Preview: Hier.nl voor de iPhone (exclusief)

Preview: Hier.nl voor de iPhone (exclusief)

Preview van Hier.nl, een nieuwe applicatie van Ilse Media waarmee je locaties in de omgeving kunt opzoeken. Ook kun je je locatie op de kaart laten zien en checken waar vrienden uithangen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het kaartje van Hier.nlIlse Media heeft de smaak te pakken gekregen met iPhone-applicaties. NU.nl is al behoorlijke tijd in de App Store verkrijgbaar, Startpagina komt eraan en nu is er opnieuw een online dienst naar de iPhone omgezet: Hier.nl. Met deze dienst kun je je locatie op de kaart zien en opzoeken welke pinautomaten, restaurants, winkels en andere nuttige plaatsen in de buurt zijn. Een mobiele applicatie van Hier.nl was sinds afgelopen mei al beschikbaar voor Nokia, Sony Ericsson en Blackberry. Er werd toen al aangekondigd dat er applicaties voor iPhone, Android en Windows Mobile aan zouden komen.


Met Hier.nl kun je op een kaart zien wat er in jouw omgeving te doen is. Je kunt ook een punaise op een zelfgekozen plek op de kaart plaatsen en kijken of er iets te beleven valt, waarna je een route met het OV er naartoe laat plannen. Locaties kun je als favoriet markeren of tips over interessante locaties uitwisselen met je vrienden. Het idee is dat je meteen ziet of er vrienden in de buurt zijn, zodat je met hen kunt afspreken. Het idee lijkt dus wel een beetje op Google Latitude, maar met specifiek Nederlandse content.

Profiel aanmaken op Hier.nl

Als je de applicatie installeert op je iPhone krijg je een scherm met drie knoppen te zien: Inloggen (met een bestaand account), Registreren en Probeer. Het aanmaken van een nieuw profiel wekte bij mij de indruk dat ik in een dating-applicatie was terechtgekomen: na het wegklikken van algemene voorwaarden moest ik wat persoonlijke gegevens invullen (geboortedatum, geslacht), of ik een relatie heb en welk type relatie of vriendschap ik zoek. Daarna volgt er een scherm waarop je hobby’s en interesses invult. Je kunt bij de registratie je mobiele nummer en een e-mailadres invullen, maar dat is gelukkig niet verplicht (op de site geeft Hier.nl aan dat ze niets met deze gegevens zullen doen). In je profiel geef je ook aan wie je status en je profiel mogen zien: iedereen, alleen contacten of niemand.

Kijken op de kaart

Na het aanmaken van je profiel kun je van start gaan. Er verschijnt een kaartje met daarop de interessante plekken in de omgeving. Bij mij in de buurt verschenen alleen IENS-icoontjes van nabijgelegen restaurants, winkels uit Shopgids.nl, supermarkten en pinautomaten.

De kaart ziet er erg overzichtelijk uit: om niet te worden overvoerd met allerlei icoontjes krijg je alleen de winkels en restaurants te zien die zich in de onmiddellijke omgeving bevinden. Hier.nl had er ook voor kunnen kiezen om alle icoontjes in Amsterdam te tonen, maar dat wordt al snel chaotisch. Alles is op loopafstand. Tik je op een icoontje, dan verschijnt er een pop-up met beknopte informatie. Veel valt daaruit niet af te leiden (zie bijvoorbeeld de afbeelding van ‘middel supermarkt’). Met een tap op ‘Ga naar profiel’ krijg je meer informatie te zien.

