iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week

‘Pak het uitgeven van apps netjes aan, dat voorkomt gedoe’ (gastblog)

Brechtje de Leij, Senior Productmanager Mobile bij Sanoma Media, geeft tips over het bouwen en uitgeven van apps voor de iPhone en iPad. Ze onderstreept het belang van goede afspraken en respect voor privacy.
Ingezonden mededelingen -

Brechtje de LeijDit is een gastbijdrage van Brechtje de Leij (@brechtjedeleij), Senior Productmanager Mobile bij Sanoma Media. Ze is regelmatig gast op events om te spreken over de mobiele strategie van onder andere NU.nl. Ze onderstreept bij app-ontwikkeling het belang van duidelijke afspraken en het respect voor privacy, omdat beide onderwerpen achteraf tot vervelende situaties kunnen leiden. Dit artikel verscheen eerder op de Google+-pagina van De Leij en is op ons verzoek in aangepaste vorm hier doorgeplaatst.


De tijd van pionieren is zo langzamerhand voorbij voor mobiel. De penetratie van smartphones is 60% en groeit nog steeds. Maar liefst 25% van de tijd die we spenderen aan media verloopt via een mobiel apparaat en websites worden steeds vaker mobiel bezocht. We besteden 80% van de mobiele tijd in apps. Of het nu een eenmalig eventappje is, een game-app of een app voor content. We hebben er een heleboel, en er komen er alleen maar meer bij. Ik hoef je niet meer te vertellen dat je “iets met mobiel moet”.

Uit onwetendheid gaan niet alle bedrijven even handig te werk. Of ze realiseren zich nu pas wat de gevolgen zijn van eerdere, niet altijd bewust genomen keuzes. Stel je het volgende eens voor. Je hebt een mooie website laten bouwen, voor veel geld. De website wordt goed bezocht, en je hebt er een mooie business mee opgebouwd. Hij loopt zo goed dat je voortaan zelf aan de website wilt gaan bouwen. Geen probleem toch?

Stel je je nu eens voor dat dat niet kan. Dat je een nieuw websiteadres moet registeren. Dat je elke letter die ooit op de website is gepubliceerd over moet typen op de nieuwe website en je opnieuw moet de zoekresultaten in Google moet opbouwen. Het allerergste is nog dat je één voor één gebruikers de weg naar de nieuwe site moet wijzen. Dat is malligheid voor online, maar bij apps aan de orde van de dag. Althans, het is aan de orde zodra je wilt wisselen van leverancier, of als je het fijner vindt dat wat van jou is, ook bij jou te vinden is in de App Store.

Apps op je eigen account

Het probleem is duidelijk te zien in de App Store. Zoek maar eens op een paar grote appbouwers. Je vindt daar een keur aan appjes. De naam van de appbouwer staat er mooi bij, naast de naam van de app. Want degene die de app indient, lijkt opeens de eigenaar. Veel bedrijven vinden het veel te veel gedoe om een eigen account aan te maken. “En hoe werkt dat indienen dan allemaal precies? Nee, doen jullie dat gewoon maar.” Gebruikers kunnen met één aanraking in de App Store namelijk kijken naar de andere apps van deze uitgever en gaan deze wellicht downloaden. Als je bedrijf meerdere apps heeft, is het dus zonde als ze niet op jouw account staan. Daarbij is het voor de bekendheid van het merk ook jammer als de naam van de bouwpartij als uitgever in de App Store staat, in plaats van jouw naam.

Vast aan appbouwer

Het wordt pas problematisch als je weg wilt bij de appbouwpartij, of de apps toch liever in je eigen account wilt zetten. Apple laat je namelijk niet de naam van de uitgever wijzigen. Dus als je Bouwpartij A de app hebt laten maken en deze via hun account is ingediend, en dan naar Bouwpartij B over wilt, of gewoon liever de apps in je eigen account hebt, dan rest maar één ding: een geheel nieuwe app vrijgeven en deze indienen onder je eigen naam. De oude app blijft gewoon bestaan, die kun je niet ‘terug laten trekken’ van de telefoon van een consument. Je kunt wel met banners of het vervangen van de content in de oude app gebruikers proberen te bewegen van app te wisselen, maar dit is natuurlijk best een risico. Misschien hebben gebruikers er geen zin in, of hebben ze een concurrent gevonden. Inmiddels heeft OV9292 het gedaan, RTL met Buienradar, iCulture en wij met NU.nl ook, en ik denk dat nog veel meer zullen volgen.

Pak privacy netjes aan

Ook wat betreft privacy is de tijd van ‘alles kan en mag’ wel een beetje voorbij. Apple zelf is al strenger geworden. De UDID mag bijvoorbeeld niet meer worden gebruikt in iOS-apps. Je moet Apple’s Advertising Identifier gebruiken, die consumenten in iOS6 zelf aan en uit kunnen zetten. Deze wordt gebruikt voor bijvoorbeeld om te beperken hoe vaak een gebruiker een advertentie krijgt te zien. De locatie moet netjes gevraagd worden en de consument kan de toegang tot zijn locatie per app uitschakelen. Ook Europa is wakker geworden en ik denk dat het niet lang duurt voordat er regelgeving komt over wat apps wel en niet mogen. Pak apps uitgeven dus meteen netjes aan, dat voorkomt gedoe.

