Review: Reportage, een nieuwe beleving van Twitter
Je ziet het goed: een review over wederom een nieuwe Twitter-client. Vorige week werd Twittelator Pro aan de tand gevoeld, die de standaard werkwijze volgt. Deze nieuwe applicatie Reportage is interessant om de vernieuwende benaderingswijze van Twitter.
Algemene beschrijving van Reportage
Reportage is een iPhone Twitter-client, gemaakt door WhereCloud. Ze benaderen de focus van Twitter heel visueel. Niet langer worden de tweets zelf voorop gezet, maar de mensen die ze schrijven: jij en jouw netwerk van personen die jij volgt. Reportage is bedoeld als een soort van radio: de broadcaster staat centraal, jij als ‘luisteraar’ bepaalt naar welke zender je luistert.
Reportage maakt gebruik van profielplaatjes, hoeveelheid tweets en enkele aparte manieren van interactie met de applicatie om kopers over de streep te trekken. Een compleet vernieuwde gebruikersbeleving.
Reportage heeft een tab ‘Favorieten’ (in de app Stars geheten) en een tab ‘In de buurt’ (Local). Dit hebben andere clients niet als primair element. Favorieten is een plek waar je jouw favoriete personen in kunt zetten. Zo kun je snel zien wie van jouw favorieten iets te melden heeft.
De ‘In de buurt’-tab lijkt me duidelijk. De applicatie zoekt in een bepaalde straal naar personen bij jou in de buurt. Deze worden op dezelfde manier gepresenteerd als in de overige tabs.
De unieke interfacefactor zit hem in het ‘beluisteren’ van personen, de ‘kanalen’. Zodra je op een persoon tikt krijg je onderaan een slider van foto’s van twitteraars. Je kunt door je vinger te bewegen over de foto’s scrollen door personen.
Werking van Reportage
Met een opsomming probeer ik uit te leggen wat mij allemaal opgevallen is. Dit zijn aspecten die ik noemenswaardig vind en die meetellen in een koopbeslissing. Er zijn zowel positieve als negatieve punten in opgenomen. Ik heb de standaard Twitter-features weggelaten; dingen zoals DM, reply en gebruikersdetails.
- Bij mij doet de auto refresh bij het opnieuw opstarten het niet altijd. De manual refresh doet het dan ook niet.
- Het interval van tweets is in Instellingen mooi in te stellen, standaard 6 uur.
- De buttons voor een nieuwe tweet en refresh zijn omgedraaid t.o.v. wat ik gewend ben. Een harde actie/vooruit gaan hoort rechtsboven, naar mijn mening.
- Bij het maken van een tweet heb je geen mogelijkheid om volgers toe te voegen aan de tweet.
- Tweets worden niet bewaard tussen het switchen.
- Bij het bekijken van de tweets van één persoon kan men niet direct het profiel zien van de actieve gebruiker. Dat is onlogisch. Wel kun je dit te zien krijgen, door op de tweet te tikken en dan op het bekende uitroepteken.
- Er wordt bijgehouden welke tweets je geopend hebt en het statusbolletje wordt hieraan aangepast.
- Er wordt om de x tijd een refresh uitgevoerd en je dashboard van ‘kanalen’ worden automatisch geherschikt.
- De DM’s en @ mentions worden in dezelfde tab weergegeven met opties public en private.
- Er is gebruik gemaakt van een donker thema; dit stoort niet en blijft goed leesbaar.
- In de buurt werkte niet goed bij mijn test. Leek net of hij gps van een eerder bekende positie pakte, in plaats van huidige. De verbinding was perfect op dat moment.
- Slider onderin om door profielen te switchen Je kunt favorieten aanmaken, maar als je deze wederom aantikt, dan verwacht ik persoonlijk ook de @ mentions en DM’s op die positie.
- Het scrollen door personen werkt erg goed en snel.
- Fijn dat je een soort van Favorieten aan kunt maken en dat je hier snel naar terug kan.
Conclusie Reportage
In het algemeen vind ik het een erg goede applicatie, maar ik merkte tijdens het gebruik dat ik toch meer behoefte heb om vanuit de inhoud van berichten te bepalen of ik iets lees, niet vanuit plaatjes (avatars). De mogelijkheden ten opzichte van andere Twitter-clients zijn minimaal. De hoognodige dingen zijn aanwezig. De prijs daarentegen is ten opzichte van de mogelijkheden wat aan de dure kant vind ik.
Ik heb verder het gevoel dat ik minder tweets lees. Het kost me meer moeite om te zien wat iemand beweegt. Je scant op looks in plaats van inhoud. Iets wat ik niet graag doe, vooral bij Twitter niet. Zelfs Jan met de Pet is voor mij iemand waarvan ik wil weten wat hem beweegt. Niet omdat hij toevallig een foto heeft die me niet aanstaat en hem dan maar niet bekijk. Ik vraag me af waarom je dan bij voorbaat Jan volgt.
