Dubbele patentdreiging van Smarter Agent en Minerva

Twee breed geformuleerde patenten kunnen problemen voor Apple veroorzaken. Patenthouder Minerva heeft al een claim bij Apple neergelegd, terwijl patenthouder Smarter Agent een algemeen patent voor locatiegebonden diensten in bezit heeft.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Een dubbele patentdreiging voor Apple en andere telefoonfabrikanten die lokatiebepaling op mobiele telefoons uitvoeren of mobiele entertainment- en communicatie-apparaten maken. Zoals zo vaak zijn de ‘uitvindingen’ in de betreffende patenten zo algemeen geformuleerd, dat elke telefoonfabrikant wel in overtreding moet zijn. Laten we beginnen bij Smarter Agent: dit bedrijf heeft in een eerste investeringsronde $6,2 miljoen opgehaald bij durfinvesteerders. Het geld kunnen ze goed gebruiken om de GPS- en telefoon-gerelateerde patenten die ze bezitten, te gelde te maken. De patenten omvatten bijna alles wat je met GPS en een mobiele telefoon zou kunnen doen.


De patenten hebben betrekking op het doorsturen van lokatie-informatie naar een database op afstand, waarna de telefoon allerlei lokatiegebonden informatie terugontvangt. Het kan daarbij gaan om informatie over onroerend goed, bijvoorbeeld huizen die in de omgeving te koop zijn, maar ook restaurantmenu’s, diensten die in de omgeving worden aangeboden, hoteladressen en beschikbaarheid van hotelkamers en veel meer. Het patent beschrijft grotendeels wat Apple nu doet met Google Maps, maar ook toestellen zoals de BlackBerry met GPS-ontvanger en telefoons met Google Android zullen in de nabije toekomst dergelijke diensten gaan aanbieden. Het patent met nummer 6.496.776 werd op 17 december 2002 ingediend en omvat samengevat:

A system and method retrieve location-centric information. The method includes providing geographic position information of a wireless device to an information system or database and receiving location identifiers based on the geographic position. Each location identifier has related location-centric information that can be viewed by the user of the wireless device.

Het andere patentprobleem heeft te maken met Minerva, eigenaar van patentnummer 7.321.783 met de titel ‘Mobile Entertainment and Communication Device’. Deze werd uitgegeven op 22 januari 2008 waarna er meteen een juridische aanklacht bij Apple op de deurmat viel. In dit geval beschrijft het patent het volgende:

A mobile entertainment and communication device in a palm-held size housing (that) has a cellular or satellite telephone capable of wireless communication with the Internet and one or more replaceable memory card sockets for receiving a blank memory card for recording data directly rom the Internet and, in particular, musical performances that then can be selectively reproduced by the device for the enjoyment of the user, including both audio and visual recordings and reproductions.
The device also includes a camera and microphone for recording images and sound within the range of the device that can be wireless transmitted, either selectively or automatically to a remote telephone. Further, the device includes sensors for sensing unusual conditions that may also be transmitted to a remote telephone, together with the location of the device as determined by a GPS section of the device.

Volgens Minerva is Apple al sinds 20 november 2007 in overtreding en wil nu dat schade, kosten, uitgaven en andere zaken worden vergoed. Meer juridische details over deze patentzaak kun je lezen op MacNN.

Reacties: 5 reacties

  1. Die VS patenten zijn en blijven volslagen onbegrijpelijk, enerzijds omdat veel van bovengenoemde patenten bijvoorbeeld al terug te vinden zijn in apparaten van 5-6 jaar oud (Palm Treo bijvoorbeeld) anderzijds doordat er bedrijven zijn (en je kunt dat ook “geslepen” noemen) die enkel tot doel hebben zo vaag mogelijke patenten er door te drukken om ze vervolgens te gelde te maken. Met name het minerva patent is absoluut te zot voor woorden.

  2. $6.2 is niet veel 😛

  3. ik snap ook niet waarom de patenten wel door de iphone geschonden worden en niet door nokia sony ericcson htc en samsung die vengoed gebruik maken van deze technieken.

    En als het een geld kwestie is dan valt er daar nog veel meer te halen ook. Ik denk dat ze geen schijn van kans maken. Maar als het ze wel lukt dan gaan ze een rijke toekomst te gemoed op een idee dat ze zelf nooit in productie hebben gehad.

    Zo kan iedereen rijk worden. Je verzint een apparaat dat iets (niet zo heel erg) unieks doet je laat het patenteren en als er genoeg bedrijven op het zelfde idee gekomen zijn en het WEL in productie brenge ff aan de bel trekken. Belachelijk dat ze dan hun handje nog durven houden. Voor wat een idee waar je niks mee gedaan hebt?

    Kom nou toch…

  4. Goh.. Dat tweede patent lijkt toch zeer sterk op een Wikipedia omschrijving van een IPhone…

    Wat een aasgieren.. Meeliften op een populair product. Vreselijk.

  5. Misschien goed om te weten dat dit Amerikaanse patenten zijn. Die hebben alleen geldigheid binnen de VS, dus in de EU zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn. Het Amerikaanse patentsysteem is hopeloos verouderd, waardoor er voor de meest idiote en voor de hand liggende ideeën patenten uitgegeven worden. Wat er de laatste jaren gebeurd is dat er handige patent-raders op grote schaal patenten opkopen. Bij dat soort bureaus werken alleen juristen, die maar één doel hebben: grote bedrijven plukken.
    In de EU geldt het principe dat iets niet voor de hand liggend mag zijn, maar dat het om een echte uitvinding moet gaan. Het is dus niet genoeg om een concept te bedenken, het moet ook werken. Zo op het eerste oog geldt voor beide patenten dat die er in de EU niet door zouden komen, en als ze dat al doen het voor de rechter geen stand houdt.
    Tenslotte: het US-patentrecht gaat op de schop, waardoor dit soort uitwassen minder kans maken.