Aantal streepjes is geen goede meetlat voor telefoonsignaal

Het aantal streepjes in het display van je mobiele telefoon is niet altijd een betrouwbare maat voor de signaalsterkte. Er spelen meerdere factoren mee.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl -

signalIn de VS heeft operator AT&T de slogan ‘More bars in more places’ geïntroduceerd. Maar is het aantal streepjes wel een betrouwbare maat voor de sterkte van het telefoonsignaal? Ars Technica publiceerde een artikel dat in de paar dagen dat het online staat niet minder actueel is geworden. In het artikel wordt uitgelegd dat er meerdere variabelen zijn die bepalen hoeveel streepjes in het display verschijnen. Die variabelen kunnen verschillen tussen operators, fabrikanten en zelfs tussen apparaten van dezelfde fabrikant. Er bestaat een verband tussen streepjes en signaal, maar die is niet zo lineair als het zich doet voorkomen.


Door de iPhone 3G is de discussie over aantal streepjes weer opgelaaid. De signaalsterkte wordt gemeten in dBm: bij een gsm-mast is dit ongeveer +43dBm en het neemt bij toenemende afstand steeds verder af. Telkens wanneer de afstand verdubbeld wordt het signaal met een factor vier verlaagd. Maar in werkelijkheid is de vermindering van het signaal veel sterker, omdat er gebouwen, muren en andere obstakels tussen jou en de zendmast zitten – en omdat de werkelijke afstand nog wat groter is dan hemelsbreed gemeten. De meeste zendmasten staan bovenop het dak of op een hoge paal, terwijl de gebruiker op de grond staat. Het signaal kan ook worden gereflecteerd. Kortom: er komt heel wat meer bij kijken. Het uitgebreide artikel op Ars Technica legt het allemaal duidelijk uit.

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 oktober 2008 om 11:30
Categorie
iDevices

Reacties: 12 reacties

  1. Ik vind dit erg ver gaan,

    het aantal streepjes is wel degelijk een maatstaffel alleen als je een waarde aan 1 streepje zou moeten geven dat klopt het aantal streepjes niet met het werkelijke signaal

    Maar ik denk dat consumenten helemaal niet willen weten dat 3 streepjes +28 dBm is…

    elke telefoon maakt gebruik van een ruime indicator

    als je geen streepjes hebt en je kunt niet bellen klopt dat
    heb je 1 streepje en het duurt allemaal wat langer klopt dat ook…

    dus voor zoverre denk ik dat de consument helemaal niet wil weten hoeveel procent elk streepje is dan konden ze beter het signaal bereik links in de hoek uit drukken in dBm maarja dan snapt de helft er ook weer geen bal van

    miere-neuke-rij

  2. volgens mij kunnen die strepjes geen maatstaaf zijn omdat de waarden waarvan het uitgaat niet constant zijn en daarmee onbetrouwbaar. Dat geld voor elke telefoon.

  3. een indicatie is denk ik een beter woord

  4. Wat mij opvalt is dat zodra ik in de trein richting Weesp ga in de spits, er uberhaupt geen 3g is en of signaal. Nu, wanneer ik in het weekend ga is er plots wel signaal en 3g.

    Mijn theorie: als het te druk is, wordt de beschikbare capaciteit verdeeld onder de verbonden gsm’s wat resulteert in slecht of geen ontvangst. Met daarbij de gsm die een bepaalde stroom toevoer qua signaal wil hebben. Een combi van gsm en netwerk dus.

  5. Origineel geplaatst door roelandWat mij opvalt is dat zodra ik in de trein richting Weesp ga in de spits, er uberhaupt geen 3g is en of signaal. Nu, wanneer ik in het weekend ga is er plots wel signaal en 3g.

    Mijn theorie: als het te druk is, wordt de beschikbare capaciteit verdeeld onder de verbonden gsm’s wat resulteert in slecht of geen ontvangst. Met daarbij de gsm die een bepaalde stroom toevoer qua signaal wil hebben. Een combi van gsm en netwerk dus.

    Dat heb je inderdaad helemaal goed 😀

  6. Dit bevestigd weer wat voor veel gebruikers al duidelijk was.

  7. @Marco

    Ben jij van Apple of TM? Zo ja, dan kan ik een van de twee of beide aanklagen 😀

  8. Deze slogan wordt al lang gebruikt. In mei stond het al over rond times square @ New York.

  9. De streepjes zijn voor mij geen maatstaaf. Het komt nog steeds bij ongeveer 5 van de 10 gesprekken voor dat mn gesprek ineens wordt afgebroken of ze horen me niet meer aan de andere kant van de lijn…. en dat terwijl de streepjes vol bereik aangeven!

  10. Awell, zo kunde gij met ‘nen vilstift uw bereik ophogen…

  11. We zullen geduld moeten hebben tot 2015 want dan zal Callmax haar Mobile-Fi netwerk activeren op de 1,8 GHz frequentie. Bij Mobile-Fi zal overal in het dekkingsgebied de maximale snelheid behaald worden, tevens wordt de snelheid per gebruiker toegewezen en is deze niet gedeeld met andere gebruikers. Mobile-Fi scant eerst de omgeving af als een soort radar. Na de lokalisatie van de gebruiker worden er meerdere verbindingen opgezet, zodat ook ver van de antenne de maximale snelheid behaald wordt. Misschien moet ik alvast een nieuwe iPhone 5G bestellen bij Steve 🙂