Review: TuneMaker, muziek maken op je iPhone

Review: TuneMaker, muziek maken op je iPhone

Er staan in de App Store al veel applicaties waarmee je als niet-muzikale persoon muziek kunt maken. Makayama, bekend van onder andere MobiNews, Flight Stunts en Kranten, heeft nu ook een muziekapplicatie: TuneMaker.
Jelle Ages - · Laatst bijgewerkt:

Het startscherm Er staan in de App Store al veel applicaties waarmee je als niet-muzikale persoon toch muziek kunt maken. Of het ook echt leuke liedjes worden, is een tweede. Meestal ben ik snel uitgekeken op dit soort applicaties, omdat je vaak maar weinig instrumenten tot je beschikking hebt. Maar dat geldt niet voor iedereen, want de muziek-applicaties van bijvoorbeeld ontwikkelaar Smule (Ocarina, Leaf Trombone, I Am T-Pain) zijn erg populair.

De Nederlandse ontwikkelaar Makayama, bekend van onder andere MobiNews, Flight Stunts en Kranten, heeft nu een applicatie gemaakt waarmee iedereen muziek zou kunnen maken: TuneMaker. TuneMaker bevat behoorlijk wat instrumenten, maar is dit ook een applicatie die mij langere tijd kan blijven boeien?


Het uiterlijk
Het design van TuneMaker valt meteen op: het heeft namelijk veel weg van het iPhone-homescreen. Bij het opstarten van de applicatie zie je alle instrumenten die je kunt gebruiken om muziek te maken. Elk instrument heeft zijn eigen pictogram, zoals we dat kennen van het beginscherm van de iPhone. Erg handig, want het is simpel en overzichtelijk. Onderaan zie je vijf tabbladen staan: Instruments, Tunes, Preferences, About en Help. Instruments is het scherm dat je ziet als de applicatie is opgestart. In het tabblad Tunes zie je alle nummers die je zelf hebt gemaakt, maar ook de demo’s die je bij de applicatie krijgt. Bij Preferences kun je instellen hoeveel maten je wilt gebruiken en hoe snel je compositie moet zijn.

Muziek maken
Het maken van muziek, waarvoor de applicatie gemaakt is, is erg simpel. Klik je op een instrument dan zie je een aantal bolletjes. Elk bolletje is een noot die je kunt activeren door erop te klikken. Je moet het van links naar rechts bekijken, net als op bladmuziek. Twee schermen van de iPhone met deze bolletjes is één maat; één scherm is dus een halve maat. Als je je iPhone naar landscape draait, heb je een hele maat in je scherm. Door je vinger over de iPhone te bewegen, kun je naar een volgend scherm schuiven.

Wanneer je TuneMaker opstart, begin je met één maat. Dit kun je uitbreiden tot zestien maten. Erg weinig, zullen de muzikanten onder ons denken, maar als je zestien maten hebt ingesteld, wordt het al snel onoverzichtelijk. Een gele lijn die tijdens het afspelen over je scherm beweegt, geeft aan waar de muziek zich op dat moment bevindt.

Wat ik zelf jammer vind, is dat je niet kunt instellen hoe lang een noot moet duren. Bij bijvoorbeeld een contrabas duurt een noot meer dan de helft van de maat, zodat je geen korte tonen kunt laten klinken. De muziek speelt continu, waardoor je als je een bepaald fragment wilt horen, moet wachten totdat de muziek daar voorbij komt. Er zit geen play/pause- of vooruit/achteruit-knop in TuneMaker. Misschien iets voor een volgende versie?

Je kunt je gemaakte composities ook opslaan onder het tabblad ‘Tunes’. Klik je op het plusteken dan wordt het nummer opgeslagen met datum en tijd. Onder dit tabblad zitten ook voorbeelden die je kunt beluisteren en bewerken.

Conclusie

TuneMaker is zeer geschikt om af en toe een leuk liedje in elkaar te zetten, ook als je totaal geen verstand hebt van muziek. Er zijn genoeg instrumenten om iets leuks te maken. Over het uiterlijk is goed nagedacht. Alles is goed ingedeeld, waardoor de applicatie erg overzichtelijk is. Wel ontbreken er een aantal dingen, zoals het pauzeren van de muziek en de lengte van een noot. Ook is het nog niet mogelijk om de muziek te exporteren, maar dit komt in een volgende versie.

