Garmin HUD Europe: navigatie-app voor voorruitprojector uitgebracht

Garmin HUD Europe: navigatie-app voor voorruitprojector uitgebracht

Garmin HUD Europe voor iPhone is de nieuwe navigatie-app van de Garmin HUD+, een apparaat dat route-aanwijzingen op je voorruit projecteert.
Lisa van der Velden -

garmin hud breedGarmin heeft een eigen app uitgebracht voor de Garmin HUD+ (Heads Up Display), een apparaat dat routeaanwijzingen aan de binnenkant van je autoruit projecteert. De Nederlandstalige app heet Garmin HUD Europe en zet binnen Europa gedetailleerde navigatie-instructies over naar je Garmin HUD+-apparaat. Garmin bracht het Garmin HUD+-apparaat uit omdat de markt voor navigatiesystemen afbrokkelde nu bijna iedereen een smartphone heeft. Ze zagen de HUD als nieuwe manier om geld te verdienen. De simpelere versie van de Garmin HUD+ bespraken we eerder; deze is te gebruiken met navigatie-apps Navigon en Garmin’s StreetPilot. De Garmin HUD+ is echter speciaal ontworpen voor gebruik met deze nieuwe applicatie.


Om Garmin HUD Europe te gebruiken moet je jouw iPhone via Bluetooth aan het Garmin HUD+-apparaat koppelen. Vervolgens moeten gebruikers WLAN navigatiekaarten en systeembestanden downloaden. Daarna kun je meteen op pad: de applicatie stuurt nu route-informatie naar het apparaatje, die deze gegevens op de voorruit projecteert. Om die projectie optimaal te laten verlopen moet je het apparaat op je dashboard plaatsen en plak je aan de binnenkant van je ruit een stukje transparante film. Daarop krijg je dan je huidige snelheid, de maximaal toegestane snelheid en een pijl met de volgende afslag te zien. Als je liever niets op je voorruit plakt kun je ook een reflectorlens aan de projector bevestigen. Er wordt rekening gehouden met fel zonlicht, zodat je ook in tropische oorden de aanwijzingen goed kunt aflezen. Zodra het donker wordt schakelt de projector automatisch over naar nachtstand.

routenavigatie

De kaarten in de app zijn afkomstig van HERE en heeft dus kaartdekking van NAVTEQ. Garmin HUD Europe is een gratis applicatie, maar extra functies zijn als in-app aankopen beschikbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om Traffic Live aan te schaffen, waarmee je op de hoogte blijft van de verkeerssituatie en wordt gewaarschuwd bij verkeersbelemmeringen. De projector laat dan vertragingen, ongevallen en flitscamera-locaties op je voorruit zien. Andere in-app aankopen zijn Sound & 3D (navigatie met gesproken straatnamen, 3D-gebouwaanzichten en 3D Panorama Weergave) en Urban Guidance: voetgangernavigatie die rekening houdt met openbaar vervoer.

Garmin bouwde een heel imperium op met GPS-navigatieapparatuur voor auto’s, vaartuigen en offroad-navigatie. Maar als iedereen een smartphone op zak heeft, ga je geen honderden euro’s extra meer uitgeven voor een los navigatie-apparaat. Met alleen software verkopen loop je ook gevaar, want piraterij zorgt ervoor dat lang niet iedereen betaalt. Bovendien bieden Apple, Nokia en Google tegenwoordig gratis software aan. Met de Garmin HUD profiteert het bedrijf van twee dingen: ze kunnen de hardware én de bijbehorende software verkopen, terwijl gebruikers zelf bepalen welke smartphone ze gebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=_B7GIDyN32Y

Het systeem van Garmin werkt met een apart apparaat onder je voorruit, maar er komen de laatste tijd ook steeds meer apps uit die geen gebruik maken van een accesoire. Apps als Hudway, Sygic en HeadsUP vragen je gewoon om je smartphone op je dashboard te leggen, zodat alle informatie direct vanaf je iPhone kan worden geprojecteerd. Dit type apps werkt echter alleen goed als het schemert of donker is, terwijl het Garmin HUD+-apparaat juist op verschillende weers- en lichtomstandigheden is ingesteld.

De Garmin HUD+ kost €179 in de Nederlandse Garmin-webwinkel.

Downloaden: Garmin HUD Europe (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Reacties: 12 reacties

  1. Ik had altijd gedacht dat ze dit echt op je raam projecteerde, in het filmpje ziet het er toch minder gelikt uit jammer genoeg.

  2. @Mark: Ja dat dacht ik ook, ze kunnen het beter een transparant navigatie schermpje noemen.

  3. moet natuurlijk wel een beetje donker zijn buiten of bewolkt, anders is het contrast weg en wordt het weer gevaarlijk als mensen gaan turen wat er nu staat…
    (ik geloof zo snel niet dat dit goed werkt)

  4. @Mark: Het kan op twee manieren: via de reflectorlens (het scherm uit het filmpje) of directe projectie op een transparante sticker op de voorruit (bovenste afbeelding).

  5. Ik vind het wel een leuk idee, maar het gedoe met bekabeling? Nee dank je, was het op batterij was het een musthave gadget voor me. Jammer, misschien in volgende versies…

  6. Ik zie niet echt toegevoegde waarde t.o.v. een navigatie app op de iPhone en om daar dan € 179,00 voor te betalen is iets wat ik dus nooit zal doen.

  7. Ik vind het echt belachelijk duur voor een schermpje. Snap niet waar dat geld in zit. Maar aangezien er nog geen goedkope alternatieven zijn zal het wel gegrond zijn…

  8. Origineel geplaatst door Richard
    Ik vind het echt belachelijk duur voor een schermpje. Snap niet waar dat geld in zit.

    Hetzelfde geld voor Apple producten 😉

  9. Hoe zit dat eigenlijk met Bluetooth? Als dat ding is verbonden, en ik krijg een inkomend gesprek op mijn Bluetooth hands-free set, ben ik dan 1 van de 2 verbindingen kwijt? Of kun je tegenwoordig al meerdere apparaten tegelijk pairen met je iPhone? (Ik heb een 5s)

  10. Schermpje is veel en veels te klein,en wat dacht je van een snelle bocht??
    Hoppa het hele zooitje van je dashboard af!
    Nee,dit gaat echt niet werken.

  11. Wel een eerlijk filmpje, je ziet zo dat het kansloos is.

  12. Kent er iemand een jailbreak je scherm spiegelt, zodat je hetzelde kan met TomTom bijvoorbeeld?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.