
Review: hardlopen met iMapMyRun (App Store)
We hebben de afgelopen tijd al heel wat reviews geplaatst over hardloopapplicaties. Onder andere van RunKeeper (Pro), Trailguru, Nike+ en Trainer. Deze applicaties zijn erg handig wanneer je precies alle statistieken over je hardloopprestaties wilt weten. Niet alleen de tijd en de afstand wordt gemeten, ook de hoogteverschillen en verloop van je snelheid worden opgeslagen. Een applicatie die al een tijd in de App store is te verkrijgen, maar waar nog geen review over is geschreven, is iMapMyRun. Persoonlijk gebruik ik deze applicatie erg vaak en vind hem dan ook de beste in de rubriek hardloopapplicaties.
In tegenstelling tot RunKeeper is iMapMyRun als uitbreiding ontwikkeld op een bestaande webapplicatie. Via de webapplicatie MapMyRun.com was het al mogelijk je route uit te stippelen of gelopen routes naderhand in te voeren. Het grote nadeel hiervan is dat dit veel tijd kost en je niet zo nauwkeurig de route na kunt tekenen. Ook kun je via de webapplicatie een loopschema opstellen om een bepaald doel te bereiken.
Interface iMapMyRun
Onderin de applicatie staan vier tabs: Home (beginscherm bij het opstarten), Record (tracken van je route), My Training (opgeslagen routes en loopschema) en Settings (profiel instellingen).
Start de applicatie op en geef iMapMyRun eenmalig toestemming om het GPS signaal te gebruiken. Wanneer je achteraf je gelopen route wilt uploaden en nog eens wilt bekijken, is het belangrijk eerst een account aan te maken. Je kunt je op de website registreren, maar ook via de iPhone-applicatie. Na het inloggen kun je beginnen. Wacht wel even totdat het GPS-signaal op groen staat. Het is mogelijk om toch te beginnen wanneer je slecht bereik hebt, maar dit is niet aan te raden. Onderweg kun je de gelopen afstand, tijd, snelheid en gemiddelde snelheid bekijken.
- Beginscherm
- Tracken van de route
- Slechte ontvangst
- Opgenomen routes
- Info gelopen route
- Instellingen
- I Map My Run
Omdat de applicatie constant het GPS-signaal gebruikt om je positie te updaten, is de accu met 2 uur vrijwel geheel leeg. Ga dus altijd met een volle accu weg. Om de accuduur wat te verlengen is er in de applicatie een handigheidje ingebouwd. Wanneer je aan het hardlopen bent, dimt het scherm. De timeout hiervan kun je instellen in de tab Settings. Het scherm kun je ook locken, zodat je onderweg niet per ongeluk de route stopt.
Let op: zet de iPhone tijdens het lopen niet in de slaapstand. De iPhone schakelt dan het GPS signaal uit.
Tijdens het lopen is er de mogelijkheid om live feedback te krijgen over je loopprestaties. In Settings kun je instellen wanneer je dit wilt horen. Dit kan na een x aantal minuten, een x aantal kilometers of na het unlocken van de applicatie. Ook de feedback kun je instellen. Je kunt kiezen uit: afstand, tijd, snelheid en gemiddelde snelheid.
Wanneer je gaat lopen, kun je ook naar je eigen muziek luisteren. Je moet die dan wel vooraf starten. Wanneer je per ongeluk de applicatie afsluit, dan slaat de applicatie automatisch de gegevens op. Bij een herstart, krijg je de keuze met de route verder te gaan, op te slaan, te verwijderen of een nieuwe route te beginnen.
Ben je klaar met hardlopen, dan druk je vanzelfsprekend op de stop knop. Druk op de knop Save en na het invoeren van je sportactiviteit word je route opgeslagen. Wanneer je 3G-verbinding hebt, wil dit nog wel eens fout gaan. Je kunt dan het beste wachten totdat je thuis via Wi-Fi ontvangst hebt.
De gelopen route wordt opgeslagen in de My Training tab en kun je in een Google Maps kaartje terugzien. Ook kun je de snelheid ten opzichte van de afstand zien in een grafiek. De route kun je via de applicatie direct op Twitter zetten, al dan niet automatisch na het uploaden. In de My Training kun je een loopschema aanmaken en een bestaand schema bekijken of wijzigen.
Conclusie
Al met al is deze hardloopapplicatie zeer uitgebreid en kunnen er veel functies naar eigen wens worden ingesteld. iMapMyRun is erg handig in gebruik en de menustructuur is logisch ingedeeld. De loopschema’s, grafieken en live-feedback als extra’s boven andere hardloopapplicaties maakt iMapMyRun tot de nummer 1. Daarnaast is de applicatie ook nog eens gratis te downloaden.
Reviews van andere hardloopapplicaties
Info: iMapMyRun
- Ontwikkelaar: MapMyFitness
- Applicatie: iMapMyRun
- Te koop via: App Store
- Prijs: gratis
- Geteste versie:1.1.7
- Bestandsgrootte: 1.3
- Cijfer: 9.5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gratis?!
Geweldig zeg
let wel op deze app verbruikt net als andere GPS-gestuurde zaken erg veel van de batterij
Bij een fietstocht van meer dan 2 uur heb je veel kans dat je batterij leeg is bij thuiskomst
@kinetone: Daarom schrijf ik in de review ook:
Goede en prettig leesbare review.
