hEyeway: Nederlandse oplossing voor oogartsen maakt dure camera overbodig

hEyeway is een oplossing voor oogartsen, die met een iPhone, camera en spleetlamp de ogen van patiënten kunnen onderzoeken en meteen foto's en video's delen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

heyeway oogartsenhEyeway is een nieuwe medische app voor oogartsen, ontstaan vanuit het Oogziekenhuis Rotterdam. Oogartsen die er gebruik van willen maken zullen wel een speciale adapter moeten aanschaffen, waarmee je de iPhone kunt koppelen aan een spleetlamp. Met de app hEyeway kan de oogarts vervolgens het oog onderzoeken, foto’s en video’s maken en deze delen met collega-oogartsen en de patiënt zelf. De app biedt ook de mogelijkheid om na het onderzoek meteen de oogproblemen met de patiënt te bespreken. Met geld van Alcon Pharma Benelux werd het idee uitgewerkt; oogartsen in de Benelux kunnen via Alcon een licentie afsluiten.


heyeway houder kleinDe artsen betalen hiervoor abonnementsgeld, met de belofte dat de oplossing goedkoper is dan de camera’s die hiervoor op de markt zijn en die je aan een spleetlamp kunt koppelen. De iPhone-oplossing biedt bovendien nog meer mogelijkheden, namelijk het maken van een foto, opslaan en delen ervan. Oogarts Jan-Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam droeg zijn idee over aan het Rotterdams Oogheelkundig Instituut, die er met hulp van ontwikkelaar Synappz een ‘ecosysteem’ van maakte, bestaande uit een houder, app en een platform om de foto’s veilig op te slaan. Iedereen die dat wil kan de hEyeway-app gratis downloaden.

Downloaden: hEyeway (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 juli 2013 om 11:30
Onderwerp
Categorie
Geneeskunde

Reacties: 8 reacties

  1. Ik denk niet dat er veel artsen zullen zijn die dit gaan gebruiken.

  2. Origineel geplaatst door jeff
    Ik denk niet dat er veel artsen zullen zijn die dit gaan gebruiken.

    Want? Mooie kritiek kan jij geven.

  3. Origineel geplaatst door Mark
    Want? Mooie kritiek kan jij geven.

    Omdat het een iPhone is? die is daar niet voor gemaakt, ik kan mijn computer ook als airco gebruiken, maar is die computer daarvoor gemaakt? (om maar over stroom kosten te zwijgen).

  4. Origineel geplaatst door jeff
    Ik denk niet dat er veel artsen zullen zijn die dit gaan gebruiken.

    Hoe kun jij beoordelen dat artsen hem niet gaan gebruiken dan?
    Beetje kort door de bocht of niet!

  5. @Jeroen: Omdat dit geen geijkt medische apparatuur is en bijgevolg ook geen enkele medische zekerheid noch medische waarde heeft.

  6. Origineel geplaatst door jeff
    Omdat dit geen geijkt medische apparatuur is en bijgevolg ook geen enkele medische zekerheid noch medische waarde heeft.

    Oh dus daarom is het ook door Oogziekenhuis Rotterdam enz ontwikkeld?
    En die weten dus deze info allemaal niet zoals dat het geijkt enz moet zijn om zo iets te ontwikkelen!
    Wel stom zeg van die artsen enz dat ze daar niet aan gedacht hebben en zo iets zo maar de app store en wereld in helpen!
    Apple zou dit soort mensen meteen een boete moeten opleggen 😉

  7. En juist daarom ging ik als a.s. huisarts dit lezen..

    gewone artsen hebben geen spleetlamp, alleen oogartsen en een deel van de huisartsen (kijk maar eens naar dat apparaat op google).
    Doel is ook niet dat dit de spleetlamp vervangt, maar juist om foto’s en video’s te kunnen maken. Dat kan een normale spleetlamp niet, tenzij je een duur apparaat eraan hangt.
    En foto’s maken zou wel erg handig kunnen zijn (voor overleg, om die dan door te mailen, om jezelf juridisch in te dekken, om de patient blij te maken)

    dus… nu maar hopen dat de licentie niet te duur is…

  8. Origineel geplaatst door Patryk
    Omdat het een iPhone is? die is daar niet voor gemaakt, ik kan mijn computer ook als airco gebruiken, maar is die computer daarvoor gemaakt? (om maar over stroom kosten te zwijgen).

    En je iPhone is wel gemaakt voor spelletjes, internetbankieren, foto’s te knippen etc.?

    En wat betreft het ijken, er worden geen meting door de software o.i.d. gedaan dus waarom zou dit geijkt moeten worden?
    En Dokterbas bewijst al het tegendeel, voor hem heeft het wel een medische waarde als de licentie niet te duur is.

    Kort, erg kort door de bocht Jeff!

    On topic: Lang leven de wetenschap!