Review: volg je spoor met Trails

Review: volg je spoor met Trails

Met Trails is het mogelijk je afgelegde weg vast te leggen. Een groot aantal functies en een netjes uitwerkte applicatie zorgen voor een goede gebruikerservaring.
Emiel Janson - · Laatst bijgewerkt:

Trails icoonJe kunt de GPS-ontvanger van de iPhone gebruiken om te navigeren van punt A naar punt B zoals bij TomTom. Aan de andere kant kun je hem ook gebruiken om te kijken waar je bent geweest of hoe je ergens bent gekomen. Dat laatste kan met Trails van ontwikkelaar Felix Lamouroux. Deze applicatie, die je voor 2,99 euro kunt downloaden in de App Store, heeft een zeer breed scala aan functies.

Interface en functies

Trails trackenBij het opstarten van Trails kom je direct bij een lijst van je tracks. Met het plus-icoon rechtsboven kun je een nieuwe track starten. Vervolgens geef je een naam en omschrijving op, waarna Trails begint met het tracken van je bewegingen. Je krijgt een mooi scherm te zien met een kaart van je huidige locatie en de door jou afgelegde weg. Bovenin staan gegevens als je snelheid en het aantal afgelegde (kilo)meters. Je kunt een positie labelen, een foto toevoegen en zien hoelang het tracken al bezig is. Als je het tracken stopt kom je in een scherm met gegevens over het traject dat je hebt afgelegd. Hierin staan onder meer de afstand, de duur en de stijging en daling (in hoogte). Vervolgens kun je de track exporteren via e-mail, EveryTrail, of TrailRunner. Via EveryTrail is er ook een mogelijkheid je track te openen in Google Earth in de vorm van een kml-bestand.

Naast de mogelijkheid om jezelf te tracken kun je ook de tracks van anderen importeren. Deze kun je daarna bekijken in de applicatie. Het is zelfs mogelijk een zogeheten background track te laten lopen. Hiermee wordt bedoeld dat er nog een lijn over de kaart loopt van een andere track, waardoor je die tracks en die van jezelf met elkaar kunt vergelijken.

Ten slotte kun via het menu een aantal instellingen wijzigen. Zo kun je aangeven of je Trails wilt gebruiken voor het joggen, klimmen, fietsen of autorijden. Bij elke manier van gebruik wordt de vereiste nauwkeurigheid van de GPS veranderd. Deze kun je overigens ook handmatig instellen: van 2000 meter tot op 20 meter nauwkeurig. Er zijn nog tal van andere instellingen, zoals het aanpassen van het maptype, waarvan er twee soorten zijn. Er is er één met straten en één voor het fietsen. Bij die laatste staan alle poorten tussen de huizen in mijn wijk zelfs aangegeven. Beide kaarten zijn van OpenStreet, de Wikipedia van kaartenland. Om de kaarten te bekijken heb je wel een internetverbinding nodig (in de settings kun je de kaarten eventueel uitzetten) of je download deze alvorens te gebruiken. Je kunt dan via Trails een stuk van de kaart selecteren en die opslaan.

In de praktijk

Om Trails in de praktijk te testen heb ik drie tracks gemaakt. Een hiervan was een blokje rond tijdens het uitlaten van de hond, zoals hieronder te zien is:
Bob uitlaten at EveryTrail

Je ziet dat het spoor af en toe wat hoekig afloopt. Dat is omdat ik de instellingen nog op Biking had staan waardoor de gps wat minder precies stond ingesteld. Het exporteren naar EveryTrail gaat vrij eenvoudig, je kunt vanuit de applicatie een account maken hiervoor. Vervolgens kun je andere mensen laten zien welk rondje je precies met de hond hebt gelopen. Er is een hele berg aan informatie beschikbaar, zoals de precieze momenten waarop ik stil stond en bijvoorbeeld de hoogteverschillen. Dat laatste was echter niet heel erg nauwkeurig. Ik vertrok bij mijn huis en kwam aan bij datzelfde huis, maar er is door Trails wel een hoogteverschil gemeten van 157 feet (41 meter). Deze kleine meetfoutjes zijn misschien meer te wijten aan de iPhone dan aan Trails, die simpelweg werkt met de GPS-gegevens van de iPhone. Tijdens een andere track waarbij ik met de auto van Zoetermeer naar Rotterdam ben gereden had ik hier minder problemen mee; mogelijk omdat je dan een langere weg aflegt.

