dan westerse werkmentaliteit in te gaan voeren is allemaal wel heel lief van ons, maar China is ook niet voor niets zo’n rijk land t.o. de rest van de wereld.
Sorry van de off topic maar in de titel staat Apple-fabrieken. Het blijven Foxconn fabrieken. Apple kan hier als grote klant uiteraard invloed op uitoefenen maar dit gaat op voor alle klanten en alle fabrieken in China.
@JB: Inderdaad! Dat is gek, aangezien ze ook produceren voor Dell en nog een waslijst anderen. Fix het alsjeblieft, Gonny.
Het heeft voor mij geen zin om te gaan lobbyen aangezien ik die sensatie berichten of headlines niet eens lees of opzoek. Daarom kijk ik op iphoneclub.
Ik zeg alleen laten we het gewoon bij de feiten houden, dat het foxconn fabrieken zijn. Mij hoor je niet klagen als er bij een negatief bericht hier dan ook foxconn staat. Jij doet hier dus precies het omgekeerde door bij negatieve berichten foxconn te zetten en bij positieve berichten Apple.
Ik begrijp je punt maar het blijft een misleidende titel. Hoeft het niet aan te passen verder. Ik lig er niet wakker van. 😉
Door de uitleg van@Gonny denk ik nu ook zo van: goede titel
Inplaats van 30 mensen naar China te sturen kan Cook iedereen daar een redelijk salaris geven van die $ 400 mio die hij zelf kreeg vorig jaar
@Gonny van der Zwaag: de ironie in het verhaal is dan wel dat Apple wellicht als enige energie en geld steekt in het verbeteren van de werkomstandigheden… dit soort berichten heb ik van Dell en HP nog niet voorbij zien komen. 😉
@mauze
Ik weet bijna wel zeker dat andere partijen hier aandacht aan besteden. Misschien heb ik een vertekende blik als inkoper maar hier wordt zeker op gelet.
Het ironische vind ik dat, hoe meer Apple doet, hoe meer externe partijen of mensen verwachten dat ze iets doet of kan doen aan de situatie. Ze kunnen zeker iets maar we moeten geen wonderen verwachten. Dit zou toch niet door het mediafilter komen. 😉
Ik geloof hier geen snars van.
Ik wil minimaal 1000 medewerkers horen die dit zeggen.
het liefst allen.
Het nieuws komt uit Amerika, en zij liegen 11 van de 10 dingen die ze zeggen..
Nee ben niet anti appel, maar wel anti N-amerika.
@Barend en @JB: Dit is nou net het punt dat ik in het artikel maak: bij slecht nieuws schrijven kranten over ‘Schandalige toestanden in Apple-fabrieken!’ (met de nadruk op Apple). Bij goed nieuws wordt er veel vaker in algemene termen gesproken over ‘Chinese fabrieken’. Vandaar dat ik met opzet wél Apple noem. Anders zou ik in dezelfde val trappen als NYT, die ik op dat punt juist bekritiseer.
Dat er in Foxconn-fabrieken niet alleen spullen voor Apple worden gemaakt, is een punt waar we op iPhoneclub in bijna elk artikel op blijven hameren. Wij hoeven op dat punt niet bijgepraat te worden. Het heeft meer zin om bij de grote Nederlandse kranten te lobbyen, die artikelen schrijven als ‘Chinezen in de rij voor baan bij zelfmoordfabriek iPad’. Over sensatie gesproken…