Puntje van kritiek:
Je vergeet in mijn ogen een van de belangrijkste dingen te vermelden… dat je achteraf op de site van mapmyrun je route nog aan kunt passen, als je gelopen route net niet helemaal klopt.
@de reviewer:
Goed om ook hier eens een aandacht aan te besteden voor de volledigheid.
Toch ook van mij wat puntjes van kritiek;
– deze app is eigenlijk niet meer dan een veredelde webapp. De app zelf is dan wel native, maar alle ‘inhoud’ is web-based. Dus de pagina’s die je binnen deze app te zien krijgt zijn gewoon kleine webpagina’s. Dat betekent dus dat je bij een haperende internetverbinding ook problemen hebt met deze app. Concurrerende apps hebben dit probleem niet omdat ze echt native zijn en dus voor het functioneren veelal voldoende hebben aan de GPS data.
– je opmerking “De loopschema’s, grafieken en live-feedback als extra’s boven andere hardloopapplicaties maakt iMapMyRun tot de nummer 1” is natuurlijk een persoonlijke mening, dus misschien was de toevoeging ‘voor mij’ hier op z’n plaats geweest. Het is namelijk niet mijn nummer één; de interface is ronduit lelijk, hij werkt bij mij verre van betrouwbaar, en de bijbehorende website is dan wel uitgebreid, maar ook wel érg rommelig en onoverzichtelijk…
“Via de webapplicatie MapMyRun.com was het al mogelijk je route uit te stippelen of gelopen routes naderhand in te voeren. Het grote nadeel hiervan is dat dit veel tijd kost en je niet zo nauwkeurig de route na kunt tekenen”
Hier ben ik het niet mee eens. Ik gebruik de website al een paar jaar en kan er erg goed mijn loopjes intekenen. Je kunt er zeer gedetailleerd, flink inzoomen, loopjes plannen of na de loop intekenen. Of het snel gaat, hangt ook van je handigheid en vooral de afstand en bochtigheid van je loop af.(mijn 10 km Amsterdamse bos is een van de meest bekeken,lol). Het is vooral handig dat je alles kunt corrigeren wat je hebt gemaakt.
@Frank: Heb er voor gekozen om alleen de applicatie te reviewen. Maar je hebt gelijk, dat is zeker een belangrijk punt.
@sredlums: Tijdens het hardlopen gebruikt de applicatie alleen de GPS functie net zoals andere applicaties, zoals RunKeeper. Wanneer je de route terug wilt zien, zul je hem eerst moeten uploaden. Dan heb je natuurlijk wel je 3G/Wifi verbinding nodig.
Wat betreft mijn mening dat ik deze applicatie de beste vind: in de intro schreef ik daarom het volgende.
Welke applicatie gebruik jij nu en vind je de beste?
@paz: Sinds de iPhone applicatie gebruik ik de functie op de website eigenlijk niet meer. Is de functie dat je de route kunt bewerken sinds kort toegevoegd?
@all
Wanneer je dingen niet goed vind aan deze applicatie, geef dan duidelijk aan wat je verbeterd zou willen zien of welke andere applicatie je beter vind of zelf gebruikt.
Tsja, hardlopen met de iPhone vind ik erg onplezierig, en 2 uur is echt tekort. Dan liever wat geld uitgeven voor de garmin forerunner. Je moet niet alles willen met een iPhone…
Trainer zou ik in ieder geval echt afraden.
Als je de ontwikkelaar een mail stuurt met een vraag dan krijg je niet eens een reactie !
Daarnaast hebben ze wel een erg slap excuus voor het feit dat de gps logging erg slecht werkt.
Zie onderstaande op hun website:
My route isn’t accurate, how come?
Trainer uses the GPS function of the iPhone. When your running in a area with a bad signal the application won’t be able to get a accurate route. Try to find the best accurate spots when your running.
Alsof jezelf kunt regelen waar je een goed ontvangst hebt. Hardlopen met dit soort software doe je toch buiten ?
In ons vlakke kikkerlandje hebben we toch gemiddeld overal goeie gps bereik ?
Nee voor mij geen Trainer meer !
Al sinds ik het gebruik, een paar jaar, kan ik iig mijn eigen rondjes aanpassen met de editfunctie. Hoe het zit met rondjes gemaakt door anderen weet ik niet.
Ik snap wat je bedoelt, maar het is wel wat kort door de bocht. Ik heb zo’n beetje al dit soort apps al geprobeerd, en allemaal hebben ze hier wel eens last van. Ook ik loop doorgaans niet in al te afgelegen gebieden, dus daar ligt het inderdaad niet aan, maar zo’n app kan de gegevens die de (GPS van de) iPhone doorgeeft natuurlijk niet beter maken dan ze zijn. We kan een app met die gegevens beter omgaan natuurlijk, door bijvoorbeeld tijdelijke haperingen beter op te vangen, of correctie later mogelijk te maken.
Verder zullen we met deze beperking moeten leven lijkt me. aan hun advies om dan maar ergens anders te gaan lopen heb je uiteraard inderdaad niets…