Er staan in de App Store al veel applicaties waarmee je als niet-muzikale persoon toch muziek kunt maken. Of het ook echt leuke liedjes worden, is een tweede. Meestal ben ik snel uitgekeken op dit soort applicaties, omdat je vaak maar weinig instrumenten tot je beschikking hebt. Maar dat geldt niet voor iedereen, want de muziek-applicaties van bijvoorbeeld ontwikkelaar Smule (Ocarina, Leaf Trombone, I Am T-Pain) zijn erg populair.
De Nederlandse ontwikkelaar Makayama, bekend van onder andere MobiNews, Flight Stunts en Kranten, heeft nu een applicatie gemaakt waarmee iedereen muziek zou kunnen maken: TuneMaker. TuneMaker bevat behoorlijk wat instrumenten, maar is dit ook een applicatie die mij langere tijd kan blijven boeien?
Het uiterlijk
Het design van TuneMaker valt meteen op: het heeft namelijk veel weg van het iPhone-homescreen. Bij het opstarten van de applicatie zie je alle instrumenten die je kunt gebruiken om muziek te maken. Elk instrument heeft zijn eigen pictogram, zoals we dat kennen van het beginscherm van de iPhone. Erg handig, want het is simpel en overzichtelijk. Onderaan zie je vijf tabbladen staan: Instruments, Tunes, Preferences, About en Help. Instruments is het scherm dat je ziet als de applicatie is opgestart. In het tabblad Tunes zie je alle nummers die je zelf hebt gemaakt, maar ook de demo’s die je bij de applicatie krijgt. Bij Preferences kun je instellen hoeveel maten je wilt gebruiken en hoe snel je compositie moet zijn.
Muziek maken
Het maken van muziek, waarvoor de applicatie gemaakt is, is erg simpel. Klik je op een instrument dan zie je een aantal bolletjes. Elk bolletje is een noot die je kunt activeren door erop te klikken. Je moet het van links naar rechts bekijken, net als op bladmuziek. Twee schermen van de iPhone met deze bolletjes is één maat; één scherm is dus een halve maat. Als je je iPhone naar landscape draait, heb je een hele maat in je scherm. Door je vinger over de iPhone te bewegen, kun je naar een volgend scherm schuiven.
Wanneer je TuneMaker opstart, begin je met één maat. Dit kun je uitbreiden tot zestien maten. Erg weinig, zullen de muzikanten onder ons denken, maar als je zestien maten hebt ingesteld, wordt het al snel onoverzichtelijk. Een gele lijn die tijdens het afspelen over je scherm beweegt, geeft aan waar de muziek zich op dat moment bevindt.
Wat ik zelf jammer vind, is dat je niet kunt instellen hoe lang een noot moet duren. Bij bijvoorbeeld een contrabas duurt een noot meer dan de helft van de maat, zodat je geen korte tonen kunt laten klinken. De muziek speelt continu, waardoor je als je een bepaald fragment wilt horen, moet wachten totdat de muziek daar voorbij komt. Er zit geen play/pause- of vooruit/achteruit-knop in TuneMaker. Misschien iets voor een volgende versie?
Je kunt je gemaakte composities ook opslaan onder het tabblad ‘Tunes’. Klik je op het plusteken dan wordt het nummer opgeslagen met datum en tijd. Onder dit tabblad zitten ook voorbeelden die je kunt beluisteren en bewerken.
Conclusie
TuneMaker is zeer geschikt om af en toe een leuk liedje in elkaar te zetten, ook als je totaal geen verstand hebt van muziek. Er zijn genoeg instrumenten om iets leuks te maken. Over het uiterlijk is goed nagedacht. Alles is goed ingedeeld, waardoor de applicatie erg overzichtelijk is. Wel ontbreken er een aantal dingen, zoals het pauzeren van de muziek en de lengte van een noot. Ook is het nog niet mogelijk om de muziek te exporteren, maar dit komt in een volgende versie.
Info: TuneMaker
- Ontwikkelaar: Makayama.com
- Applicatie: TuneMaker
- Te koop via: App Store
- Introductieprijs: €0,79 (over drie dagen gaat de prijs omhoog naar €3,99)
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 18 MB
- Cijfer: 7,5
Hieronder een demonstratie door de ontwikkelaar:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 17 reacties