Diagnosehulp op iPhone helpt ziekte signaleren

Diagnosehulp op iPhone helpt ziekte signaleren

De iPhone-app Diagnosehulp helpt je middels vragen een diagnose te stellen: heb je die ziekte of niet? Moet je ervoor naar de huisarts?
Bart Breij -

Diagnosehulp iPhone moet je naar de dokterHeb ik… voetschimmel? Aambeien? Kanker? Het zijn geen vragen die je graag aan anderen stelt buiten een arts. Maar het zijn wel vragen die je gerust aan een iPhone-app vraagt, zonder consequenties vanuit die app. De Nederlandse applicatie Diagnosehulp van ontwikkelaar MixCom Media Group helpt je om een ziekte op te sporen. De toepassing telt vragenlijsten voor 263 verschillende ziektes. In de zoekbalk vul je een begrip in waarvan je denkt last te hebben. Een aantal vragen moet je dan helpen een diagnose te formuleren.


Niet de diagnose die een arts of ziekenhuis zou stellen, dat niet. Daar is Diagnosehulp duidelijk in. Diagnosehulp moet je zien als een applicatie die je helpt met een afweging of je naar de arts moet gaan of niet. Dat doe je na een reeks vragen die kunnen wijzen om symptomen. Elke vraag bevat drie of vier antwoorden die je kan geven. Aan het eind van de vragenlijst zie je hoeveel vragen op het ziektebeeld wijzen. Je kan te lezen krijgen dat je voor de zekerheid even rustig aan moet doen, dat je een huisarts moet raadplegen of dat het nog niks betekent; voldoen aan 3 van de 9 symptomen.

Diagnosehulp iPhone-app ziektes Diagnosehulp iPhone vragenlijst

Diagnosehulp is er dus niet op uit om je zo snel mogelijk naar de dokter door te sturen, of je daarvan zo fanatiek mogelijk van te weren. De applicatie voelt nuchter en eerlijk. De vragen worden bijvoorbeeld niet aangepast op je eerdere antwoorden, maar er wordt steeds een standaard vragenlijst afgewerkt. Zo buig je niet onbewust mee in de antwoorden om meer vragen te krijgen. Ook het hoofdscherm van de applicatie is integer. Diagnosehulp had makkelijk 263 namen van ziektes onder elkaar kunnen zetten en je er doorheen kunnen laten scrollen, maar zo werkt de app niet. Een zoekbalk bovenin beeld levert resultaat op en als daar de ziekte staat die je denkt te hebben, druk je voor de vragenlijst. het is niet de bedoeling dat je bijna 300 testen afwerkt om maar te zien of je iets hebt.

We hebben al eens eerder iPhone-apps beschreven waarmee je zelf een diagnose kan stellen aan de hand van tekst en uitleg in de applicatie. Vorig jaar schreven we bijvoorbeeld over Huidmonitor, een app die moet helpen verdachte lichaamsbevlekking te signaleren. Let op: onderzoekers waarschuwden al eens dat je beter niet blind op het oordeel van een app kan varen.

Downloaden: Diagnosehulp (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Reacties: 9 reacties

  1. Leuke app voor mensen met hypochondrie..

  2. Het is wel omgekeerd zoeken: eerst de diagnose uitzoeken en dan de symptomen bevestigen.

  3. Ik ben een man. Dat vul ik in. Bij een test over een soa (chlamydia) komt er een vraag over mijn vagina …

  4. Origineel geplaatst door Jan
    Ik ben een man. Dat vul ik in. Bij een test over een soa (chlamydia) komt er een vraag over mijn vagina …

    Tja, zo zijn er ook he 🙂

  5. Als je weet welke ziekte je hebt kun je de bijbehorende symptomen vinden. Het nut hiervan ontgaat mij volkomen. Een nutteloze app.

  6. Wanneer in de app wordt gesproken over ‘symtonen’ in plaats van symptomen, en van ‘nauwe’ in plaats van vernauwde pupillen, heb ik weinig vertrouwen in de deskundigheid van de samenstellers.

  7. Niet helemaal nutteloos: veel mensen denken dat ze iets hebben en kunnen nu de symptomen controleren.

  8. @Jan: Dat staat ook in mijn artikel: de vragenlijst wordt niet aangepast op eerdere antwoorden. Dat heeft als voordeel dat je zou niet de uitslag van de test (extra) naar je hand zet.

    @Willem: Het punt is natuurlijk dat je niet weet welke ziekte je hebt als je hieraan begint. Maar als die rare vlek op je huid vraagtekens oproept, kan je door de vragen in de app wel een beetje aanvoelen of het op huidkanker kan wijzen.

  9. Eens met Willem. Het hoort m.i. ook zo te zijn dat je aan de hand van je symptomen een diagnose kunt stellen aan welke ziekte je eventueel lijdt en niet andersom zoals bij deze app.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.