Google werkt aan digitale krantenkiosk met abonnementen

Volgens The Wall Street Journal is Google van plan om een digitale krantenkiosk te openen, voorzien van abonnementen. Het wordt een concurrent van Apple's kiosk.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

galaxy tab tijdschriftVolgens bronnen nabij de Wall Street Journal is Google van plan om een digitale kranten- en tijdschriftenkiosk te openen. Het zou gaan om een oplossing voor Android, dat een direct antwoord moeten vormen op Apple’s (onofficiële) plannen voor een soortgelijke kiosk. Er gaan al langere tijd geruchten dat er in iTunes een oplossing voor abonnementen komt. Google zou echter bereid zijn om de abonneegegevens met uitgevers te delen, zodat ze marketingacties kunnen uitvoeren, terwijl Apple daarmee veel terughoudender is. Verder zou Google tegen de uitgevers hebben gezegd, dat ze een kleiner percentage willen dan de huidige 30% die Apple nu bij verkopen via iTunes verdient.


Google zou voor de dienst gebruik kunnen maken van de Google Books-app die ze eerder voor de iPhone lanceerden. Deze geeft toegang tot een digitale boekenplank, waarbij in de toekomst terugkerende abonnementen en het delen van klantgegevens mogelijk wordt. In de App Store zijn al verschillende applicaties te vinden waarmee je boeken en tijdschriften kunt lezen. Soms maken ze gebruik van de in app-aankopen, maar het is ook mogelijk dat je eerst naar een website moet gaan zoals bij de AKO– en MagZine-applicaties.

Volgens de Wall Street Journal schiet het aardig op met Apple’s abonnementensysteem en kunnen we begin dit jaar al de eerste aankondigingen van uitgevers verwachten, die er gebruik van gaan maken. Apple heeft ook plannen om toch klantgegevens met uitgevers te delen, maar alleen op opt-in basis, waarbij de lezer toestemming moet geven. Uitgevers kunnen dan bijvoorbeeld zien wie de app heeft gedownload. Bij het gebruik van een iPad-app krijg je als gebruiker de vraag of bijvoorbeeld naam en e-mailadres mogen worden gedeeld. Die oplossing werkt natuurlijk alleen als voldoende mensen daartoe bereid zijn.

Reacties: 6 reacties

  1. Google is evil als ik het zo hoor. Bereid om gegevens door te spelen aan derde om geld te verdienen… Ze kunnen een backfire verwachten.

  2. wat bedoel je met backfire?

  3. Waarom zou dit evil zijn van Google? Ieder bedrijf heeft een verdien-model nodig, dat van Google is voornamelijk gebaseerd op de verkoop van advertenties. Zolang Google de gebruikers van een dienst duidelijk maar onder welke voorwaarden een dienst wordt aangeboden, is het aan de gebruiker om daarmee in te stemmen. Bovendien: krantenuitgevers zijn gewend deze gegevens te hebben en te gebruiken voor de verkoop van advertenties, er verandert dus feitelijk niets aan de situatie, behalve dat de krant niet door een krantenjongen wordt bezorgd, maar door een service van Google.
    De concurrentie tussen Apple en Google kan ik alleen maar toejuichen. Het zorgt ervoor dat beide partijen blijven innoveren en de prijzen laag houden om marktaandeel te behouden c.q. winnen.

  4. Moeilijke materie maar ik ben het met iedereen die hierboven geschreven heeft eens. Lastig, een verdienmodel is logisch, heeft ieder bedrijf nodig. En als je verdient dan betalen de klanten er uiteindelijk wel voor. Zulke overwegingen moet je ook weer meenemen. Lastige materie.

  5. Verder zou Google tegen de uitgevers hebben gezegd, dat ze een kleiner percentage willen dan de huidige 30% die Apple nu bij verkopen via iTunes verdient.

    Het is bijna Appels 😉 met peren vergelijken. Google introduceert geen kiosk al ze daar ook geen advertentie model aan kunnen koppelen.

    Dit zou best dus en – en – en kunnen worden. En minder dan 30 procent vangen en advertenties verkopen en marketingdata verkopen. Apple doet dat nu alleen met gratis content (iAd) als je geen opt-out hebt gedaan.

  6. Prima dat er eens concurrentie komt.
    30% is op de lange termijn absurd hoog.