Patienten met geheugenverlies leggen leven vast met iPod touch
Hartstikke handig, zo’n todolijstje op je iPhone: je schrijft op wat voor boodschappen je moet doen en wat je nog allemaal moet uitwerken voor die ene grote vergadering, zodat je het zelf niet meer hoeft te onthouden. David Dorey gaat een stap verder, hij documenteert zijn gehele leven op een iPod touch. Niet zonder reden: hij lijdt aan geheugenverlies, waardoor zijn iPod het enige middel is waarmee hij zich dingen kan herinneren. Hij schrijft alles in zijn telefoon op vlak nadat hij er aan dacht, om er daarna een alarm aan te koppelen zodat hij er automatisch aan herinnerd wordt.
Zeven jaar geleden werd er bij David Dorey een hersenaneurysme geconstateerd. Dit zorgde ervoor dat hij zich bepaalde dingen kon herinneren, maar nieuwe gedachten niet meer naar boven kon halen. Dit zorgt ervoor dat vooral recente gebeurtenissen hem niet bijblijven, waardoor hij geen idee heeft wat hij op een doordeweekse dag moet doen. “Het voelde alsof ik door de ruimte heen zweefde”, vertelt hij aan York Region. Sinds hij echter zijn iPod touch heeft, is Dorey zich volledig bewust van wat hij heeft gedaan en wat hij moet doen.
David Dorey is een van de 45 mensen met geheugenverlies die meedoen aan het experiment, waarbij ze smartphones en iPods gebruiken als vervanging voor het geheugen. Het leren omgaan met zo’n apparaat is nog het moeilijkste deel van het proces: de lessen moeten gestructureerd en foutloos worden gegeven, zodat ze opgeslagen worden in het onbeschadigde deel van de hersenen. Dit is dezelfde plek waar het gebruiken van een fiets wordt opgeslagen. Het resultaat is echter gigantisch: de hele dag gaat Dorey’s iPod af, om hem te herinneren aan eerdere gebeurtenissen en plannen. Die schrijft hij op vlak nadat ze plaatsvinden.
Mensen worden hierdoor minder afhankelijk van partners dan voorheen. Zoals Dorey’s vrouw Gail het beschrijft: “Het is niet meer alsof mama de hele dag op hem let”. De iPod valt ook veel minder op dan hij vroeger zou doen, omdat iedereen vandaag de dag een smartphone gebruikt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 22 reacties