Er zijn veel scenario’s te bedenken voor het gebruik van Trails. Zo is het mogelijk je geliefde te tracken door je iPhone in haar tas te stoppen en Trails aan te zetten. Zorg er dan wel voor dat ze niet belt met het toestel (Trails kan niet op de achtergrond draaien) of dat de batterij onderweg op is. Wat me zelf een hele mooie toepassing lijkt, is het tracken van recreatievluchten. Je kunt dan aan vrienden of collega’s heel mooi laten zien hoe je gevlogen bent en hoe hoog je hebt gevlogen. Zeker in Google Earth is dit dan goed zichtbaar. Er zijn ongetwijfeld nog meer leuke scenario’s te bedenken.

Conclusie

Ik vind Trails een erg mooie applicatie voor het tracken van bewegingen. Er zijn tal van functies en eigenlijk is er niets dat ik vond ontbreken. De interface is netjes uitgewerkt en naar mijn mening ook vrij duidelijk. Een applicatie met weinig minpunten, afgezien van de kleine onnauwkeurigheden die er soms in de metingen zitten. Maar of dat nu aan Trails of aan de iPhone ligt? Ik denk het laatste.

Info: Trails

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 2:59
Categorie
Navigatie

Reacties: 53 reacties

  1. Goedkoper dan Runkeeper Pro dus….

    Volgens http://www.everytrail.com/profile.php?user_id=77533 heb je maar twee testjes gedaan ipv 3 😉

  2. en toen was je batterij op….

  3. Klinkt leuk. Maar hoe zit het met de batterij als GPS dan zoang aanstaat?

  4. Die zal uiteraard sneller leeg lopen vergeleken met een GPS die uit staat. Ik heb het eerlijk gezegd niet echt getest. Ik denk dat het vergelijkbaar is met gebruik van TomTom, Navigon of iets dergelijks.

  5. Je scherm staat toch gewoon uit? Dan zal het wel loslopen met het leeglopen van de batterij door gebruik van GPS, kijk maar naar Runkeeper.

  6. Batterij gaat best lang mee als je dit gebruikt, al moet je geen wandeling van een dag willen doen.
    Ik gebruik zelf path-Tracker, wat ongeveer hetzelfde doet, en de batterij gaat toch minimaal drie uur mee,langer heb ik het nooit gebruikt aan één stuk.

  7. Ik gebruik GPSies, werkt goed en kost niksje :). Tijdens wandelen in Frankrijk had ik hem 3 uur aan en na dat had ik nog 20% batterij. Scherm was altijd uit, maar veel langer zou dat ook niet kunnen. Jammer…

  8. Jammer dat jullie een van de belangrijkste functies vergeten van Trails. Het importeren van tracks. Via sites zoals gpsies of routeyou kun je fiets/wandel/moto routes downloaden en die hierin importeren. Je krijgt wel geen gesproken boodschappen. Maar wel zeer handig. Trails is ook een van de weinig gps progs die dit kan.

  9. zo heb je iig altijd een goed alibi 😀
    Nja behalve als je toch toevallig in de buurt was haha 😛

    Heb GPS toch altijd al aan staan dus denk niet dat dit veel meer batterij gaat kosten 🙂
    Trouwens wat maakt het uit, zolang je de dag maar doorkomt 🙂

  10. Origineel geplaatst door ingemar
    Jammer dat jullie een van de belangrijkste functies vergeten van Trails. Het importeren van tracks.

    Euh… “Naast de mogelijkheid om jezelf te tracken kun je ook de tracks van anderen importeren. Deze kun je daarna bekijken in de applicatie.” ?

    Ik gebruik het gratis Everytrail, Trails lijkt me echter een stuk mooier en fijner werken.

  11. @ingemar: Oh is dat zo? Dan ga ik even kijken.

  12. Je kan deze app niet op de achtergrond draaien.

    Maar kan je wel tegelijk muziek luisteren? Dat is voor mij nogal van belang is als ik eens stuk aan het fietsen bent.

  13. @Joffrey: Dat heb ik zojuist even probeert voor je en dat kan ja.

  14. Ik heb afgelopen weekend een fietstocht gemaakt waarbij ik Trails ruim 4 1/2 uur heb aangehad. De batterij zat toen onder de 20%. Verder niet gebeld oid.