Zelf controleren wat een app uitspookt

Apps vragen geregeld een hele bult machtigingen waarvan je je kunt afvragen of ze nodig zijn. En dan mag een app ineens een heleboel. Bij Clueful kun je checken wat een iOS-app allemaal uitspookt. Als consument moet je hier zelf op letten, hoewel ik het ook een verantwoordelijkheid van de uitgever en de appbouwer vind. Kijk er kritisch naar en vraag alleen wat nodig is.

5 Tips voor appbouwers

In Nederland zijn veel bedrijven die apps bouwen. Ook zij hebben de overstap van pionieren naar professionele business gemaakt. Pak het dus samen meteen goed aan.

  1. Maak eerst afspraken over alle details
    Van bouwen, testen, indienen, updates tot wat er precies wordt gemeten en gedaan met betrekking tot gebruikers(data), uiteindelijk ben jij verantwoordelijk. Zorg dat alles netjes op orde is.
    • Leg alles vast in een contract met de bouwpartij. Jij betaalt, zij bouwen. Maar het is jouw app, de broncode is en blijft van jou. Jouw account wordt gebruikt.
    • Gebruik een goed meetpakket, bijvoorbeeld Google Analytics for Mobile (nog in bèta, maar werkt top).
    • Rust elke app uit met een automatische crash reporter tool (bijvoorbeeld Bugsense), zodat crashes (geanonimiseerd) opgelost kunnen worden.
    • Bouw geen extra SDK’s in (hulpmiddelen om software-onderdelen te maken) of informeer de gebruiker er transparant over.
    • Vraag alleen machtigingen die de app echt nodig heeft.
    • Neem een onderdeel over privacybeleid en -voorwaarden op in de app. Hier wordt uitgelegd wat met verzamelde data wordt gedaan.

  2. Gebruik altijd je eigen account
    Mocht een iOS-app niet via jouw account zijn ingediend, en je wilt deze app houden, dan kun je gebruikers beter nu dan later migreren. Het wordt alleen maar moeilijker.
  3. Let goed op keywords
    De meeste apps worden gevonden door te zoeken in de App Store. Let op de naam die je kiest, zet daar zoveel mogelijk relevante woorden bij en voer alle keywords in die mensen maar zouden kunnen gebruiken.
  4. Hou rekening met reviewduur
    Een app zo snel mogelijk gepubliceerd krijgen bij Apple is lastig. Je krijgt per account een beperkt aantal ‘extra snelle’ reviewopties. Gebruik deze alleen als er écht iets mis is met de app. Voor andere bugs ga je het gewone reviewproces in. Maar na indienen duurt het gemiddeld acht werkdagen voordat een update wordt goedgekeurd. Als je pech hebt, kan het weken duren.
  5. Als je reviews belangrijk vindt
    Ik vind het gebedel om sterretjes soms wat gênant, maar als je positieve reviews in de App Store wilt, dan is het handig om na bijvoorbeeld twintig keer gebruik – dan is iemand wel fan van je app – een pop-up te tonen waarin om een beoordeling wordt gevraagd.
  6. Aan de slag

    Apps worden steeds meer professionele business. Er worden bakken geld mee verdiend, denk aan Candy Crush en Angry Birds. We zijn als consumenten ‘mobile first’ en zien content vaker in een app dan op een site. Maar als je aan de slag gaat met apps, let dan wel goed op hoe je het aanpakt. Als mobile je core business is of wordt, zorg er dan voor het ook een veilige en betrouwbare business is.

    Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 16 reacties

  1. Misschien is Brechtje niet de juiste persoon om adviezen te geven. Ik wacht al weken op antwoord per email (4 maal een email gestuurd) van haar en haar collega’s, dus krab je goed achter de oren met wie je te maken hebt 🙂

    Edit: Nou oké, er staan wel goede tips in die sommige partijen op de moeilijke manier hebben moeten ondervinden.

  2. Lieve Brechtje, het zijn maar appjes…. Inhoud van het leven buiten gaat niet over deze problematiek. Oeh, verschrikkelijk hoor waar je over praat. Get It 😉 ?

  3. Deze hele site heeft geen barst te maken met de inhoud van het leven natuurlijk.

    Het is een duidelijke column met nuttige inhoud, voor wie er mee te maken heeft. Doe er mee wat je wilt (of niet wilt).

  4. Wat een geleuter. De ene inkoper na de andere open deur. Hoog Maurice de Hond-gehalte (onzin dus). Inhoudsloos nulnikstekstje.

  5. Als ontwikkelaar vind ik dit allemaal erg steekhoudend. Het probleem is natuurlijk, dat iPhoneclub vooral door gebruikers wordt gelezen, en dat deze column in wezen paarlen voor de zwijnen is.
    Brechtje’s tips zijn vooral interessant voor diegenen die appjes willen laten bouwen, en zij deelt haar schade en schande.Hetgeen ik erg sympathiek vind.

