Mobiele telefoons zoals de iPhone worden steeds complexer. Sterker nog: als je een smartphone vergelijkt met een netbook is er bijna geen verschil meer in aantal componenten en kosten. De twee apparaten liggen dichterbij elkaar dan je denkt, zo blijkt uit onderzoek van Portelligent, die netbooks van ASUS en Dell uit elkaar haalde om het aantal componenten te tellen. Ze vergeleken dit met het aantal componenten van een iPhone en iPhone 3G. En om hoeveel onderdelen gaat het dan precies? Meer dan duizend puzzelstukjes zul je in elkaar moeten zetten als je een iPhone 3G uit losse componenten moet opbouwen!
Er is een groot verschil tussen de iPhone en de iPhone 3G: het originele toestel bestond uit 783 componenten en kostte $213 om te bouwen. De iPhone 3G bestaat uit maar liefst 1.016 componenten en kost maar $181 om te bouwen. De kloof met netbooks is daarmee bijna verdwenen: de Eee PC van ASUS bestaat uit 1.316 componenten en kost $196 om te maken.
De Eee PC 2G was de eerste Intel-laptop die Portelligent uit elkaar schroefde, die een totale BOM (Bill of Materials) van minder dan $200 had. Voorheen was dat bedrag alleen haalbaar bij mobiele telefoons. Bij smartphones is een omgekeerde beweging merkbaar: die worden steeds duurder om te maken, ook al nemen de kosten van componenten verder af. Maar de complexiteit van de constructie wordt wel ingewikkelder. Interessant is trouwens dat een netbook nog steeds 10 keer meer energie nodig heeft voor dezelfde activiteit als een smartphone van Apple of HTC.
Via: EE Times
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
en dan wel 700 euro dokken voor een 3G.
Massaproductie…massaproductie
Het duurste aan de iphone is:
de BGA (Ball Grid Array) die zorgt voor de communicatie en aansturing deze is van Altera als ik me niet vergis, in de massa kost deze jonge rond de 38 USD.
de Front en Backplate, die zullen op een dollar of 10 zitten.
en het multi task scherm, die zit op een dollar of 30 zitten.
de PCB is vrij eenvoudig, 12 dollar.
de batterypack is vrij duur maar door de hoge afname zakt deze prijs enorm… denk een dollar of 10.
al het SMD grut kost geen drol, het word allemaal in large reels afgenomen (reels ‘a 5000/12000 componenten per reel)
Voor mensen die over de prijs beginnen neem deze kosten ook mee:
ontwikkeling en researh
ontwikkeling software
verpakkingsmatriaal + distributiekosten
helpdesk
enz. enz.
@Giel: en het apple-logo 🙂
je moet inderdaad rekening houden met de software enzo. iedereen zit te klagen over het grote verschil met productiekosten en actual store price, maar denk toch ook eens aan die programmeurs 🙂
niet dat ze hun broek eraan scheuren, ze hebben het nu wss al LANG terugverdiend, maar zo zit het nu eenmaal in elkaar
Mensen loop niet zo te janken over het verschil tussen de productie kosten en de uiteindelijke verkoopprijs.
Apple is geen liefdadigheid instelling.
Ze nemen een risico bij het hele proces van R&D tot de uiteindelijke verkoop, als het goed gaat verdienen ze er goed aan, maar de kans bestaat simpelweg ook dat iets faalt.
Dan krijg je je R&D kosten er zelfs niet uit of blijf je zitten met een voorraad junk die niemand hebben wil.
Dat ze na terugverdienen van de R&D dikke winst maken is de andere kant van het verhaal.
Niks mis mee. Als het je niet aanstaat koop je toch lekker een medion laptop?
en arbeidskosten, en marketing.
Assemblage kosten
En patenten (al zijn de meeste van apple zelf…)
Tuurlijk gaat het om winstmarges…die boeien me meer dan de productiekosten..
@anoniem:
Weet je wel wat een ball grid array is? nee dus, dat betekend alleen dat de contactjes onder een chip zitten met balletjes soldeer. en dus niet als “pootjes” er naast zoals bij een traditionele ic. Dat kost opzich geen drol. Het kan wel dat er een dure chip op zit in bga packaging maar dan is de bga nog niet duur.
En voor al die mensen die zeuren over de bom van de iphone: dit is dus exclusief de productiekosten, shipping kosten, ontwikkelkosten(personeel, gebouwen, gas-water-licht) kosten van garantie regelingen, belastingen, reclame enz.
En rechtzaken om patenten aan te vechten ^^
Vraag me af waar dat grote verschil tussen de 2G en 3G in zit.
als je nu een computer met een Intel 80386 in grote schaal zou gaan bouwen en verkopen, zullen de productie kosten misschien 20/30 euro per computer zijn, terwijl die 15 jaar geleden misschien wel 500 euro per pc koste.
de 3G verschilt bijna niet van de voorganger, en ze kunnen dus componenten gebruiken die al op de markt zijn, en dus al in prijs omlaag gaan. als ze in juli weer dezelfde iphone zouden uitbrengen, zullen de prijzen voor de productie nog verder zakken.
@martijnve:
Ja hoor ben zelf Logic IC designer, dus weet redelijk goed van zo’n ding doet…
echter moet dat hier uit gelegd worden waarom zo’n ding zo duur is omdat er toevallig 1200 balletjes onderzitte?
dat denk ik niet….
Zouden ze geen rechtsbijstand verzekering hebben ?
Lol
het duurste onderdeel van de iphone is de display 199,- euro