    Wat mij betreft het enige nadeel van deze app is het batterijverbruik. Verder perfect.

  15. 2 maanden geleden heb ik zelf 2 uur gefietst met Trails aan en toen was ongeveer 1/3 van mijn batterij afgesnoept.

    http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=239400

  16. Runkeeper lite is gewoon gratis en werkt volledig!

    Everytrail is ook gratis en werkt ook volledig.

    Zie deze test van mij van Runkeeper (gratis):
    http://www.runkeeper.com/pub/act/41tpp5mpa7OsbUb3R2cq
    Een autoritje, heel exact, met hoogte, snelheid en export functies. De ontwikkelaar werkt aan import mogelijkheden en veel meer.

    3rd: De batterij zou zeker 2,5u meegaan, volledig opgeladen. Na en test van een uurtje lijkt zoiets aannemelijk.

  17. Ik mis nog steeds een App a la Trackr. (www.trackr.nl) Trails is het net niet helemaal. Alles zit erin maar helaas geen realtime upload mogelijkheid.

  18. Goede review. Zelf heb ik het programma van de week aangeschaft, omdat ik van het weekend een ballonvlucht ga maken.
    “zoals bijvoorbeeld” is een taalfout. Gaarne aanpassen.

  19. Ik heb er enige uitgeprobeert hier in de bossen (en bergen) en ik ben snel overgegaan naar motion-X eerst de gratis versie en heel snel de betalende versie en ben heeel tevreden ervan

  20. @Pieter: Het zou leuk zijn als je ons laat zien hoe de vlucht is verlopen aan de hand van een .kml bestand. Hiermee kun je volgens mij ook de hoogte mooi gevisualiseerd krijgen in Google Earth. Zie dit.

  21. Ik gebruik Trails al langere tijd. Als je wifi en 3G uitzet gaat de applicatie vele uren mee. Muziek luisteren kan door de iPod functie te starten voordat je het programma start.

    Trails kan exporteren naar het gratis programma Trailrunner. Op die manier kun je een netwerk van routes verzamelen waar je later uit kunt kiezen.

    http://trailrunnerx.com/

  22. Ik heb trails ook al een tijdje. Wat niet in de review naar voren komt:
    – Je kunt kaarten vooraf downloaden. Je selecteert dan een gebied en geeft aan tot hoeveel zoomniveaus er gedownload moet worden. Trails geeft vooraf aan hoe groot de download dan wordt.
    – Je moet tijdens het gebruik je scherm niet locken, dan werkt het niet. Het scherm gaat wel op zwart als je je iPhone in je zak stopt, dankzij de proximity sensor. (Dat kan je evt. ook uitzetten.)

    Verder een leuke review. Inderdaad een goed programma, vooral dankzij de live view op de kaart en de offline kaarten. Als je alleen wil tracken, zonder kaart, dan zijn er ook (gratis) alternatieven.

  23. @Bart: Ik heb punt 1 even toegevoegd. Beetje slordig maar bedankt voor de feedback!

  24. Ik gebruik Trail al een tijdje bij het wandelen in de bergen. 3 tot 4 uur is geen probleem bij een volledig opgeladen iPhone. Dan heb ik G3, push en de iPod aanstaan.

  25. Ik heb toch de hoop dat tracking standaard komt in Navigon, iGo, Sygic en wellicht zelfs TT…

  26. Ik begrijp niet zo goed wat @Bart bedoeld met het van te voren downloaden van kaarten. Hoe werkt dat dan???

  27. Ik ben ook erg tevreden over deze applicatie. Ik gebruik trails voor fiets en wandelroutes.
    Sterk punt van deze applicatie is dat je kaarten vooraf kunt downloaden. Dit is handig als je in het buitenland geen dataverbinding wilt gebruiken.

    Alleen vind ik het jammer dat tijdens het opnemen van de track de kaart niet wordt weergegeven bij offline maps.
    Een ander sterk punt is dat deze applicatie via de licht sensor het beeldscherm automatisch uitschakelt wanneer je de iphone in je binnenzak doet tijdens een wandeling.
    Hiermee wordt het batterijverbruik gespaard terwijl de track via gps gewoon wotdt opgenomen.

