Wat kunnen we leren van de drie laatste WWDC-keynotes? Ze volgen in ieder geval een vast patroon, waarbij iOS en OS X veel aandacht krijgen. Dat is ook logisch, want het blijft een ontwikkelaarsconferentie. Maar er worden ook regelmatig nieuwe hardwareproducten, nieuwe online diensten en apps aangekondigd. Als we één ding kunnen leren van de voorgaande WWDC-keynotes, is dat Apple onvoorspelbaar blijft. Voor veel mensen zal deze WWDC-keynote een belangrijk moment zijn, omdat Apple voor eens en altijd kan laten zien dat ze nog net zo innovatief zijn als ten tijde van Steve Jobs.
Vaste ingrediënten van een WWDC-keynote: cijfers over aantallen verkochte apps, waarna marketingbaas Phil Schiller nieuwe hardware onthult, gevolgd door een filmpje waarin Jonathan Ive en Bob Mansfield vertellen over het design en de constructie van de nieuwe producten. Omdat Scott Forstall van het toneel is verdwenen, is Craig Federighi de aangewezen man om details over iOS en OS X weg te geven. Voor muziekaankondigingen kunnen we rekenen op Eddy Cue, de man die iTunes groot heeft gemaakt en tegenwoordig ook verantwoordelijk is voor iCloud en andere online diensten.
Op onderstaande foto’s zie je wie de sleutelfiguren zijn tijdens de WWDC-presentatie.
WWDC 2012: iOS 6, Passbook, Apple Maps
Apple opende de keynote van WWDC 2012 met een aantal Siri-grappen, dat destijds een halfjaar oud was. Tim Cook kondigde een nieuwe MacBook Air en MacBook met retinascherm aan, plus een vernieuwde AirPort Express. Daarna waren de ogen op OS X Mountain Lion gericht: dat zou in de zomer van 2012 beschikbaar komen. Apple demonstreerde acht functies: Documents in the Cloud, Berichten, Berichtencentrum, dicteerfunctie, delen, iCloud-tabs, Power Nap, AirPlay Mirroring en Game Center. De inmiddels vertrokken Scott Forstall had de eer om iOS 6 aan te kondigen, met de nieuwe functies Passbook, Apple Maps en Facebook-integratie. Het zou pas najaar 2012 beschikbaar komen. Er waren nieuwe functies voor Siri (waaronder Nederlandse sportuitslagen) en Siri kwam voor het eerst beschikbaar op de iPad (vanaf 3e generatie).
Alle aankondigingen van WWDC 2012 hebben we verzameld in ons Dossier WWDC 2012.
WWDC 2011: iOS 5, iCloud, iMessage
Op de WWDC-keynote van 2011 werd voor het eerst geen nieuwe iPhone aangekondigd. De iPhone 4S kwam pas in het najaar op de markt, tegelijk met iOS 5. Ontwikkelaars konden meteen na de WWDC-keynote wel meteen aan de slag met een betaversie. Apple onthulde in 2011 een nieuw notificatiesysteem voor iOS, de berichtendienst iMessage en draadloos back-uppen en synchroniseren. Een desktopcomputer was niet meer nodig om een iPhone of ander iOS-apparaat in gebruik te nemen. Alle synchronisatie was vanaf iOS 5 ook mogelijk via iCloud. iCloud werd in 2011 trouwens aangekondigd, als opvolger van MobileMe. iCloud bracht meer leuke handigheidjes met zich mee, zoals Fotostream, iTunes Match en iTunes in the Cloud. Maar het was lang niet de enige aankondiging dat jaar: Apple introduceerde ook Herinneringen (Reminders) en de Kiosk (Newsstand) voor tijdschriften en kranten. Twitter was voortaan dieper geïntegreerd in iOS. Alle hoogtepunten van WWDC 2011 vind je samengevat in een artikel met 25 punten.
In 2011 was de laatste WWDC-keynote met Steve Jobs. Hij stierf vier maanden later, de dag na de introductie van de iPhone 4S.
WWDC 2010: iPhone 4, iOS 4, FaceTime, iMovie
WWDC 2010 was de laatste WWDC-keynote waar een nieuwe iPhone werd aangekondigd. Een paar maanden daarvoor had Apple de eerste generatie iPad op de markt gebracht en ook al een eerste blik gegeven op iOS 4. Tijdens de WWDC-keynote werden meer details gegeven over iOS 4 en veranderde de naam voor het eerst van ‘iPhone 3.x’ naar ‘iOS 4.x’. Ook kondigde Apple aan dat iBooks voortaan op de iPhone te lezen zouden zijn. En er werd gesproken over iMovie voor iOS.
Maar alle aandacht ging in 2011 naar de iPhone 4. Het toestel kreeg een totaal nieuw uiterlijk, al was dat vooraf helaas al uitgelekt door het barkruk-incident (een medewerker van Apple had een prototype van de iPhone 4 in een bar laten liggen). De iPhone 4 viel op omdat zowel voor- als achterkant van glas waren gemaakt. Er was voor het eerst een retinascherm toegepast, met viermaal zoveel pixels als de iPhone 3GS. Ook bouwde Apple voor het eerst een frontcamera in en de camera aan de achterzijde ging omhoog naar 5 megapixel. Het zou (voorlopig?) de laatste keer zijn dat Apple een nieuwe iPhone in de zomermaanden introduceerde.
De volledige video van WWDC 2010:
Conclusie: wat kunnen we leren?
Als je de drie voorgaande WWDC-keynotes bekijkt, valt op dat Apple vasthoudt aan een patroon. Hoe de keynote verloopt is vooraf al vrij nauwkeurig te voorspellen. Maar de inhoud ervan wisselt nogal eens. We weten ongeveer wat er komt, maar nieuwe diensten zoals Passbook, iMessage en iCloud waren vooraf moeilijk te voorspellen. Dit zijn ook de dingen waar Apple intern de meeste controle over heeft. Er zijn wel geruchten hoe iOS 7 eruit komt te zien, maar niemand heeft het écht gezien. En als we John Gruber mogen geloven, is alle gelekte informatie over iOS 7 fout. Dus toch geen afscheid van het groene vilt en de lederen stiksels?
Verder terug in de tijd
Voor de echte liefhebbers hebben we ook nog de WWDC-keynotes van 2009, 2008 en 2007:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties