Boek: Apps maken voor de iPhone (review)

Boek: Apps maken voor de iPhone (review)

Ontwikkelaar Koen Pijnenburg, bekend van applicaties zoals Buienradar, heeft een boek geschreven over het ontwikkelen van iPhone-applicaties. Het boek is verschenen via Pearson Education en maakt deel uit van een reeks boeken over Mac-gerelateerde onderwerpen. In 224 pagina’s legt de auteur uit hoe je een eigen iPhone-applicatie kunt ontwikkelen. Ervaring met programmeren is wel gewenst, […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apps-maken-iphoneOntwikkelaar Koen Pijnenburg, bekend van applicaties zoals Buienradar, heeft een boek geschreven over het ontwikkelen van iPhone-applicaties. Het boek is verschenen via Pearson Education en maakt deel uit van een reeks boeken over Mac-gerelateerde onderwerpen. In 224 pagina’s legt de auteur uit hoe je een eigen iPhone-applicatie kunt ontwikkelen. Ervaring met programmeren is wel gewenst, maar alle overige details zoals het downloaden van de SDK, het iPhone Developer Center en het iPhone Provisioning Portal, legt de auteur uit.


Met een paar jaar programmeerervaring (in een andere, maar wel objectgeoriënteerde taal) moet het mij met dit boek gaanlukken om een iPhone-app te maken. De eerste drie hoofdstukken (iPhone en iPod touch, Voorbereiding en Developer Program) heb je vrij snel doorgewerkt. Dit zal voor mensen die al wat hebben rondgeneusd in App Store en Developer Center een bekend verhaal zijn. Vervolgens begint het echte werk: uitleg van Objective-C en Xcode, de Interface Builder en allerlei andere zaken waar je tegenaan gaat lopen. Eigenlijk deed me dit denken aan de ervaringen van de docent en studenten van ROC Friese Poort: zij moesten dit soort informatie zelf achterhalen en hadden met het boek in de hand meteen aan de slag kunnen gaan.

boek apps inhoud

Het boek neemt je aan de hand bij het plaatsen van je eerste knop op het scherm. Het is handig als je al weet wat met termen als labels, classes en API’s wordt bedoeld, maar dat mag je bij de doelgroep van zo’n boek toch wel verwachten. Bij het doorwerken van de diverse iPhone Frameworks wordt het al wat lastiger: de auteur loopt diverse interface-elementen af, zoals knoppen, tekstinvoervelden en schakelaars en geeft daarbij ook wat tips wanneer je ze zou willen gebruiken, maar een concrete app maken komt er nog niet aan te pas. Je bent inmiddels op pagina 155 in het boek en hebt nog niets gemaakt wat je bij wijze van spreken aan je vrienden kunt laten zien.

Eerste app maken

apps voor iphone makenIn hoofdstuk 7, gewijd aan voorbeeldapplicaties, dacht ik eindelijk mijn eerste simpele app te kunnen maken. Een rekenmachine, een app die desnoods alleen Hello World vertoont of een simpel adresboekje, zou dat kunnen? Maar helaas gaat hoofdstuk 7 aanvankelijk over heel algemene zaken, namelijk het implementeren van animaties, tabbladen en gebruikerselementen. Educatief gezien is dat niet eens zo verkeerd: je leert veel meer de mogelijkheden toepassen en maakt voorbeelden van apps die niet helemaal klaar en toonbaar zijn, maar waarin je wel weer nieuwe dingen hebt leren toepassen.

De gedachte van de auteur daarachter is wellicht, dat je moet leren om je eigen plan te trekken aan de hand van het geleerde. Een app met een heel specifieke functionaliteit is leuk, maar elke ontwikkelaar zal weer heel andere ideeën hebben over het type app dat hij/zij wil maken. Een standaardrecept is er niet. Aan het einde van het hoofdstuk leer je gelukkig wel een eenvoudige tekenapplicatie maken. Maar dan ben je al bijna bij pagina 200…

boek-apps inhoud boek

In het laatste hoofdstuk komt het optimaliseren, testen en publiceren van je app aan de orde. Geheugenbeheer bijvoorbeeld, dat op de iPhone erg belangrijk is omdat er geen garbage collection aanwezig is. Pas nu kun je ook je eigen app installeren en testen op een apparaat. Alle voorbeeldapps heb je voorheen alleen getest met de iPhone Simulator. Je leest hoe je via het iPhone Provisioning Portal een team aanmaakt, iPhone-certificaten ophaalt, apparaten invoert en dergelijke. Alles is duidelijk aangegeven, zodat je na al dat moeizame programmeerwerk alleen nog de stappen uit het boek hoeft te volgen. Tenslotte volgt nog een luchtig gedeelte over het publiceren van je app en de marketing ervan. De ontwikkelaar geeft tips als het meertalig maken van je applicatie, het bouwen van een website rondom de app en het werken met reclame, persberichten en prijsaanbiedingen.

Recensies op websites komen ook vluchtig aan de orde. Persoonlijk had ik verwacht dat de auteur wel een lijstje van belangrijke websites had gegeven, waar je je applicatie zeker onder de aandacht moet brengen. Het was wel aardig geweest als daar ook iPhoneclub tussen had gestaan, maar er wordt geen enkele website genoemd. Je moet blijkbaar zelf maar op internet gaan zoeken naar sites als AppAdvice, TUAW en iPhone Central, die regelmatig apps reviewen. In het begin van het boek wordt nog wel terloops AppEvent genoemd, een Nederlandse website die afgelopen december een prijsactie heeft georganiseerd.

Aan de marketing van de app worden maar twee pagina’s (van de 224) besteed, terwijl ik van ontwikkelaars wel eens heb begrepen dat het promoten en support leveren van je app zo’n 50% van je tijd zal kosten. Maar goed, dat is common sense waar je als ontwikkelaar misschien zelf ook wel uit komt, terwijl de technische kant (het programmeren zelf) veel meer specifieke aandacht behoeft. Het leveren van support is een onderwerp eigenlijk dat helemaal niet aan de orde komt.

Actualiteit

Het gevaar met een boek dat vlak voor de aankondiging van iOS 4 en de iPhone 4 is geschreven, is dat de kennis alweer snel verouderd kan zijn. Toen het boek werd geschreven was er nog geen sprake van een iPhone 4. Het boek beweert dan ook, dat de iPhone beschikt over een 3 megapixel camera. Ook wordt er overal nog over iPhone OS gesproken; de auteur had ook niet kunnen vermoeden dat Apple plotseling de naam zou veranderen. Alle vernieuwingen in de nieuwste versie van het OS, waarvan een deel al in april aan de orde zijn gekomen, zul je dus niet in het boek aantreffen. Op zich is dat niet meteen een probleem: uiteindelijk gaat het om de basisvaardigheden van ontwikkelen en die veranderen (op wat naamgeving en kleine details na) toch niet zo snel. Wel zul je wat moeten oppassen bij beweringen als: “In iPhone OS kun je geen achtergrondprocessen draaien”. Dat is sinds de komst van iOS 4 natuurlijk niet meer zo, al zijn de mogelijkheden van multitasking nog steeds beperkt.

En nu, een eigen app?

boek apps achterkantNa het doorwerken van dit boekje heb ik veel kennis opgedaan over het ontwikkelen van een eigen app. Je snapt de basishandelingen, kunt makkelijk een interface samenstellen en met wat moeite lukt het je ook nog wel om de bijbehorende code erbij te verzinnen (of bestaande code naar eigen wens aan te passen). Maar met de 1.500 API’s die alleen al met iOS 4 weer extra beschikbaar kwamen, is wel duidelijk dat dit boek ze lang niet allemaal kan aanstippen.

Conclusie

Je moet het boek vooral zien als een eerste kennismaking met het programmeren voor de iPhone. Je leert de basishandelingen en moet daarna toch echt zelf op zoek gaan naar de functies die jij nodig hebt voor jouw app. Hoe lees je gegevens uit een database in? Hoe maak je een koppeling met Google Maps? Het lijkt zo makkelijk en je ziet het ook vaak toegepast in apps, maar je zult het zelf moeten ontdekken. Het boek is een startpunt en levert goed werk om je met alle basisconcepten vertrouwd te maken. Beginnende ontwikkelaars kunnen de eerste fase van de leercurve overslaan door het boek te lezen. Uiteindelijk ben je in staat om een redelijk eenvoudige app te maken, waarvan gebruikers niet direct onder de indruk zullen zijn. Het echte werk zit daarna in het zoeken van de mogelijkheden om jouw idee te realiseren en het rondkijken op ontwikkelaarsfora (waar je geen flater meer slaat omdat je dankzij het boek alle basiskennis al hebt).

Apps maken voor de iPhone

  • Uitgever: Pearson Education
  • Boek: Apps maken voor de iPhone
  • Prijs: €19,99
  • Verkrijgbaar: boekhandel en Bol.com
  • Geschikt voor: beginnende en gevorderde programmeurs
  • Cijfer: 7

Reacties: 26 reacties

  1. Feest zeg.

    Ik heb zelf een iets dikker, Amerikaans boek. Ben benieuwd of dat wat is.

  2. Niet normaal,
    kwam gister op het idee een app te gaan maken.
    Natuurlijk het lukte niet zie ik nu dit, geniaal!

  3. Toch wel achterhaald dus…
    Ook wel jammer dat er geen echte voorbeelden in staan.

  4. Mensen die wel echt kleine apps willen leren maken kunnen op mijn site terecht. Iedere vrijdag is er Dev School. Dan leer je simpele dingen maken.

    Ontopic: er is een heel goed boek op de markt. Hij is wel engels. Hij heet ‘beginning iPhone development’.

  5. …kun je het boek in de ibookstore vinden?

  6. Een boek, wat een onnodige CO2 uitstoot!
    Erg jammer dat het boek nu al weer gedateerd is.
    Heel toevallig heb ik laatst eens rondgeneusd, maar helaas nog geen boek dat ‘iOS 4 compatible’ is…
    Zodra er een nieuwe is, dus met de iOS 4 features; dan koop ik er zeker een (een ebook natuurlijk); en dan maar hopen dat ik het geduld kan opbrengen.

    Wèl weer leuk dat er een boek komt in het nederlands, alhoewel ik niet zo heel veel problemen heb met engels lezen.

  7. Ik heb AppleScript en PHP ook uit gedateerde boeken geleerd, de meest recente / specifieke info kun je altijd uit tutorials halen natuurlijk.

  8. Als de schrijver/uitgeverij nou eens een PDF beschikbaar stelt tegen betaling, dan zou je hem op de iPad en iPhone kunnen openen in je iBook app.

    Zou de schrijver of iemand hier op kunnen reageren of dit mogelijk is?

  9. Als ze zo’n boek gewoon als epub zouden maken zodat je deze gewoon gratis op je iPad kunt lezen zou ik heb helemaal geweldig vinden, ik ben nu hard aan het sparen voor eeb mac mini zodat ik apps kan ontwikkelen (ben 14 jaar dus moet echt sparen). Heb wel al heel veel toturials enzo bekeken op internet, bijv. Hoe je een object kan laten reageren op je bewegingen, tutorials zijn erg handig om naast het boek van te leren, of als je een onderdeel niet snapt uit het boek kan je altijd een videotje bekijken.

  10. Toppie

    Bedankt voor deze leerzame en begrijpelijke review.

  11. Idd zoals eerder vermeld: nu nog in de ibookstore dan is het helemaal perfect!

  12. Best goede review.

    Boek zal helaas niet alleen verouderd zijn mbt iOS 4 en iPhone 4, maar de nieuwe Xcode 4 versie komt er ook spoedig aan.

    Xcode 4 is sinds 3.2.3 aardig radicaal veranderd. Grote verandering oa. is dat Interface Builder nu niet als stand-alone applicatie is, maar volledig geïntegreerd is in Xcode. De UI is flink op de schop genomen en (vind ik) een stuk beter geworden.
    Er zitten nu ook een boel aanpassingen in die (ook voor beginners) het programmeren een stuk gemakkelijker/toegankelijker maken en die niet in het boek zullen staan.

    Wachten dus op een vernieuwde druk van het boek.

    Verder trouwens goed initiatief van de auteur om eens een Nederlands boek te schrijven. Zijn er nauwelijks geloof ik.
    Aan de andere kant zijn er wel zat Engelse boeken en als je moeite hebt met Engels lezen, dan zal je wellicht niet moeten beginnen met programmeren. Alle documentatie en samplecode van Apple zijn in het Engels.