  28. Het is een mooi programma, maar tijdens het mountainbiken (waar ik het voor gebruik) stop het programma er regelmatig mee, dit is echt een bug.

  29. @Pieter:

    “zoals bijvoorbeeld is niet fout, maar het verdient geen aanbeveling: men kan volstaan met een van beide. ”

    Taalwijzer (1998), p. 389

  30. Lijkt mij een goede app.
    Is dit ook niet te gebruiken als kilometerregistratie voor de belastingdienst/eigen administratie of heb je daar weer een andere app. voor…

    MVG

    Edwin

  31. Origineel geplaatst door HansV
    Ik begrijp niet zo goed wat @Bart bedoeld met het van te voren downloaden van kaarten. Hoe werkt dat dan???

    Als je een nieuwe track start staat er onderin een symbol met een kaartje en een wereldbol. Als je daarop klikt en vervolgens op het download icoon rechtsbovenin (witter cirkel met een pijl erin) kun je een stuk van de kaart downloaden.

  32. Zucht, wat zou het mooi zijn als RK en Trails hun krachten zouden bundelen. Met name het importeren van tracks uit Trails en de website & dashboard van RK.

    (trouwens, waarom weet ik niet, maar ik kan geëxporteerde tracks niet in Mapsource van Garmin openen; jullie wel?)

    Klaas

  33. Heb Trails gebruikt tijdens een vakantie in de Alpen: erg leuk om de 21 bochten van Alpe Huez op je eigen track terug te zien!

    War mij helaas niet echt goed lukt is syncen in de auto of de trein. Het idee van jou om vanuit het vliegtuig te tracken gaat daarom waarschijnlijk ook niet lukken helaas!

  34. @Macademic: Ik begrijp niet helemaal waarom dit niet zou lukken. Wat ging er bij jou verkeerd?

  35. Origineel geplaatst door Klaas
    (trouwens, waarom weet ik niet, maar ik kan geëxporteerde tracks niet in Mapsource van Garmin openen; jullie wel?)Klaas

    Ff door Gpsiescom jagen (converteren) en je krijgt deze open in Mapsource.

  36. Ik gebruik zelf GPS Motion X om soms ritten met de taxi vast te leggen. Helaas hebben Trails en Motion X en volgens mij alle “trackers” wel hetzelfde euvel dat ze een route domweg recht afsnijden tussen twee meetpunten (zoals ook in de screenshots bij het artikel te zien is). Ik ben nog steeds op zoek naar een app met enige intelligentie die er vanuit gaat dat ik gewoon op de weg ben gebleven en niet dwars door een woonhuis rijd om klanten af te leveren. 😛

  37. Dat zei ik dus: TomTom wakker worden !!

    ()

  38. Origineel geplaatst door Bart
    .- Je moet tijdens het gebruik je scherm niet locken, dan werkt het niet. Het scherm gaat wel op zwart als je je iPhone in je zak stopt, dankzij de proximity sensor. (Dat kan je evt. ook uitzetten.)

    Heb je dan nog wel goede GPS ontvangst als je de iphone in je zak hebt zitten ?
    Overigens gebruik ik MotionX GPS dat zeer kompleet is (zelfs tracks automatisch uploaden naar facebook)

  39. @Wouter Cardoen: Het bewaren van de iPhone in je zak heeft voor het GPS ontvangst weinig tot niets te maken. Het signaal gaat er dwars doorheen. Denk er maar eens aan als de iPhone in de auto zit (ook vrijwel geheel afgesloten).

  40. @matej:
    Kun je gps dan ook gebruiken als je hem opvliegtuig functie heb staan. want als ik nl uit rij zet ik gelijk alles uit. omdat ik in het verleden 800 euro rekening gekregen voor 1 week frankrijk.

  41. Origineel geplaatst door Emiel Janson
    @Wouter Cardoen: Het bewaren van de iPhone in je zak heeft voor het GPS ontvangst weinig tot niets te maken. Het signaal gaat er dwars doorheen. Denk er maar eens aan als de iPhone in de auto zit (ook vrijwel geheel afgesloten).

