De EU is van plan om maxima in te stellen voor de prijs van grensoverschrijdend SMS- en mobiel dataverkeer binnen de EU. Als alles doorgaat moet je straks voor een SMS-bericht nog maar 11 eurocent betalen. Voor mobiel internet komt ook een maximum prijs per MB. De prijzen voor roaming zijn voornamelijk zo hoog, omdat telecomoperators elkaar hoge kosten in rekening brengen. Als je als Vodafone-klant in het buitenland bent en via het lokale Vodafone-netwerk meer dan het dubbele moet betalen, is dat eigenlijk absurd. De operators bieden wel roamingbundels aan, maar die gelden niet voor iedereen.
De EU wil er nu iets aan doen, vooral omdat de tarieven nogal uiteen lopen: Belgen betalen 75 eurocent voor een SMS in het buitenland, terwijl een Fransman in Italië maar 30 eurocent kwijt is. Volgens de Europese Commissie mag de prijs niet meer dan 11 eurocent exclusief BTW zijn. De wholesalekosten die de operators elkaar onderling in rekening brengen krijgen een maximum van 4 eurocent. Voor mobiel internet is het voorstel om het wholesaletarief op 1 euro per megabyte vast te zetten, maar daarbij is niet duidelijk wat het maximale tarief is dat de consument gaat betalen.
Een belangrijke eis is verder nog, dat je bij het passeren van de grens meteen attent wordt gemaakt op de kosten van SMS en mobiel internet. De kosten voor gesprekken moeten ook omlaag: het maximum van 46 eurocent per minuut moet omlaag naar 34 eurocent. Voor het ontvangen van gesprekken moeten de kosten van 22 naar 10 eurocent zakken. Het duurt nog even voordat de maatregelen worden ingevoerd: de voorstellen moeten eerst nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en kunnen op z’n vroegst pas 1 juli 2009 worden doorgevoerd.
Zie ook: iPhone in buitenland: kosten van roaming en mobiel internet
Via: Tweakers
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Erg goed nieuws! Maar ik las nu al dat de providers in Nederland dan de prijzen binnenlands willen verhogen om de verloren winst in het buitenland goed te maken. Stakkers. Gewoon kartelvorming.
lekker nieuws om je ochtend mee te beginnen zeg ! 😀
weet iemand hoe het zit met Vodafone Zorgeloos Internet in het buitenland? Kan ik als ik in het buitenland zit ook gewoon internetten zonder dat er extra kosten bijkomen?
@daniel
hoop niet dat dat zo is, want dat slaat dan echt nergens op. Volgens mij kunnen ze dat ook niet zomaar doen..
Ja, erg jammer dat ze die kosten dan inderdaad aan ons willen verhalen door de kosten hier te verhogen. Wat dachten ze er van om eerst hier alles op orde te hebben zoals een goede internetverbind e.d. Volgens mij maken die telecombedrijven al genoeg winst en willen ze deze alleen zien stijgen. Soms moet je iets inleveren om je klanten te vreden te stellen. En ja, soms ten koste van jezelf. Is dat soms iets te veel gevraagd???
Daarnaast lijkt het mij ook dat ze al jaren vette winst maken op mensen die in het buitenland zijn geweest. Stond vroeger nog je voicemail aan en werd deze ingesproken, dan kon je gaan lappen voor de ingesproken tijd. En ook het bellen en gebeld worden kost(te) een vermogen. (Op deze aankomende kosten werd je dan ook niet goed gewezen en ook de specificaties liet te wensen over.) Ik vaak genoeg gehoord en zelf meegemaakt dat je na thuiskomst een zeeeeer hoge rekening had of kon verwachten. Zeg maar dat je je vakantie nog met een week had kunnen verlengen als je je mobiel thuis had gelaten.
Dus het is nu wel tijd om iets terug te doen aan al die mensen! 😀
Show us your heart! 😉
Ja, en daarom nemen we lekker een buitenlands abbo erbij als dat voordeliger is.
Tijd voor een dual-identity telefoon: SIM er in voor uitbellen (via buitenlandse provider) en lokale prepay SIM erin om bereikbaar te zijn met NL nummer….
Maar SMS’en buiten de speciale iPhone-bundel kost bij T-Mobile binnen Nederland al 25 cent. Dan zou het naar het buitenland 11 cent worden, dus 14 cent goedkoper dan binnen Nederland? 😕
Is het wel goed dat de overheid ingrijpt op een vrije markt? Wat voor regulering wordt er dan aan de markt zelf overgelaten?
Als ze het op de Nederlanders doorberekenen dan breken zij het contract en kan je zonder kosten je abbonement opzeggen, Samengevat: Geen T-Mobile meer.
@patrick; als de markt al jarenlang zo verziekt is, is het hoog tijd dat ‘de overheid’ daarop inspringt! Dat is namelijk geen vrije marktvorming maar kartelvorming, zoals de poster boven jou al vermelde…
@WaZoo vergeet niet de grote invloeden van de overheden op bijv. de verkoop van UMTS licenties. Daar verdient de overheid miljarden aan. Die moeten terugverdient worden.
ach maakt mij niet zoveel uit ga 1keer in de 3jaar op vakantie