Push notificaties moeten wachten op Snow Leopard?

Push notifications zijn nog steeds niet geïntroduceerd door Apple. Misschien geeft de XMPP-ondersteuning in Snow Leopard de doorslag, omdat je daarmee ook gegevens kunt pushen.

snow-leopardPush notificaties… Apple beloofde ze al in maart 2008 en bijna een jaar later is het nog steeds niet gelukt om de functie te introduceren. Met push notificatie wordt het mogelijk dat iPhone-applicaties op de achtergrond actief blijven. Niet letterlijk op de iPhone zelf, maar via een server, die alle wijzigingen en binnenkomende berichten verzamelt terwijl jij een andere iPhone-applicatie gebruikt. Apple zou de push notificatie-dienst in september 2008 invoeren. Sindsdien wachten we vergeefs, maar er is nieuwe hoop.


Bij de aankondiging van Snow Leopard gaf Apple aan dat Mail, iCal en Adresboek gebruik zullen maken van Microsoft’s ActiveSync-protocol. Maar er zijn meer plannen: de in Mac OS X Leopard Server ingevoerde iCal-server krijgt in Snow Leopard uitbreiding met het XMPP-protocol. Dit protocol, een afkorting van Extensible Messaging and Presence Protocol) is een open protocol dat is voortgekomen uit het Jabber-protocol. Met XMPP waarschuwt het systeem bijvoorbeeld iCal dat er nieuwe gegevens klaarstaan. iCal kan ze vervolgens ophalen.

Het idee is nu dat Apple XMPP ook gaat gebruiken voor de push notificatie-dienst. Op dit moment is iChat voorzien van XMPP-ondersteuning (sinds Mac OS X Tiger).

Push notificaties zijn bijvoorbeeld handig voor Instant Messaging-programma’s, waarbij je als gebruiker berichten kunt blijven ontvangen zonder dat je zelf actief bent. Push houdt in dat de iPhone niet steeds aan een server actief hoeft te vragen of er nog nieuwe informatie is. In plaats daarvan doet de server het meeste werk: als er nieuwe gegevens zijn kan de server dat aan het apparaat melden, zonder meteen de complete hoeveelheid data toe te sturen. Pas wanneer je als gebruiker je instant messaging-programma weer opstart worden alle gegevens van de server gehaald.

De push notificatie-server zoals Apple het oorspronkelijk voorstelde, maakte het voor iPhone-ontwikkelaars mogelijk om via de server berichten naar de iPhone te pushen. Zo kan een icoon worden voorzien van een cijfertje, waaruit blijkt hoeveel nieuwe berichten er zijn (de Hyves-applicatie doet dat bijvoorbeeld ook al, maar op een andere manier en is net als het cijfer bij het AppStore-icoon niet altijd correct). Blijkbaar was de push notificatie-server lastiger dan Apple had gedacht: alleen in een betaversie van iPhone firmware 2.1 zijn ooit sporen aangetroffen van de push notificatie-dienst, maar die verdwenen later weer en hebben nooit daadwerkelijk gefunctioneerd.

Meer info: Apple Insider

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.