Verder nog genoeg kleine dingen die ik mis. Het tappen op de tijd bovenaan zorgt niet voor een scroll naar boven. Gebruiker staat centraal maar details van een gebruiker zijn niet uitgebreid. Zou zo graag eerste integratie van Twittercounter of delen van Twitter-Friends zien bij detailgegevens van gebruikers.
Wat ik wel goed vind, is dat je snel terug kunt naar mensen die je interessant vindt. Dit mis ik in andere clients. Desalniettemin, Reportage geeft een verse kijk op de manier van denken voor een applicatie. Geeft dus prima aan dat applicaties die afwijken van de conventies die inmiddels geschreven en ongeschreven zijn, een prima bestaansrecht kunnen hebben.
Heb je nog vragen, tips of verzoeken over Reportage, stel ze de makers zelf: http://www.twitter.com/reportage
Info: Reportage
- Ontwikkelaar: WhereCloud Inc.
- Applicatie: Reportage
- Te koop via: App Store
- Prijs: €2,39
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 1.3MB
- Cijfer: 6,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik vind het Favorieten-idee van de applicatie wel erg goed. Er zijn nou eenmaal mensen die niet zovaak twitteren, maar wel heel zinnige dingen zeggen. Die vallen nu een beetje weg tussen het geschreeuw van de veeltwitteraars (ik noem geen namen…). Verder hecht je aan opmerkingen van sommige mensen meer waarde. Dus die avatar-benadering vind ik wel slim. Alleen jammer dat het dan toch weer zo’n matige applicatie oplevert.
@Gonny van der Zwaag: Misschien zou een Tweetie/TwitterFon een alternative view moeten maken die dit soort functionaliteiten biedt.
Veeltwitteraars, geeeen idee wie je bedoeld ;-).
Jammer dat de applicatie teleurstelt. Ook voor jou Gonny, dat had je heel wat gespam mijnerzijds gescheeld. 😉
Da’s een dermate grote ‘bulk’ aan minpunten dat ik die twee-euro-zoveel nog even in mn spaarvarken laat!
Wat is het nu? Rapportage of Reportage?
Ik vraag me af of er binnenkort weer eens een dag voorbij gaat zonder nieuws over de meest vreselijke uitvinding sinds de mini m&m en de grootste hype sinds de flippo. 🙂
@Batumulia: Reportage en bedankt voor het melden.
@Rob: Duidelijk een tegenstander. Dat kan. Jouw kinderen of je kinderen van je kinderen (leeftijd is de vraag hier ;)) zullen er van smullen in ieder geval. De verschuiving die Twitter en soortgelijke services met zich meebrengen is enorm. Ik hoop dat de oogkleppen daarvoor nog in de kast liggen.
@Mike van Hoenselaar:
Waarom word er verondersteld dat ik minimaal kinderen moet hebben om hier niet in mee te willen gaan? Ik ben 26 maar vind twitter echt een stap te ver.
Sinds wanneer is het ineens nodig dat iedereen op elk moment van de dag moet zeggen wat die aan het doen is of waar die naar kijkt. Zodra mensen op een terras zitten met vrienden en gaan twitteren dat ze op een terras zitten met vrienden word er mijns inziens een grens overschreden. Mensen worden steeds asocialer door dit soort uitvindingen.
De “verschuiving” die dit met zich meebrengt ontgaat me een beetje. Op wat voor gebied?
Ik voel hier een fail-whale aankomen:
http://current.com/items/89891774_twouble-with-twitters.htm
@Rob: hehe zo bedoelde ik het niet. Het gaf aan dat de volgende generatie er zo aan gewend zijn dat ze hier enorm veel voordelen van hebben.
Dat jij Twitter ziet als vertellen dat je op het terras zit is prima. Er zijn er genoeg die het daarvoor gebruiken. Deed ik in het begin ook. Je weet in het begin niet wat je vertellen moet ^^.
Wat als ik je vertel dat het veel meer is (voor mij op dit moment iig)? Een kleine selectie:
– Sneller uitbreiding netwerk
– Direct contact, met iedereen! dus ook beroemde mensen (in jouw vakgebied)
– Snel nieuws gepresenteerd krijgen (Zie vliegtuig Hudson en Koninginnedag)
– Online Customer Service
– Betere connectie met je klanten
– Ontmoeten van mensen
– Werk via Twitter
– etc
Ik kan er nog wel 100 noemen. Maar het belangrijkste is dat iedereen het anders gebruikt.