  6. Brechtje heeft veel geleerd sinds 13 april 2013. Toen gingen de ogen open naar aanleiding van veel commentaar op de NU.NL app.

    Jammer dan meer ontwikkelaars deze goede filisofie niet ter hande nemen of Store holders bv.

  7. Origineel geplaatst door eppo
    Lieve Brechtje, het zijn maar appjes…. Inhoud van het leven buiten gaat niet over deze problematiek. Oeh, verschrikkelijk hoor waar je over praat. Get It ?

    Lieve eppo, het is maar een column. Over apps. Op een app website. Verschrikkelijk hoor.

  8. Ik vond het juist erg leuk om te lezen. Ik zelf ontwikkel geen apps maar vond het toch interessant om die kant van een app eens belicht te zien.

  9. Het is een herplaatsing die iPhoneclub wat heeft herschreven, van een wat uitgebreidere blog (inclusief ook Android) van mijzelf. Maar wellicht was het beter geweest deze te herschrijven voor waar je ook als gebruiker op moet letten :-).

    Alhoewel je zeker zou denken dat het open deuren zijn, zal het jullie verbazen hoe weinig app uitgevers ervan op de hoogte zijn. Ook het goed doormeten en met crash software voorzien, gebeurt veelal niet. Ook gebruikers downloaden vaak apps zonder te weten wat die allemaal ‘mag’vervolgens op je telefoon en met je gegevens.

    Voor jullie is het wellicht leuk, als je weer eens zoals bij Buienradar of 9292 een helemaal nieuwe app moet downloaden, om te weten waarom dat het geval is.

  10. Ik vind het zeker wel een leuk verhaal om te lezen, dank! Ookal ben ik gebruiker en niet ontwikkelaar.
    Inderdaad wel eens afgevraagd waarom bedrijven plots een compleet nieuwe app uitbrengen ipv de oude updaten. Heb dan altijd maanden last van dat ik natuurlijk net de oude ipv nieuwe app open tot dat ik er genoeg van heb en eindelijk de oude delete.

    (al mis ik de belangrijkste tip: voeg altijd de mogelijkheid toe voor gebruik in portrait stand 😉 ).

  11. Ja, dat heb ik me dus ook vaak afgevraagd. Voor mij is dat alleen al winst. Verder is het altijd leuk om dingen te leren waar ik me nooit me bezig heb gehouden of die niet per se mijn interesse hebben.

    Wat ik trouwens vaak mis bij apps os de mogelijkheid tot feedback geven. Bij de nu app heb ik bijvoorbeeld nog steeds problemen met de facenookintegratie (de app zegt dat ik ben ingelogd, het os geeft aan dat de app daar helemaal niet bij mag) en om daarvoor nu een negatieve review te schrijven gaat me wat ver.

  12. Oh, dit geeft dan wel weer een wat vervelende nasmaak aan dat ‘pak het uitgeven van apps netjes aan’….

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/05/sjiek_hoor_nunl_heel_erg_sjiek.html
    https://twitter.com/NUnl/status/332764243067826176

  13. @Xander: Absoluut niet. Ze legden alleen uit hoe je bepaald nieuws beter kunt volgen, prima…

  14. Origineel geplaatst door Bubbly
    @Xander: Absoluut niet. Ze legden alleen uit hoe je bepaald nieuws beter kunt volgen, prima…

    Deze functie promoten over uitgerekend zo’n onderwerp is op zijn minst niet echt tactisch. Vinden ze kennelijk zelf ook aangezien ze de tweet inmiddels hebben gedelete en een excuus hebben gepost.

  15. @Xander: Daar ben ik het ook niet mee eens. Misschien had het anders uitgelegd moeten worden, dan wel de link naar een pagina waar je meer dan 140 tekens kunt plaatsen. Maar juist dit is een onderwerp dat veel mensen op de voet willen volgen, dus juist bij dat onderwerp is het van belang.

    Het excuus is enkel geplaatst omdat GeenStijl en naar het schijnt 1 tweeter ophef over hebben zitten maken, terwijl als je bij GS in de reacties kijkt het ook wel blijkt dat het idee duidelijk is.

    Maar we gaan een beetje off-topic 😛

  16. @Xander:

    Werd er ook op geattendeerd. Ja, altijd lastig dit. De betreffende redacteur heeft idd tweet gedelete en schrijft:

    “Onze tweet was niet bedoeld als promo, maar om te informeren over hoe je dit nieuws kunt volgen. Onze oprechte excuses voor dit misverstand”.

    Lastig met dit soort zaken. Het is groot nieuws wat iedereen raakt, en om het te kunnen volgen kun je de tag aantappen, kun je er een soort persoonlijke breaking alert op krijgen. Nieuws is vaak schokkend, zwaar, iets wat je raakt. Het was iig niet verkeerd bedoeld, en vervelend als het wel zo is ervaren

    (feedback vanuit de app kan, maar via Twitter #nieuwnu en direct naar mij via @brechtjedeleij is sneller – ik heb geen stagiair meer dus beantwoord alle mail vanuit alle apps en andere kanalen zelf persoonlijk..)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.