In Felix Meritis in Amsterdam is elke tweede dinsdag van de maand een bijeenkomst van 212 Amsterdam. Je kunt er elke maand luisteren naar een onderwerp dat vooral voor marketeers interessant is. Net als vorige maand werd de sessie opgedeeld in twee rondes, zodat mensen die om 19:30 uur niet naar binnen konden anderhalf uur later alsnog de presentatie van Peter Haug konden bijwonen. Peter Haug is directeur consumentenmarketing van T-Mobile in Nederland en was uitgenodigd om iets te vertellen over de lancering van de iPhone en de G1.
Haug kondigde aan om te vertellen hoe de twee toestellen zijn gelanceerd en wat dat voor T-Mobile heeft betekend. Omdat de G1 pas in januari is gelanceerd, kan T-Mobile nog niet zoveel over de gebruikers zeggen. Wel wil Haug duidelijk maken dat zijn werkgever meer dan een bitpipe is, die alleen de toegang tot het mobiele netwerk hoeft te regelen.
De presentatie ging van start met een terugblik op mobiel internet. Voor de doorbraak van mobiel internet zijn de MDA’s (rebranded HTC-toestellen) voor T-Mobile belangrijk geweest. Nu gingen er de afgelopen dagen geruchten dat T-Mobile wel eens van plan zou kunnen zijn om Windows Mobile aan de kant te zetten. Een T-Mobile-topman wekte die indruk door Windows Mobile af te kraken en Android een “window of future” te noemen. Maar op de bijeenkomst van gisteravond werd duidelijk dat het T-Mobile Nederland niet zoveel uitmaakt welk platform er op een toestel draait: BlackBerry, Symbian, iPhone of Android. “Smartphones verkopen we bij de vleet”, aldus Haug. “We hebben kortingsacties met gratis mobiel internet, mobiele televisie, daarmee bereik je de massa”. Op dit moment is zo’n 30 procent van de verkochte toestellen een smartphone.
Mobiel internet
Mobiel internet is belangrijk voor T-Mobile. De prijserosie in voice gaat erg hard en er wordt behoorlijk gereguleerd in de tarieven die operators onderling mogen berekenen. Ook al betalen mensen maar een tientje per maand voor mobiel internet, het is wel een maandelijkse commitment. Om de groei bij te houden worden er dagelijks masten bijgebouwd, op plekken waar nieuwe vergunningen zijn vrijgegeven. Het kost behoorlijk wat geld om dat te doen, maar vooralsnog kan het uit, al wilde Haug geen specifieke informatie geven. De uitbreiding van het netwerk is nodig om de groei bij te houden: op dit moment wordt 67 terabyte per maand verstookt. De groei in 2008 is spectaculair geweest en is niet alleen te danken aan de nieuwe iPhone-gebruikers, maar ook het toegenomen gebruik van datakaarten op de laptop.
De enorme groei in dataverkeer wil niet zeggen dat T-Mobile ook aanmerkelijk meer abonnementen heeft verkocht. Integendeel: de hoeveelheid dataverkeer is onevenredig per toestel aan het toenemen. De iPhone veroorzaakt veel meer internetverkeer dan op andere toestellen. Haug:
Er wordt significant meer geïnternet op een iPhone dan op een iKloon, zoals de N96. Dat hadden we niet verwacht. We hadden het wel gehoopt en dachten: laat het maar een probleem worden. Je moet namelijk een goed verhaal hebben waarom je weer een volgende netwerkinvestering moet doen.
Haug verwacht dat mobiel internet de volgende belangrijke inkomstenbron wordt.
iPhone-gebruiker dol op streaming video
T-Mobile heeft in Nederland de mogelijkheid gekregen om de iPhone te verkopen, dankzij afspraken die door het moederbedrijf zijn gemaakt. Er waren veel onzekerheden en er mochten van Apple geen concessies worden gedaan. Eigenlijk kreeg het Nederlandse onderdeel de iPhone in de schoot geworpen:
“Dat ding kwam naar ons toe en we zijn ons heel erg gaan richten op die groep”.
Die groep bleek zich heel anders te gedragen dan de klanten die T-Mobile voorheen had.
“Streamen van filmpjes is ongelooflijk populair. Wat ook opvalt, is dat de vroege avonduren voor data heel drukke uren zijn. Mensen zitten op de bank, het lijkt alsof de televisie niet meer interessant is. Ze halen hun iPhone te voorschijn om te bellen en te internetten.”