Informatie over locaties opvragen

Wat mij betreft is de koppeling met IENS het meest nuttig. Je krijgt na het aantikken van een IENS-icoontje behoorlijk wat informatie te zien. Je krijgt drie opties voorgeschoteld: de kaart bekijken, een route plannen met het OV of de website openen. Dat laatste houdt in dat een webpagina van Hier.nl in beeld verschijnt met nadere informatie. Bij restaurants zie je alle informatie die ook op de mobiele site van IENS te vinden is. Het aanschaffen van de €2,99 kostende IENS voor iPhone is dan eigenlijk niet eens meer nodig, want de meest nuttige functie daarvan (het opzoeken van restaurants in de omgeving) is in feite ook via Hier.nl beschikbaar. Je ziet commentaar van IENS-leden, kunt meteen checken of de keuken nog open is en je kunt bellen vanuit de applicatie.

Je ziet alleen nuttige locaties in jouw omgeving.De informatie over supermarkten en pincodes pinautomaten is ook best nuttig, maar er valt daarover natuurlijk niet zoveel te zeggen: het plannen van een route (via de mobiele site van 9292ov) en het tonen van de locatie op de kaart is eigenlijk alles wat je zou willen weten. Bij winkels is de situatie anders: daar wil je wel weten wat er te halen is en wanneer de winkel open is. Helaas stelde de applicatie op dit punt een beetje teleur: niet alle winkels staan erin, maar alleen leuke shoppingadresjes. De Blokker en de bloemenwinkel die bij ons om de hoek zitten, zijn daarom niet te vinden, maar wel diverse kleding- en schoenenwinkels en een New Age-winkel. De ‘shoppingreviews’ zijn tamelijk kort en van wisselende kwaliteit. Ik vermoed dat ze door bezoekers van de website Shopgids.nl zijn gemaakt. Het zijn eigenlijk geen reviews maar drieregelige omschrijvingen van de winkel en haar assortiment. Je kunt meteen doorklikken naar de website van de betreffende winkel, maar die blijkt niet altijd geoptimaliseerd voor mobiel gebruik.

Sociale netwerkfuncties

Hier.nl is niet alleen bedoeld om informatie op te zoeken, maar ook om informatie te delen met vrienden, waarderingen te geven en dergelijke. Vanuit de applicatie kun je wel vrienden toevoegen en berichten sturen, maar geen waarderingen geven. Het laatste onderdeel werkt alleen op de website Hier.nl. In de applicatie is altijd een knoppenbalk onderin het scherm zichtbaar, met de opties: Kaart, Lijst, Ik, Berichten en Contacten. Helaas heb ik (nog) geen vrienden op Hier.nl, waardoor ik alleen met de ‘standaardvriend’ Hier.nl kon kletsen. Op de website van Hier.nl kun je bij elke locatie ook zien welke Hier-gebruikers in de buurt zijn en welke andere locaties in de omgeving te vinden zijn. Dat is in de iPhone-versie niet mogelijk.

Wat het sociale netwerkgedeelte betreft heb ik wat bedenkingen: je moet alweer een profiel aanmaken en vrienden toevoegen, terwijl ik helemaal niemand ken die al zo’n profiel heeft (of ermee te koop loopt). Ik heb geprobeerd om contacten vanuit mijn adresboek te importeren, maar dat leverde geen actieve Hier-gebruikers op.

Hier.nl voor de iPhone in gebruik

Zoals al eerder gezegd vind ik de IENS-informatie in Hier.nl erg handig. Tijdens het gebruik ben nog wat andere dingen tegengekomen, die me in positieve of in negatieve zin opvielen. Ten eerste is de applicatie best goed gemaakt. Het ziet er overzichtelijk uit, je hoeft na het aanmaken en inloggen met een profiel geen extra handelingen te verrichten maar komt meteen terecht op de kaart. Met een animatie ‘ploffen’ de iconen daarna op de kaart. Het plannen van een OV-route naar een locatie is wat overbodig als je in de omgeving zoekt, omdat de getoonde locaties bijna altijd op loopafstand liggen. Via de zoekfunctie kun je echter ook op andere buurten of steden inzoomen. Zoeken werkt wel iets anders dan je gewend bent: vul je ‘Utrecht’ in, dan krijg je niet gewoon het centrum van Utrecht te zien, maar een lijst met items die nogal gevarieerd is. De eerste drie resultaten zijn Wikipedia-pagina’s van De Hoef, Oukoop en Riedveld (dorpjes in de buurt van Utrecht), een bedrijf met de naam FirstFocus (dat blijkbaar in Utrecht is gevestigd), daarna ‘Mooiste plek van Utrecht’, driemaal Utrecht Centraal Station, enzovoort. Het invullen van plaatsnaam en straatnaam (bijvoorbeeld ‘Utrecht, Neude’) levert betere resultaten op.