De verschuiving waar ik over praat is met name de verandering in communicatie B2B B2C EN C2B.
Wil je er graag meer over vertellen, maar dan op een ander moment en tijd ;).
@Rob: nog even een kleine toevoeging…asocialer? Ik ga voor socialer.
Ik zeg weer TwitterBox.. combi van dit en de grote twitterapps
@Steven:
+1
Nee asocialer, omdat je uiteindelijk eigenlijk niet meer met elkaar praat, maar gewoon random wat zegt, tegen “iedereen”..
@Mike van Hoenselaar:
Met alle respect maar dit is geen verschuiving in communicatie. Dit is het zoeken van nut in een nutteloze applicatie.
Nieuwsgaring en zakelijk contact. Sinds wanneer is bellen, internet, sms etc niet meer genoeg. Nieuws dat binnen een half uur bij je is is niet meer snel genoeg? Je kunt (potentiële) klanten niet meer bellen of emailen?
twitter maakt het leven niet socialer, cyber vrienden zijn geen vrienden, zelfs geen kennissen of bekenden. Het zijn, zoals hilarisch beschreven in het filmpje van Steven, schreeuwende in het duister. Mensen denken dat ze o zo sociaal zijn met 100+ twitter vriendjes maar tegelijkertijd zitten ze wel constant met een telefoon in de hand als ze in gezelschap zijn en dat is echt onbeschrijfelijk asociaal.
Ik ben nog zo ouderwets dat ik me schaam als ik gebeld wordt terwijl ik met iemand koffie aan het drinken ben.
@Rob: Heej robbie, wist niet dat jij het was. Had ik niet achter je gezocht deze mening. Goed verwoord in ieder geval.
Ik blijf bij mijn standpunt en ik blijf zeggen dat er een communicatieverschuiving plaatsvindt. Je hebt gelijk dat het asociaal is om geen aandacht aan je gesprekspartner te geven. Ik maak me daar ook nog wel eens schuldig aan. Toch zijn online communicatie, branding, sociale ik, etc dingen die een grote verandering begaan. Ik hoop dat je dat met me eens bent. Anders heb ik nog wel een pdfje/video/artikel of 50 die hier over gaan.
Maar jij krabbelt op Hyves ook nooit? Jij hebt geen weblog? Communicatielijnen worden toch echt steeds kleiner. SMS is ook ooit belachelijk gemaakt door personen zoals jijzelf. Bedoeld met alle respect. En waarop wachten op nieuws als ik het ook nu kan krijgen. Ik heb nooit gezegd dat Cybervrienden echt vrienden zijn, maar je leert wel degelijk nieuwe en interessante mensen kennen. Ik zit het komende half jaar met werk dankzij Twitter. Maar goed, het blijft een eindeloze discussie. Er is hier geen goed of fout. Ik concludeer dat jij Twitter nooit zal gebruiken. Is prima.
We spreken elkaar over 5 jaar nog wel een keer ;-).
TIP! Houd marketingfacts.nl een beetje bij, dan gaan onze discussie wat sneller ;-).
@Mike van Hoenselaar:
Heej Mike, Hoe weet jij dat ik het ben? Ik denk ik zeg niks 😉
Nouja, ik heb ook helemaal niks tegen moderne communicatiemiddelen zoals hyves, sms en weblogs maar twitter vind ik een stapje te ver. Als ik vaak tweets lees van vrienden denk ik, ja boeiend, ik hoef niet te weten dat jij nu die en die film gaat kijken en waarom denk jij dat je zo interessant bent dat andere dat willen weten?
Er is inderdaad geen goed of fout. Het gaat mij ook vooral om het feit dat mensen steeds asocialer worden in gezelschap omdat ze hun email, sms, krabbels, tweets, voicemails etc denken bij te moeten houden op elk moment van de dag.
Ik ben inderdaad benieuwd hoe het er over 5 jaar uit ziet vooral ook omdat ik zie dat deze ergernis groeiende is bij steeds meer mensen.
Laat maar eens wat documentatie zien, ben wel benieuwd. Je weet me te vinden :p
Interessante discussie over twitter. Ik ben nog maar kort lid van twitter en heb een private account, want ik vind dat niet echt iets boeiends te melden heb. Anderen daarentegen wel en ik vind twitter op mijn iPhone een ideale manier om dat te volgen door het verplicht korte karakter van de berichten. Heb rss nooit lekker vinden werken. Twitter is ideaal wat dat betreft. Ik check het dan weer enkel op momenten dat anderen er niet bij zijn, is niet eens moeilijk 😉
Tot vorige week las ik iphoneclub niet echt. Sinds twitter zeer selectief, ideaal.
Het kan dus wel degelijk handig zijn.