De top 5 van gewone mobiele internetters ziet er bij T-Mobile als volgt uit:
- Gmail.com
- Hyves
- NU.nl
- T-Mobile PDA startpagina
Bij de iPhone is de top 5 anders:
- YouTube.com
- Hyves
- NU.nl
- T-Mobile PDA startpagina
In deze top 5 is ook het dataverkeer van iPhone-applicaties meegenomen.
Apple hanteert volgens T-Mobile een heel ander beleid dan Google.
“Apple laat niet alles toe in de App Store, het toelatingsbeleid is enigszins vaag, er is ruimte voor interpretatie. Applicaties die dubbele functionaliteit bieden worden niet toegelaten en Apple wordt eigenaar van de broncode van de de applicatie. TomTom wil daarom niet in de App Store, omdat ze dan hun broncode kwijtraken”.
[Red: Dit is wat T-Mobile zei, maar we weten niet of dit correct is.]
Bij Android is dat totaal anders:
“Dat is een zelfreinigend communitysysteem. Als je geen sterren krijgt raak je vanzelf uit de gratie”
Lancering van de iPhone
Voor de lancering van de iPhone heeft T-Mobile een hoop moeten doen: een goed prijsplan was belangrijk, onbeperkt internet en Visual Voicemail waren eisen van Apple.
Dat maken we ook kostenloos beschikbaar, want je weet dat er een interessante groep klanten op afkomt. We wisten: dit wordt heel groot, hoe gaan we dat aanpakken? Het ging om een groot internationaal contract, Apple was zeer terughoudend met informatie.
T-Mobile besloot daarom een nieuwsbrief in te voeren die op het hoogtepunt 70.000 abonnees had.
Daarin hebben we druppelsgewijs informatie bekendgemaakt om de mensen aan boord te houden, verteld hoeveel de abonnementen gingen kosten en wanneer de verkoop ging beginnen. We hebben ook gewaarschuwd dat er waarschijnlijk schaarste zou optreden.
De nieuwsbrieven bleken een succes: de openingsrate was 72% en met een klikratio van 31% bleek het een belangrijk medium om mensen op de hoogte te houden.
Apple en T-Mobile zijn wel eens ervan beschuldigd dat ze de schaarste zelf gecreëerd hebben, maar volgens Haug is daar geen sprake van: T-Mobile had behoorlijk wat toestellen besteld, maar Apple kon de vraag gewoon niet aan, met 27 landen die op 11 juli live gingen.
Lancering van de G1
De iPhone wordt veel gekocht door mannen en de leeftijdsgroep 25-29 jaar is sterk vertegenwoordigd (46%). De iPhone was een toestel dat zichzelf wel verkocht. Bij de G1 moest een heel andere aanpak worden gevolgd. Haug: “De G1 is just another HTC, mensen gaan niet in de hekken hangen. Hoe ga je dat aan de man brengen? Wij dachten: door nadruk te leggen op het open source-systeem. We nodigden ontwikkelaars uit voor Android Dev Camp en hebben daarmee precies bereikt wat we wilden. De launch van de G1 is vooral online geweest, met zware bannercampagnes om awareness te creëeren wat dat ding zoal kan doen. Dat hebben we gedaan omdat de gebruikers vooral online te vinden zijn”. De kopers van de G1 blijken ook anders: tegen de 90 procent is man. Peter Haug zegt hierover:
“Dat verbaast me niks. Het toestel zelf is mwoah, veel meer wil ik er niet over zeggen”.
De introductie ging boven verwachting goed: er zijn nu al meer exemplaren van de G1 verkocht dan T-Mobile had verwacht. Het bedrijf positioneert het toestel anders.
“We weten inmiddels wel wat hardlopers zijn op toestelgebied. Je kan zo inschatten: dit knalt zo de top 10 van de Gfk in. Je positioneert hem ook anders. Er is voor de G1 geen ander prijsplan gemaakt, Google is ook niet een partij die dat nodig vond. De G1 is vooral via direct sales verkocht, vooral aan geeks. Dit is een toestel waarop je volledig los kunt gaan.”
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
BRAVO, goed geschreven artikel. Met onderbouwingen zelfs. Chapeau!
Prachtig artikel, goed geschreven!
Inderdaad, een leuk artikel!
Ben nu een dag met de G1 aan het spelen en kan het “mwoah†verhaal van harte onderschrijven.
