Een Duitse rechtbank heeft een belangrijk patent van Apple ongeldig verklaard. Opmerkelijk is dat daarbij een video van de eerste iPhone-keynote van Steve Jobs werd gebruikt. Het patent werd pas geregistreerd nadat Jobs de functie op het podium had gedemonstreerd. Het gaat om een patent waarbij je kunt scrollen door een fotogalerij op een touchscreen. Het gaat om twee bewegingen en reacties als je over een foto veegt, waaronder het elastische bounce back-effect en een soort wegfloep-effect als je van de ene foto naar de andere bladert.
Apple won van Samsung met dit patent, toen een soortgelijke rechtszaak in oktober 2011 door de rechtbank in Den Haag werd behandeld. Een jaar later won Apple na een bodemprocedure nogmaals van Samsung. Maar de rechtbank in Munchen is een andere mening toegedaan. De presentatie van Steve Jobs vond plaats voordat Apple een octrooi aanvroeg in Europa. Daardoor is prior art gecreëerd, vindt de rechter.
Afgelopen januari was het zes jaar geleden dat Steve Jobs de eerste generatie iPhone aankondigde. “Boy, have we patented it!” is een bekende uitspraak van Jobs uit die presentatie. Maar het Europese patent waarom het gaat werd pas in de zomer van 2007 ingediend.
Apple kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het Bundespatentgericht, de federale octrooirechtbank van Duitsland. Wie meer wil weten over het patent zelf, bestudeert patent EP2059868 met de titel ‘Portable electronic device for photo management’.
En omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: dit is de volledige keynote uit 2007.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wat blijft het toch een geweldige keynote 😀
Zoow hee, dat zijn wel heul technische termen; “bounce back-effect en een soort wegfloep-effect”.
Belachelijk trouwens. Dit heeft niks met prior-art te maken. Prior art is om te voorkomen dat bedrijven iets afkijken bij anderen en het dan snel registreren, dat was hier niet het geval. Hier heeft Apple het zelf bedacht en daarna het patent ingediend..
Met deze redenering zou het ook prior art zijn als je een uitvinding op de weg naar het patentbureau op facebook zet.. Dat slaat natuurlijk nergens op.
Hadden ze het patent maar VOOR de keynote moeten laten vastleggen zonder eerst te laten zien hoe super cool ze wel niet waren met 3 in 1 apparaat. Hoop dat die legal afdeling van hun met de jaren wel wat is verbeterd 😉
Dit is pure corruptie. Hoe kun je bij jezelf prior art flikken?!
Nee, dat is niet waar. Bij octrooien gaat het erom dat uitvinders bescherming krijgen voor hetgeen zij hebben uitgevonden in ruil voor openbaarmaking. Door een aanvraag in te dienen en de uitvinding te omschrijven, wordt aan deze eis voldaan. Als een uitvinder besluit om vrijwillig de uitvinding al openbaar te maken, dan vormt deze vanaf dat punt de ‘stand van de techniek’ (prior art). Het idee is dan namelijk verspreid en iedereen kan er volgens op voortbouwen. Dat zou anders zijn als het idee alleen dan tot het licht komt door de octrooiaanvraag, want dan garandeert de wet een exclusief gebruiksrecht voor de uitvinder. Dit is gewoon vaste procedure en staat ook bij ons in de wet. Apple heeft het gewoon verknald.
@ISIG: Fair enough. Ik vraag me dan alleen nog af of het gaat om de indiendatum of de datum van bekrachtiging, welke jaren later kan liggen.
Het gaat om de datum van indiening. Een octrooi wordt dan met terugwerkende kracht toegekend, met de datum van indiening als ‘priority date’. Wie de uitvinding binnen die tijd onrechtmatig gebruikt, handelt op eigen risico. Maar aangezien de aanvraag publiek is, kan dat voorkomen worden. Ook kunnen concurrenten de aanvraag gelijk betwisten.
@ISIG: @ISIG: +1 voor duidelijke uitleg.