Voorbeeld van een restaurantpagina. Wat me ook opviel, is dat je in de iPhone-applicatie wordt uitgelogd zodra je op de desktop inlogt bij Hier.nl. Er verschijnt een pop-up in de iPhone-applicatie met een waarschuwing dat je bent uitgelogd. Blijkbaar mag je maar op één plek tegelijk ingelogd zijn. Waarom dat is, is me nog niet duidelijk. Een positief punt vind ik dat je bij elke locatie precies de dingen te zien krijgt die in de buurt te vinden zijn, zodat je een goed overzicht houdt. Hier.nl heeft een knopje ‘GPS’ linksboven op het scherm waarmee je aangeeft of je locatie zichtbaar mag zijn voor anderen. Op de kaart kun je met de knop rechtsboven (een soort praatballonnetje) aangeven welke content zichtbaar moet zijn. Naast de iconen die in mijn omgeving zichtbaar zijn kan nog meer content worden getoond. Denk daarbij aan: wc’s, danslocaties, bioscopen, Domino’s Pizza, adressen van strandtenten, ShopGirl-winkelreviews, Qpon-kortingen, Wi-Fi Hot Spots, NUfoto, NUjij, Misdaadkaart.nl, Alarmeringen.nl en nog wat andere zaken. Standaard staat alles aangevinkt.

Conclusie

Kijk ik alleen naar de applicatie, als hulpmiddel om informatie in je omgeving op te zoeken, dan zou ik zeker aanraden om Hier.nl te installeren. Hier.nl bundelt flink wat diensten en laat precies zien wat er te doen is. Vooral bij restaurants krijg je precies te zien wat je wilt weten (met dank aan IENS), maar bij de overige diensten is de informatie nog wel eens van wisselende kwaliteit. Hier.nl kijkt alleen wat er binnen twee- tot driehonderd meter te doen is. Het zou handig zijn als je die straal kunt aanpassen. Winkels en restaurants zijn meestal wel te vinden binnen een twee- tot driehonderd meter, maar misschien ben je best bereid om een straat verder te lopen voor een iets beter restaurant. Ook zul je bijna nooit een melding van Alarmeringen op de kaart zien, terwijl je best geïnteresseerd bent wat erin een wijk verderop gebeurt.
Als dienst voor locatiegebonden info zie ik wel het nut van Hier.nl – als sociale netwerkdienst heb ik wat bedenkingen omdat alles staat of valt met het aantal mensen in je vriendenkring die actief met Hier.nl bezig zijn.

Info: Hier.nl

  • Ontwikkelaar: M2Mobi voor Ilse Media
  • Applicatie: Hier.nl
  • Te koop via: App Store (nog niet verkrijgbaar)
  • Prijs: nog niet bekend
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 2,8MB
  • Cijfer: 7
Via @iPhoneclub kregen we de nodige reacties op deze preview dat deze applicatie een exacte kopie is van Nulaz. Dat is niet vreemd: Hier.nl is een branded versie van Nulaz, speciaal ontwikkeld voor Ilse Media.

Reacties: 15 reacties

  1. (op de site geeft Hier.nl aan dat ze niets met deze gegevens zullen doen)

    En waarom willen ze deze gegevens hebben dan???

