HSPA+ MultiFlow kan snelheid van dataverkeer verdubbelen
Dataverkeer op mobiele telefoons is de afgelopen jaren door het dak gegaan. Dat heeft geleid tot overbelaste netwerken en operators die elk halfjaar een andere truc bedenken om klanten toch tevreden te houden en ze tegelijk meer te laten betalen. Maar als je meer moet betalen wil je wel een goede verbinding hebben. Nokia Siemens Network en Qualcomm hebben daarvoor een oplossing gevonden, die ze tijdens Mobile World Congress 2012 gaan demonstreren. Het heet HSPA+ MultiFlow en zorgt ervoor dat één persoon via twee verschillende basisstations een verbinding kan maken. Daardoor kan er intensiever gebruik worden gemaakt van het netwerk.
Normaal gesproken ben je met één basisstation verbonden. Zodra het signaal afneemt zal de telefoon proberen om verbinding te maken met het volgende basisstation. Bij HSPA+ MultiFlow ben je met beide basisstations verbonden, zodat er geen hapering optreedt bij de overdracht. De datasnelheid van mobiele netwerken kan door deze nieuwe technologie verdubbelen, als je aan de rand van het verzorgingsgebied van een bepaalde cel staat. De installatie kost voor operators nauwelijks geld, omdat ze geen fysieke apparatuur hoeven te plaatsen. Een software-upgrade van een bestaand HSPA+ netwerk is voldoende.
Mobile World Congress vindt vanaf 26 februari plaats in Barcelona. Apple is traditiegetrouw niet aanwezig, maar het team van iPhoneclub is er wel. Als er aankondigingen zijn die voor iOS-gebruikers interessant zijn, zullen we dat natuurlijk melden.
Op de website van Qualcomm zijn diverse video’s te zien over onderwerpen die Qualcomm op MWC zal laten zien.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
En hoe zit dat dan met de batterijduur….
Ben zeer benieuwd..
Dag vaste verbinding thuis, welkom draadloos alles!
Ben ik de enige die denkt dat het dubbel zo snel overbelast is?
Kunnen we nog sneller op het data lemiet komen Pff nog meer geld uit geven lang leve de Wifi 😉
Leuk maar 14,4 mb is nu al haalbaar, maar die kl**e-providers knijpen alles dicht tot 32kb, jeujjjj
Iedereen zn wifi een open guest verbinding geven is de oplossing 😀
@michel: Bijna, ja… Ten eerste wordt je verbinding pas dichtgeknepen als je een behoorlijke hoeveelheid data op hebt gebruikt, waar ge meeste gebruikers niet aan komen.
Ten tweede is dat wifi niet echt een oplossing. Zie je jezelf in de auto, in de trein, in de bus of lopend in de stad elke paar seconden met een nieuw wifi netwerk verbinden? Op universiteit werkt het goed: daar heb je één netwerk, ‘eduroam’, dat gewoon in alle gebouwen werkt. Wanneer je daar wandelt schakel je automatisch van router naar router door. Voor we zo een netwerk in een stad hebben zijn we heel wat jaren en geld verder.
Overigens vraag ik me nu ook af of jij thuis je wifi verbinding al open hebt staan. Stel je woont in het centrum van een drukke stad, dan heb je aan wifi nog weinig, want de hoeveelheid data die dan verbruikt wordt trekt je router waarschijnlijk niet eens.
@Ruben: Denk het 🙂
Als de software zo geregeld is dat je slim data kan balancen, dan denk ik niet dat er sprake is van overbelasting. Je kan dan de dataflow verdelen en toch dezelfde snelheid behouden of zelfs meer.
Leuk om te denken dat providers dit niet zullen aangrijpen om nog meer te gaan vragen voor hun bundels omdat ze fysiek bijna niets hoeven te veranderen.Dat is voor hun de kip met het gouden ei.Weinig tot niets investeren maar wel de prijs omhoog kunnen jagen..Kijk naar (Hi,T-mobile)niks verbeteren voor de consument maar via omwegen wel weer de prijsverhogen..De prijs kwaliteit verhouding is volledig zoek.Ik begin het net als al de patentoorlogen aardig moe te worden..En op de politiek hoeven we ook niet te rekenen die zitten daar alleen voor hun eigen portomonee(en die is goed gevuld)
dit doen ze toch al met gprs, of in ieder geval normaal bellen? want anders zou je tijdens het rijden steeds signaal verliezen omdat je telefoon bezig is met omschakelen als je (uiteraard handsfree) aan het bellen bent.
@Gautam: niet router naar router, maar accespoint naar accespoint
Precies, ik snap er dan ook niet veel van.
^ Ik begrijp nu waarom NSN-uitwerkingen nooit veel aandacht krijgen en nooit in werking worden gesteld, het is voor de providers niet aantrekkelijk.
De grootste vorm van overbelasting is als een gsm slecht bereikt heeft en constant ‘pinged’ met een centrale om te verbinden.
Met deze oplossing, zou hij direct op het andere overschakelen en de slechtere verbinding op passief zetten zodat een andere gebruiker met een betere verbinding die passieve verbinding als actief gebruikt.
Dus nee, overbelasting zal juist meer voorkomen worden.