
VISwijzer op de iPhone: welke vis is goed?
Het Wereld Natuurfonds en Stichting De Noordzee hebben samen een iPhone-applicatie laten ontwikkelen op basis van de website goedevis.nl. De applicatie VISwijzer geeft antwoord op de vraag welke vissoorten je het best kunt eten. De lijst is ingedeeld in drie groepen: Prima keuze, Tweede keuze en Liever niet. Die laatste groep is een lijstje van vissoorten die je beter niet kunt eten omdat het gaat om soorten die in hun voortbestaan worden bedreigd. Laat daarom botervis, paling en sardines voortaan staan want ze hebben last van overbevissing of de vangst is schadelijk voor andere dieren (bijvoorbeeld vogels of zeeleeuwen).
De applicatie geeft gedetailleerde informatie per vissoort, want het wil nog wel eens verschillen. Zo zijn diverse tonijnsoorten bedreigd, maar is het prima om geelvin tonijn van de Azoren te eten. Koolvis uit de IJslandse wateren is prima, maar komt de vis uit Rusland dan kun je het beter laten staan. Gek genoeg staat de Hollandse haring niet in het lijstje met aanbevolen of af te raden vissoorten, maar via de zoekfunctie vind je de haring wel terug in het lijstje met MSC-keurmerk, net als makreel en koolvis (maar dan wel uit de Noordzee).
De applicatie bevat een knop Recent met een lijstje van recent opgezochte vissoorten. Ook is er in de app een knop aanwezig om feedback te geven en een lijst met veelgestelde vragen. Omdat de informatie over goede en slechte vissoorten nogal verwarrend is, is het erg handig om als bewuste eter deze app op je iPhone te hebben.
Downloaden: VISwijzer (gratis)
- Splashscreen van de app.
- De lijst met 42 vissoorten die je beter niet kunt eten.
- Voorbeeld van een vissoort: sardine.
- Makreel is een van de vissen die aan het MSC-keurmerk voldoen.
- Recent opgezochte vissoorten. Een icoontje erachter geeft meteen duidelijkheid.
- De iPhone-applicatie bevat een optie om aan WNF te doneren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik krijg plots zin in boquerones ! 😉
Leuke app !
yess. great! dit soort dingen zijn handiger dan zo’n morsig vis-kaartje dat altijd op het prikbord thuis hangt en dat je niet bij je hebt als je in de winkel staat. ik ga voor de tigerprawns!
Jammer dat de app niet helemaal klopt. Noordzee kabeljauw en schol zijn juist de vissoorten die lange niet overbevist zijn en ieder mens eens geprobeerd moet hebben. In ieder geval vers, gelijk vanaf zee. Verder leuke app voor mensen die niet weten welke vis ze moeten hebben. Klein ideetje nog om in de app de bereidings manieren van de vissoorten erin te verwerken.
Kabeljauw in de noordzee is wel degelijk overbevist. Professionele vissers slepen tegenwoordig zelfs de netten over de wrakken ( die voorheen enkel werden bevist door de sportvisserij) omdat op andere plekken op zee de kabeljauw flink is teruggeloen.
Al sinds de iPhone 1G liep ik met dit idee rond. Altijd maar zo’n rommelig kaartje in je portemonnee meenemen.
Dat is wat er in de media verteld wordt. Dat zijn mensen die nog nooit zee hebben gezien. I.p.v. dat de kabeljauw 93 procent is opgevist zwemt er nog makkelijk 93 procent. Ik zit zelf in deze sector en weet dus precies wat er aan de hand is.
Je reactie geeft er blijk van dat je overduidelijk niet weet wat er aan de hand is. De sector zelf heeft een korte termijn belang, waarbij een tragedy of the commons in het spel is: als ik niet veel vang, dan doet mijn buurman het, dus het is op de korte termijn het beste als we allemaal heel veel vangen.
dat is erg personelijk, iedereen houd van iets anders. en wil je het simpel houden dan kan bijna iedere vis in boter met zout en perper gebakken worden.
Wat leuk die reacties meteen op de nieuwe VISwijzer app van het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee! We hopen dat-ie veel gebruikt gaat worden! Zo kan iedereen bijdragen aan het behoud van het leven in zee.
De vissen in de rode categorie van de VISwijzer hoeven niet per se in hun voortbestaan te worden bedreigd. Sommige ‘rode’ vissoorten worden overbevist, andere vissen scoren ‘rood’ omdat ze worden gevangen met technieken die schadelijk zijn voor de natuur onder water. Zoals de zeebodem of voor andere (te) kleine vissen of zeedieren die per ongeluk ook in het net terecht komen. Of een combi hiervan.
Schol in de Noordzee is niet overbevist, maar wordt nog vaak gevangen met vistuig die de zeebodem beschadigt. Daarnaast wordt in de Noordzee nog teveel (jonge) kabeljauw (bij)gevangen. Dat zit het herstel van deze soort in de weg.
Ja, dat is waar. Vis kun je op vele manieren bereiden en smaakt bijna altijd wel.
@Farl:
Al sinds de iPhone 1G heb ik een digitale versie van de viswijzer in m’n foto’s map 🙂
Zolang wij nog de kabeljauw mogen aanvoeren vinden wij het best. En zodra we boven onze quotum zitten hebben we een heerlijke maaltijd voor onszelf!
@Yannick, jij hebt helemaal geen 1G gehad 🙂
Gefeliciteerd, WNF met de lancering van deze app. Een must voor iedere bewuste visliefhebber.
Goede suggesties hierboven ook, deze kan je ook via de App melden aan het WNF, tabje “feedback”.
Eet smakelijk!
Ik ben niet zo van vis, maar ik ben wel gecharmeerd van dergelijke apps.
Prima app, misschien een leuke combi met lekkere BBQ-recepten?