De Amerikaanse president Barack Obama gaat zich inzetten tegen zogeheten ‘patenttrollen’, bedrijven met vele patenten in handen die vooral worden gebruikt om geld los te wrikken bij bedrijven die deze patenten wellicht schenden. Het gaat vaak om zeer brede patenten, op bijvoorbeeld de manier waarop je binnen een app extra dingen kunt verkopen. De administratie van Obama heeft een plan bestaande uit vijf stappen opgezet, die de praktijken van patenttrollen moeten terugdringen.
De inzet van de Amerikaanse president tegen patenttrollen is goed nieuws voor veel iOS-ontwikkelaars. Zij worden al lange tijd lastiggevallen door bedrijven zoals Lodsys, die een patent zeggen te hebben op bijvoorbeeld in-app aankopen en advertenties voor eigen producten binnen apps. Dit leidde er eerder dit jaar nog toe dat onder andere Gameloft en Disney werden aangeklaagd, maar ook kleine ontwikkelstudio’s hadden het vorig jaar aan de stok met het bedrijf. Apple bleek ontwikkelaars in 2011 te steunen in patentzaken tegen Lodsys.
Obama zegt met de volgende vijf stappen het aantal patenttrollen terug te dringen:
- Laat het Amerikaanse patentbureau een nieuw regelgevingsproces introduceren dat er op is gericht om de naam van patenthouders te onthullen.
- Overtuig het Amerikaans Congres om sancties op te leggen bij bedrijven die patenten bezitten die worden misbruikt.
- Obama zal het patentbureau onderzoekers laten opleiden om misbruikpatenten bij te brede claims te herkennen.
- Beperk het groeiende gebruik van de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) om patentdisputen op te lossen.
- De Obama-administratie wil dat het Congres bepaalde ITC-standaarden aanpast om zo meer flexibiliteit bij het inhuren van rechters te creëren.
Dit is niet de eerste keer dat Obama een poging doet het Amerikaanse patentsysteem te verbeteren. In 2011 deed hij nog een poging om het volledige systeem te veranderen. Op het moment zouden Amerikaanse patenten teveel worden misbruikt. Hoewel Apple met concurrenten zoals Samsung vaak tegenover elkaar staat bij patentdisputen, lijkt Obama zich met het bovenstaande vijf-stappenplan vooral te richten op de eerder genoemde patenttrollen: volgens de Amerikaanse president wordt er namelijk gekeken naar bedrijven die naast het bezitten van patenten niks doen.
De Amerikaanse podcast This American Life heeft deze week uitgebreid aandacht besteed aan patenttrollen in de aflevering When Patents Attack…Part Two! Hierin wordt uitgebreid uitgelegd hoe deze bedrijven de patenten in handen krijgen, hoeveel ze ermee verdienen en wat bedrijven in een rechtszaak tegen patenttrollen kunnen doen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het systeem moet nog veel grondiger op de schop.
Mijn idee:
1 jaar mag jouw product niet nagemaakt worden (punt!)
in het 2e jaar krijg je vergoeding als het toch nagemaakt wordt
vanaf het 3 jaar vervalt alle patent en is ieder vrij jouw product na te maken zonder vergoedingsverplichting.
En niet alleen bij technologie doorvoeren maar bijvoorbeeld ook in Medische wetenschap waardoor goedkope medicijnen eerder beschikbaar komen.
Fijn dat er wat aan gedaan wordt, maar om obama er nou bij te schakelen lijkt een beetje overkill. 🙂
Ik denk niet dat dat echt goede impact heeft op de industrie. Je gaat geen jaren onderzoek meer steken in een product/dienst als iedereen dat 2 jaar later na kan maken zonder dat er iets voor betaald word.
Aan de andere kant moet je zo wel blijven innoveren om voor te blijven liggen op je concurrent. (max 1 jaar dus)
Je idee is een beetje kort door de bocht, maar zeker niet verkeerd. Technologie is in het algemeen binnen 5 jaar verouderd, dus dat mag wel na 5 jaar vrij van alle rechten zijn (bv. 2 jaar geen namaak, 3 jaar tegen betaling, daarna vrij). Dingen als medicijnen gaan langer mee op de markt, daar zou een termijn van 10 jaar misschien passend zijn (5 jaar beschermd, 5 jaar betaald of zo), momenteel is het volgens mij 30 jaar.
Maar een dergelijke wijziging is veel te vooruitstrevend voor een markt waar de bedrijven over het algemeen heel erg conservatief zijn als het om intellectueel eigendom gaat.
In ieder geval is het goed dat Obama zich er zelf mee bemoeit als president. De bedrijven gaan niet veranderen en de politiek loopt bij hen aan het handje, dus die gaan het ook niet vrijwillig veranderen.
Simpel, stoppen met patenten op ideeen, starten met patenten op werkende hard en software. Een vaste vergoeding vaststellen bij het toewijzen van een patent en verder iedereen de mogelijkheid geven deze te gebruiken.