  2. ik gebruik “zoek en vind’ in plaats hiervan…. 🙂

  3. Zozo. Behoorlijk veel…

  4. @ThinkAboutIt: Zodat ze je wachtwoord kunnen toesturen als je die kwijt bent (vermoed ik).

  5. Ja jammer dat je weer een profiel moet aanmaken en vage voorwaarden moet accepteren dat zal een hoop mensen tegenhouden die registreer moe zijn.

  6. vind het erg raar dat ze zulke gegevens willen hebben….Juist om deze reden zal ik deze app NIET aanschaffen.
    WAT moeten hun in godsnaam met de informatie? Waarom moet je uberhaubt een profiel hebben voor zo’n app..??Absolute ONZIN!!
    Wordt er echt zooooo moe van dat je tegenwoordig overal maar een profiel voor aan moet maken om van zulke simpele functies gebruik te kunnen maken :S

  7. Pfff… de app-store verzuipt intussen in de tientallen, misschien wel honderden apps die aangeven wat er allemaal in je omgeving te vinden is. En allemaal zijn ze even incompleet en willen ze je 800 meter laten lopen terwijl je al naast een pin-automaat staat (bijvoorbeeld). De beste app is voor mij nog steeds gewoon Navigon, die weet ook heel veel te vinden wat belangrijk kan zijn.

    Wel een goed duidelijke review overigens. Met dit soort duidelijke “tests” hoef ik zelf geen tijd te verspillen om tot de ontdekking te komen dat een bepaalde app niks voor mij is. Ga zo door! 😀

  8. Goede review Gonny! Bedankt daarvoor.
    De gegevens zijn inderdaad enkel zodat we kunnen helpen bij een vergeten wachtwoord, ze zijn ook optioneel. We zijn ons er ook van bewust dat het sociale deel niet voor iedereen zal zijn, daarom is er de probeer functie. Dan hoef je niet te registreren en kan wel alles van de kaart gebruikt worden, maar is het sociale deel niet beschikbaar…

  9. Als dit geld gaat kosten, is het bij voorbaat kansloos, zeker als je zoveel gegevens in moet vullen,wat een onzin en modieus geneuzel om er weer een “sociaal deel” in te proppen.
    Het barst verder al van de apps die hetzelfde doen, of dat althans pretenderen, meestal blijkt dat de database waar ze uit putten zo vervuild is, dat de app onbruikbaar is.
    Google maps doet het nog steeds het handigst,volgens mij.

  10. Jup idd.
    En met google maps kun je ook locatie’s van waar je bent doormailen naar wie dan ook 🙂
    hoef je ook niet voor in te loggen ofzo.
    Als ze bij deze app nou het sociale gedeelte eruit hadden gelaten (slaat ook nergens op dat dat ineens in elke app terug komt, want is helemasl niet nodig), zodat je dus niet in hoeft te loggen, had ik de app zeker aangeschaft… Dan wel.

  11. Als er zoveel persoonlijke info wordt gevraagd kijk ik niets eens naar zo’n applicatie. ’t Moet niet gekker worden. Doet me denken aan die acties van bouwmarkten waar je met een kaartje bij de kassa iets gewonnen kunt hebben. Ook dan vraagt men je eerst het hemd van het lijf voordat je kunt zien of je een van de “gelukkiggen” bent. Ik zeg NIET doen 😉

  12. NU.nl zou voor mij aantrekkelijk zijn als ik er ook mee kan wat mijn collega met zijn BlackBerry wel kan:
    de Live standen van de eredivisie erop met dus details die hij op zijn BB wel heeft maar ik op mijn iPhone niet!!
    Dus is er werk aan de winkel voor de NU.nl jongens!!

  13. Ik vind de blokker en het kruidvat altijd snel via Kaarten.

  14. @BBGT
    Ik krijg altijd keurig de live standen van de eredivisie via de nu.nl app op mijn iPhone hoor.

  15. Leuke App,kan ik er weer een aantal verwijderen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.