Info: TuneMaker

  • Ontwikkelaar: Makayama.com
  • Applicatie: TuneMaker
  • Te koop via: App Store
  • Introductieprijs: €0,79 (over drie dagen gaat de prijs omhoog naar €3,99)
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 18 MB
  • Cijfer: 7,5

Hieronder een demonstratie door de ontwikkelaar:

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 2:51
Categorie
Muziek

Reacties: 16 reacties

  1. Maar de vraag van de inleiding is volgens mij nog niet beantwoord.
    Blijft het boeien?

  2. De man in het filmpje spreekt engels met een nederlands accent 😀

  3. leuk voor in de trein richting het conservatorium, alvast warming up 😉

  4. beter ff echt met muziek bezig zijn, dit is ja net zulke bs als guitar queer-o

  5. ik zoek zo een goed muziek programma voor op de mac om zelf ook muziek te maken, iets soortgelijks als dit met sample geluidjes in enz, op windows had ik vroeger zoiets maar bestaat dat ook voor mac ?

  6. @ Hummel
    Als je echt een Mac hebt heb je toch ook Garageband?

  7. @hummel:

    Ik zou indd ook Garageband gebruiken. Ik zelf heb Gebruikt op een universiteit om een radio commercial te maken voor de universiteits radio. Dat is direct mijn comentaar op deze aplicatie: je kunt het vast niet synchroniseren met Garageband? Dat zou namelijk geweldig zijn.

  8. Ik was erg plezierig verrast over de leuke tunes die ik net met TuneMaker kon maken. Daarnaast klinken de voorgeprogrammeerde rhythms als een echte Roland drumcomputer. (zeker als je hem op je stereo aansluit…)

  9. @appel_001: Ja idd, bij apple’s WWDC 09 was dat ook het geval bij TomTom, klinkt altijd leuk als ze engelse woorden die wij ook in Nederland gewoon gebruiken dan op z’n Nederlands gaan uitspreken ;-).

  10. Dat is direct mijn comentaar op deze aplicatie: je kunt het vast niet synchroniseren met Garageband? Dat zou namelijk geweldig zijn.

    Commentaar kun je naar mijn idee alleen hebben als je iets zeker weet, of ten minste een aanwijzing hebt. Niet met een vraag erachter?!
    De makers zeggen dat je met een line out (koptelefoonuitgang) het geluid kunt exporteren. Gewoon afspelen dus. Daarnaast is men aan het broeden op echte uitvoer… Iets als MIDI ofzo…

  11. @hummel: Jouw mac is uitermate geschikt voor het produceren van muziek. De meeste pro’s gebruiken een mac. Enkele programma’s: Logic Studio, Pro Tools, Cubase en Reason.

    On topic: Op een iPhone heb je niet veel beeldruimte. Het gebruik van een muziekprogramma moet dan ook wat invinitiever zijn om snel en eenvoudig een idee te creeeren. Dit programma begint er aardig op te lijken.

  12. Ze zouden wat van Korg DS-10 voor nintendo ds moeten leren: volledige synthesizer, nootlengtes, effecten, swinginstelling, ook onregelmatige maatsoorten (bijv 3/4 ala wals), live jam modus….

  13. Het is een grappig programma en was zijn 79ct zeker waard, maar ook niet meer dan dat. Het blijft mij niet boeien. Voornamelijk omdat er bijvoorbeeld bij piano noten missen waardoor je nooit echt een liedje kan maken. Dan vind ik Beatmaker als je beats wilt maken een stuk leuker of het muziek programma Xewton Music Studio, deze kost dan wel 16 euro, maar is voor muziekmakers echt een must. Ik ga deze binnenkort zeker aanschaffen.
    http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=328608539&mt=8
    hier nog een filmpje
    http://www.youtube.com/watch?v=9rSJHjqFDDg&feature=youtube_gdata

  14. Dit lijkt ontzettend veel op een app van een student uit de Stanford University iPhone Development course..

    Grappig dat wel

  15. enig idee hoe je een tune die je afspeelt moet stoppen, behalve het programma afsluiten?

  16. Het ziet er allemaal leuk uit. Maar het is echt een dingetje voor de fun.

  17. @Yada – De applicatie blijft wel boeien, maar ik zou ‘m niet dagelijks gebruiken. Laat ik het zo zeggen: het is geen verslavende applicatie. Neemt niet weg dat TuneMaker zeer goed gemaakt is, erg simpel werkt en zeer leuk is om af en toe mee te spelen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.