  13. Ik heb sinds kort een eigen app in de app store. En als ik kijk hoeveel tijd ik kwijt was met het uitzoeken hoe alles precies werkt met xcode, vooral de provisioning profiles en andere certificaten. Dan zou ik die €20 er makkelijk uitgehaald hebben.

    Ik ben er zonder boek uitgekomen met heel veel zoeken en lezen op internet en diverse keren opnieuw beginnen. Maar met boek zou de app al tijden geleden klaar zijn geweest en had ik het al lang weer terug verdiend.

  14. @pposthoorn: Ook het certificeren van toestellen is nu een stuk makkelijker in Xcode 4. Je sluit een toestel aan je Mac, je voert je Apple ID in en dat toestel is meteen gecertificeerd als testtoestel.

    Nu is het proces vrij omslachtig en in zo’n geval is een boek als dit, wel erg handig.

  15. Interessant, heb hem meteen besteld via bol.com

  16. Zo moeilijk is het niet!!

  17. Heb verschillende Engelstalige boeken geprobeerd. Maar heb nog niet eentje gevonden die begint met (Objective) C en daarna overstapt op Cocoa met Interface Builder.

    Daarbij denk ik dat alles ook meer begrijpend uit te leggen is in het Nederlands. Ik kan me perfect redden in het Engels, alleen soms is het net even iets beter te verwoorden in het Nederlands.

    Zijn er behalve dit boek meerdere Nederlandstalige boeken die tegelijk ook nog goed zijn?

  18. lijkt mij een prima initiatief, misschien waag ik mij ook wel aan het bouwen van een app. Mijn Engels is o.k. maar dit soort dingen is toch een stuk minder vermoeiend als het in het Nederlands staat, zeker voor een beginner.

  19. Heb hem net toch maar besteld. Ben benieuwd!

    Voor mensen die hem ook via Bol.com willen bestellen:
    Coupon code “CRM-JU10NI” laat je verzendkosten (1,95) vervallen.

  20. @jerry: Het is misschien niet helemaal ‘correct’. Maar je zou een OS X Snow Leopard DVD kunnen kopen, en deze dan installeren op jou pc (kijk even op hackintosh.nl). Als apps maken echt iets voor jou is kan je overwegen een mac en een iphone dev account aan te schaffen (al kan ik je dat toestel voor meerdere redenen aanraden).

  21. Hey … ik heb um donderdag gehaald .. heel leuk , strak uitgelegd boekje … zeker als als net begint met iPhone programming. Heb ook zo’n dikke pil , maar dan komt er ook van alles op je af. Nu snap ik meer over de MVC (van Apple dan 😉 ).

    Zie nu ook meer NL boeken. Heb er nu 2. Heb normaal geen moeite met engels, maar nu was toch een NL boek wel handig.

  22. Ik heb een ipad is ie ook in digitale form?

  23. Dan heb ik hier een zeer interessant verhaal over iphone-development en de verdiensten daaraan:

    http://communities-dominate.blogs.com/brands/2010/06/full-analysis-of-iphone-economics-its-bad-news-and-then-it-gets-worse.html

  24. Bedankt voor de vele reacties.

    Een dingetje wat ik zou willen aanvullen. Het hoofdstuk met de voorbeeld apps bevat een aantal relatief uitgebreide voorbeelden. Echter het hoofdstuk daarvoor waarin veel elementen worden besproken, wordt bij elk element een werkend voorbeeld in een kleine app aangegeven. Hierdoor heb je heel veel kleine eenvoudige voorbeeldapps, waarbij je zelfs op een bepaald punt een simpele iPhone Buienradar applicatie maakt.

  25. Kleine tip voor de aanschaf: cosmox.nl, prijzen zijn nagenoeg gelijk aan bol.com, maar in nl geen verzendkosten.

  26. Bedankt, ik ga ‘m eens bestellen.

  27. @Amine – Nee, alleen in de boekhandel (zoals ook onderaan het verhaal staat).

    Voortschrijdend inzicht heeft mij doen besluiten dat het cijfer 7 (in plaats van een acht) toch meer op z’n plaats is.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.