    Dit is onzin! Het maakt wel degelijk uit. De patchantenne van de iPhone kijkt, met een 3dB openingshoek van ongeveer 150 graden, recht omhoog vanuit, zeg maar het scherm.
    Wannner je hem in je zakt stopt en hem vanuit je broek naar buiten laat kijken – je scherm dus aan de buitenkant – dan ziet hij slechts een stukje hemel tot 75 graden boven de horizon = minder satellieten. Draai je hem naar binnen dan kijkt hij tegen je been en valt als gevolg van absorptie het signaal helemaal weg. Je lichaam bestaat voor 80% uit water/vloeistof. Water laat hoogfrequente straling zeer slecht door.
    Niet overtuigd? iPhone in je handen ‘inpakken’….. weg signaal.
    Vergeet niet dat de eerste generatie GPS’en al onderuit gingen bij een nat bladerdak. Zelfs vette regenbuien zorgde ervoor dat de ontvangst weg viel.

    En dan in de auto … ook hier heb je zeker te maken met extra demping. Kooi van Faraday werking. TomTom komt niet voor niets met een ‘versterkte iPhone houder’

  42. @ejoos: als je in settings live map enable aan zet heb je de kaart tijdens tracken. In het buitenland natuurlijk wel data roaming af zetten, trails gebruikt dan de offline maps.

  43. @Emiel Janson: Als ik de ballonvaart gemaakt hebt, zal ik er een kml van maken en op de site zetten.

  44. @Gwendir: Dat het signaal niet door het lichaam gaat wist ik maar dat het ook wel moeite krijgt met je broekzak, weer wat geleerd. Toppie.

    @Pieter: Leuk, ik wacht af.

  45. @Emiel Janson: Neem voor de zekerheid ook maar m’n extra accu/zonnepaneel mee 🙂

  46. Deze applicatie afgelopen zomer gebruikt tijdens tochten door de Ardennen. Met licht intensiteit op laag en 3G/Wifi/Bluetooth uit kan je Trails ongeveer 8 uur gebruiken. iPhone in een leren mapje, plus in de borstzak van m’n jas, of in het bovenste vakje van m’n rugzak werkte zonder problemen.

  47. Ik gebruik dit programma om tochten/tjes met de motor op te slaan. Werkt fantastisch, heb ‘m nu ingesteld dat ie om de 100m een punt vastlegt. Hierdoor snijd ie wel af en toe een bocht af, maar ik wil ‘m nog op bijv 50m proberen.
    Als ik een gereden route over bv een google maps kaart leg is die erg nauwkeurig en volgt bijna exact de wegen.
    Later kan ik dan de route nog een keer rijden. Of een andere route importeren en die rijden. Ik heb ook Navigon, maar die kan geen routes importeren.
    Nu gebruik ik Trails als een veredelde kaart waarop de route ingetekend is. Geen echte navigatie maar goed genoeg om een leuke route te verkennen!

    Accuduur kan ik niks over zeggen, want ik hang ‘m aan de lader tijdens het rijden.

    Al met al erg leuke prog, die zoals gezegd ook routes kan importeren en kaarten kan downloaden voor gebruik in buitenland.

  48. Ik ben al een tijd fan van Trails, na RunPro en andere apps getest te hebben. voordeel is uploaden naar internet (backup) en weer kunnen downloaden. Routes van andere gebruikers kunnen gedownload worden. Schermen zijn duidelijk. Groot voordeel is dat je een route kunt voortzetten. Zelf bezig met Zuiderzeeroute en route van verschillende dagen komt goed op de kaart te staan.
    Met zuinig zijn (stil zetten tijdens pauze) kan ik volledige dag (6-7 uur) gebruiken. Gebruik Gum Pro om meerdaagse tocht te kunnen fietsen of lopen (3 dagen extra batterijleven).
    Nauwkeurigheid Trails is goed in te stellen (en voorkomt afwijkingen in route).

  49. @Juppe:

    Hoe hang je je iPhone aan de acculader van je motor? En, hoe hang je de iPhone aan je motor?

    Wil dat ook eens uitproberen.

  50. Als ik naar buitenland ga, werkt trails gewoon niet, tot ik op een wifi inlog. Werkt niet, betekent hij vindt geen satellietsignaal en blijft zoeken forever and ever.
    Na een wifi aansluiting (maakt niks uit hoe lang of wat voor) werkt het gewoon, ook zonder wifi.
    Had hetzelfde probleem in spanje, in Berlijn, in Frankrijk.

    Hebt iemand enige idee wat er mis is?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.