Vraagje: elke dag discussiëren over een netelige kwestie

Vraagje: elke dag discussiëren over een netelige kwestie

Vraagje is een nieuwe Nederlandse app die je aan het nadenken wil krijgen door elke dag een vraag voor te leggen. Gebruikers kunnen er met hun nickname of zelfs geheel anoniem op reageren.
Bart Breij -

Vraagje discussieplatform iPhone iPod touchDe Nederlanders Robin van Eck van der Sluijs en Danny de Kruijk hebben vandaag hun ludieke idee losgelaten op de App Store. Vraagje is een nieuwe app die gebruikers elke dag aan het denken wil zetten door één vraag per dag te stellen. Daar kan iedereen die een nickname – en niets anders – aanmaakt in de app op reageren. De antwoorden komen op de pagina van de vraag onder elkaar te staan. Om op de hoogte te blijven van de discussie, kan je pushberichten aanzetten voor likes, reacties op je antwoord en nieuwe vragen.


Vraagje vraag van de dagBehalve onder je eenvoudig aan te maken (en later niet meer te wijzigen) nickname, kan je eveneens besluiten anoniem te reageren door de geheimzinnige man naast het antwoordveld te drukken. Waar steeds meer websites ervoor kiezen om de reageerders uit de anonimiteit en onbekendheid te laten treden – bijvoorbeeld doormiddel van een koppeling met Facebook – heb je in Vraagje dus carte blanche om te reageren op een toon waarop je dat met je eigen profielfoto misschien niet zo snel zou doen.

Op het gebied van vragen maakt de app een twijfelachtige start. De eerste vragen snijden algemene, clichématige onderwerpen aan op een bijna puberale manier. De vraag van vandaag luidt hoe je tegenover buitenaards leven aankijkt, en in de voorgaande dagen zijn ook het toegenomen geweld tegen homo’s en abortus al voorbij gekomen. De makers beloven dat het aanbod van vragen zal variëren van filosofische levensvragen tot actuele vragen met betrekking tot de politiek en maatschappij. De ambities van de app, valt te lezen op dezelfde website, zijn behoorlijk:

Vraagje zal zich bewijzen als een uitstekend platform om naast het geven van inspiratie, de publieke opinie te meten rondom een gebeurtenis of onderwerp en mensen te stimuleren om de dialoog aan te gaan.

Het ligt aan de vragen en de moderatie van de antwoorden of Vraagje als serieus discussieplatform van de grond komt, of zichzelf zal bewijzen als een vrijbrief voor ongefundeerde onderbuikgevoelens. Op de website kan iedereen zelf een vraag indienen.

De eerste die in ons opkomt: is Wat vindt jij? een taalfout die zo’n app zich kan permitteren?

Downloaden: Vraagje (gratis)

Reacties: 5 reacties

  1. Leuk concept. Inderdaad afwachten wat de vragen zullen worden/zijn. Spelfout is inderdaad erg jammer.

  2. Origineel geplaatst door Roy
    Leuk concept. Inderdaad afwachten wat de vragen zullen worden/zijn. Spelfout is inderdaad erg jammer.

    Daarnaast lijkt het of er Kraagje ipv van Vraagje staat. De V lijkt dus eerder een K.

  3. Ik ben bang dat er weer veel onderbuikreacties komen want het is lekker anoniem. Helaas.
    Het zou leuk zijn als je inderdaad ergens ongestoord een goede discussie kan voeren zonder dat er lui ongefundeerd en/of ongenuanceerd gaan mee-“discussiëren”.

  4. En dan….?
    Is er ook een slotconclusie of wordt de discussie gewoon na 24 uur gesloten en blijft iedereen met vragen achter?

  5. Oorspronkelijk zou de release-datum op 13 augustus worden gezet, maar iPhoneclub was er erg snel bij waardoor we deze niet meer konden veranderen 🙂

    De spelfout is inderdaad erg slordig en een tikje beschamend, excuses daarvoor! De eerste update is zojuist naar Apple verstuurd..

    Betreft de moderatie binnen de app; we monitoren alle reacties, en als iets niet door de beugel kan (schelden, discrimineren of onzinreacties e.d.), verwijderen we ze zo snel mogelijk.

    Als een gebruiker meerdere keren in de fout gaat, krijgt hij/zij een blokkade op toestelniveau. Hierdoor kunnen we het niveau van de discussies hoog houden, wat tot nu toe nog geen probleem lijkt te gaan worden gezien de aard van de reacties die men momenteel geeft.

    De mogelijkheid tot anonimiteit hebben we bewust ingebouwd omdat we waarde hechten aan de privacy. We streven er in ieder geval niet naar dat Vraagje een mobiel internet-riool wordt met schreeuwende pubers 😉

    In de toekomst zullen we de app sowieso regelmatig updaten en de punten die iPhoneclub en de gebruikers opsommen nemen we erg serieus.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.