Apple heeft de Consumentenbond toegezegd de informatie over garantie op Apple-producten te verbeteren. De Consumentenbod had hierop aangedrongen, omdat de garantie-informatie nu onvolledig en onduidelijk is. Er zal duidelijker informatie komen over AppleCare en de informatie die Apple op papier meelevert. Eigenlijk had de Consumentenbond graag een overleg gepleegd met Apple over nieuwe garantievoorwaarden, maar daar ging het bedrijf niet op in. Nu zal de aanpassing eenzijdig plaatsvinden. Bart Combée, directeur Consumentenbond, vraagt zich daarom af of de nieuwe voorwaarden wel Apple’s garantie in relatie tot de Nederlandse wetgeving correct zullen weergeven. Apple is daar als aanbieder toe verplicht.
Apple paste vorig jaar de garantie-informatie op de Nederlandse website aan, op aandringen van de Consumentenbond. Maar op de informatie die bij producten wordt meegeleverd en op AppleCare-verpakkingen is de informatie nog niet doorgevoerd. De Consumentenbond was daarom nog niet tevreden. Er zal wat tijd overheen gaan voordat drukwerk is aangepast. In andere landen liep Apple al tegen problemen aan met de garantie aan. Drie dagen geleden klaagde de Belgische organisatie Test-Aankoop Apple aan over garantie-informatie en in Italië verloor Apple het hoger beroep in een garantiezaak, waarna ze een boete van 900.000 euro moesten betalen. De EU doet sinds oktober onderzoek naar het garantiebeleid van Apple.
Op de website van Apple is een pagina ‘Apple-producten en Nederlands consumentenrecht‘ te vinden, waaruit je kunt opzoeken in hoeverre Apple afwijkt van de Nederlandse regels. Dit is uiteraard wel geschreven vanuit Apple-vriendelijk perspectief.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Zolang ze dit niet goed en helder regelen, is dit nog een van de zaken waarop retailers met de applestore of apple.nl kunnen concurreren. BCC geeft onomwonden 2 jaar garantie, en Dixons zelfs 3 jaar. Ik heb bij de laatste het afgelopen jaar daarom mijn apple spulletjes gekocht. Dit is ook een van de zaken waarin “Brussel” een duidelijk punt in het voordeel van de burger kan maken, hoop dat ze doorzetten!
Inderdaad. De enigen die er weer niks van begrepen hebben zijn de APR’s. Die blijven nog vasthouden aan één jaar. Daar zien ze me nooit of te nooit meer terug (zeker niet als je de prijs van een herstelling onder je neus krijgt. €350 voor het vervangen van een standaard harde schijf!).
volgens mij ligt het probleem toch echt bij apple die maar een jaar garantie geeft. Een apr draait voor de kosten op na een jaar omdat apple weigert zich aan het consumenten recht te houden. De verkopende partij in Nederland moet zich daar wel aan houden. Bij een apple product waar al weinig marge op zit.
En daarom moet een APR zich niet aan de wet houden, onderzoekskosten vragen en belachelijk hoge prijzen voor herstellingen vragen?
@MoNdO: Natuurlijk moet ook een APR zich aan het consumenten recht houden, dat dat niet gedaan wordt is niet goed en meer dan belachelijk, ze proberen hun verlies te compenserende met hoge onderzoekskosten en andere dubieuze praktijken. Ik zeg dan ook altijd dat we geen medelijden hoeven te hebben met de APR’S, het is de APR zijn keus geweest om Apple producten te gaan verkopen.