Maakt het bezitten van een G1 mij nu een geek? Één van de betekenissen: Het woord is afkomstig van het Oudengelse geck en is dus cognaat met het Nederlandse gek. Een niet erg lovende kwalificatie: had gehoopt dat iets als Android-Early-Adopter (jawel; een AEA) meer in de richting kwam….
Maar inderdaad, “just another HTC†dekt wel de lading, wat mij betreft nog een licht krakende en slecht afgewerkte ook. Haug stapt naar mijn mening wel wat eenvoudig over de slechte kwaliteit van de G1 heen, hij kraakt in feite zijn “eigen” product geheel af. Nou ja….wel eerlijk in ieder geval. Ik heb al een tijd geen telefoon meer gehad die plastic op plastic kraakt op het moment dat je ‘m openschuift (ok, op een N95 met brakke sliders na dan….).
Het OS on the other hand; tsja, dat belooft best wel wat voor de toekomst. Ik ben er van overtuigd dat dit OS in een strak stuk hardware het gaat maken.
Algemeen geldt dat de iPhone en G1 een tijdperk van andersoortig internetgebruik inluiden, leuk om mee te maken.
Het artikel is voor iphoneclub begrippen misschien wat aan de lange kant, maar erg leuk om te lezen.
Wat ik niet eerder wist, is dat apple eigenaar wordt van de broncode van de apps in appstore.. Ik kan me heel goed voorstellen dat sommige bedrijven daar geen zin in hebben.
Zelf ben ik nu ook bezig met onderzoeken naar marketing strategieën voor het internet. Misschien ben ik ook wel aanwezig bij het volgende 212amsterdam event.
Daar gaat je competititve edge en dus dat kan je als developer niet accepteren.
Fijne partner – andersom mochten developers niet eens over de Apple SDK praten.
Ik hoop dat dit veel mensen naar Cydia drijft en dat Apple zich ooit eens normaal gaat gedragen.
@Eduo en @East: Dat is wat de man van T-Mobile zei (dat Apple eigenaar wordt van de broncode; we hebben zelf geen ontwikkelaarsovereenkomst). Ik vraag me alleen af of dat waar is. Ik kreeg namelijk de indruk dat TomTom best wil, maar dat juist Apple het tegenhoudt.
Apple krijgt de broncode van een applicatie niet eens te zien, want als ontwikkelaar stuur je alleen de gecompileerde applicatie op. Verder spreekt de overeenkomst met Apple alleen over distributie, en staat er nergens iets over overdracht van broncode.
Bedankt voor de opheldering, Dennis.
Ik ken de overeenkomst niet, maar dat je de broncode niet op hoeft te sturen naar apple, zegt weinig over wie de eigenaar van de broncode is…
Het is wel raar dat de peter haug dat zegt als hij er niet zeker van is..
Heb nog eens verder gekeken en er staat expliciet in de overeenkomst dat eigendom, controle, verantwoordelijkheid en risico allemaal volledig bij de ontwikkelaar blijft.
Er doen veel geruchten de ronde waarom TomTom niet in de appstore staat/wil. Nog een variant:
De ontwikkelkosten van een iPhone versie liggen vele malen hoger dan de opbrengsten ooit zouden kunnen zijn. Voordat TomTom zijn R&D kan dekken moet de app een euro of 30 per stuk gaan kosten, inclusief Apple’s deel is dat bijna 40 euro.
Ze zouden het misschien kostendekkend kunnen krijgen maar winstgevend wordt het de komende jaren niet.
Persoonlijk weet ik niet of dit waar is maar ik zou het plausable willen classificeren.
Die avond zijn er ook “elevator pitches” geweest van een aantal bedrijven die voor de IPhone ontwikkelen. De slides van de TTY presentatie staan op Slideshare.
Leuk artikel!
2 Dirk-Jan: 40 euro is toch best schappelijk, stukken goedkoper dan een losse tomtom aanschaffen iig. Ik zou het ervoor doen!
Ik had graag ook een kort overzicht gezien van de iphone apps pitches die na het verhaal van T-mobile volgden. Heeft iemand hier een overzicht van?
Super reportage, dankjewel!
Erg interessant om iemand van T-Mobile eens te horen hierover.
Misschien een keer een groot interview houden namens de iPhoneClub?
In tijden hier niet zo’n leuk artikel gelezen wat zo goed geschreven is. Lesje artikel-schrijven gekregen?
Een van de pitches was radarradar: de user generated speedcam app.
Deze is nu live. http://www.itunes.com/app/radarradar