
Mijn Eetmeter: eet je wel volgens de schijf van vijf?
Twee keer eerder schreven we over het Voedingscentrum op de iPhone. In laat 2010 bracht de voorlichtingsdienst de Etikettenwijzer uit, het jaar daarop kon je aan de hand van Balansdag nagaan hoe gezond je at. In dat kader heeft het Voedingscentrum nu een nieuwe iPhone-app uitgebracht. Mijn Eetmeter houdt bij wat je verorbert, geeft de calorieënaantallen die daarbij horen aan en laat zien of je de Schijf van Vijf wel een beetje volgt.
Mijn Eetmeter gaat uit van dat ene nare klusje die je vroeger voor de schoolvakken verzorging en biologie op je bord kreeg. In de applicatie dien je in te voeren wat je elke dag eet. Je kiest uit een product, geeft de hoeveelheid ervan aan en de applicatie laat zien hoeveel calorieën je daarmee naar binnen werkt. De informatie die Mijn Eetmeter over de voedingswaarden geeft, zijn afkomstig van de Levensmiddelendatabank en RIVM.
Het dagboek aanvullen doe je met de plus-knop rechtsboven in beeld, en je rangschikt de voedingswaren op ontbijt, lunch, avondeten of tussendoortje. Het is niet het eerste formulier dat je invult in de app. Je dient in te loggen of je te registreren bij Voedingscentrum, en dat laatste gaat gepaard met een aardige rij vragen.
Het heeft ook een reden dat je lengte en gewicht moet doorgeven. In de applicatie beschik je namelijk over een ingebouwde BMI-meter die laat zien of je niet te licht of te zwaar bent voor je lengte. Het is een van de indicatoren die Mijn Eetmeter je meegeeft. De andere is de pagina Grafiek, die trouwens voornamelijk een tabel laat zien. Daarin zie je de hoeveelheden van allerlei voedingsstoffen – zoals vet, vezels en koolhydraten – die je de afgelopen dertig dagen naar binnen hebt gewerkt. De applicatie is gratis te gebruiken, en staat in connectie met het Voedingscentrum op het web, waar je resultaten kan printen.
Downloaden: Mijn Eetmeter (gratis, iPhone, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Leuk 1 schaaltje brinta, alleen ik eet (als in het al eet) 3x de voorgestelde hoeveelheid brinta in 1 schaaltje omdat het dan steviger is dan hun waterige versie, daar houdt deze app geen rekening mee en dat geldt voor meer dingen.
Leuk als een indicatie maar je loopt zo de mist in omdat hun berekeningen van 1 schaaltje of sneetje anders zijn dan wat sommige mensen eten.
Brinta? Daar moest ik even naar goegelen. Nog nooit van gehoord. Eten mensen zoiets?
DE schijf van vijf is al lang al achterhaald. Lobbyende miljarden voedselbedrijven hebben dit gemaakt. Voor een echt verantwoord voedsel schema adviseer ik als goed medemens u de voedselzandloper aan! Goed boek en verteld uitgebreid wat ik zojuist heb medegedeeld.
Succes!
Of gewoon met gezond verstand eten, geen boek die mij gaat vertellen hoe en wat.
Helemaal mee eens. Als ontbijt spek met eieren en een stevig ontbijtbiertje, een Westmalle Dubbel bijvoorbeeld. 😉
Helemaal geweldig deze nieuwe app.
Leek mij interessant om inzicht te krijgen in mijn voedingspatroon maar mede door de irritant langzame interface, al tijdens het ontbijt weer afgehaakt.
Voorgestelde maten en gewichten kloppen niet met de werkelijkheid, ik ga toch niet de hele dag met een weegschaal lopen tutten!
En de knop “dagelijkse consumpties” voegt in een keer alles toe, ik had daarachter ook een keuzelijst verwacht…
Voor verbetering vatbaar, zou ik zeggen,
vooral de snelheid.
@Timosha: Ja mensen eten Brinta of havermout -volkoren granen all bran 43% deze bevatten vezels , het ene produkt meer natrium dan de ander . lekker met magere melk og m. yoghurt 🙂