
Nieuwsuur-app voor iPhone en iPad voelt vertrouwd, maar verrast niet
Actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft donderdag zijn eigen app voor iPhone en iPad geïntroduceerd. Meer dan een jaar is er aan de app gewerkt, zo vertelde hoofdredacteur Joost Oranje eerder deze week op een speciale expertisedag van de NVJ. Uitgangspunt van de app is volgens Oranje dat je er de uitzending van Nieuwsuur mee moet kunnen terugkijken. “Weinig ambitieus” luidde de conclusie van velen. Maar dat is gelukkig niet het enige wat de app te bieden heeft. Naast de tv-uitzendingen vind je er vrijwel alles terug wat er ook op de gewone Nieuwsuur-website te vinden is. Variërend van de onderwerpen die in de uitzending aan bod komen tot verschillende weblogs van correspondenten en andere informatie.
Vertrouwd
Net als op de website kun je in de app snel zien welke onderwerpen die avond aan bod komen. Die staan helemaal bovenaan in het openingsscherm van de Nieuwsuur-app, die in de bekende blauwe Nieuwsuur-kleur is uitgevoerd. Gevolgd door de oudere onderwerpen die in eerdere uitzendingen zijn behandeld. Je kunt tot een week terug scrollen in het archief. Dat is korter dan via de website, maar voor de meeste gebruikers waarschijnlijk wel voldoende. Als er video’s beschikbaar zijn bij het nieuwsartikel dan roep je die op met de Video-knop, waarna de reportage en eventueel gerelateerde video’s getoond worden. Artikelen delen via Twitter en Facebook is ook mogelijk, maar de knop (helemaal rechts in de onderwerpbalk) om dat te doen spreekt niet echt tot de verbeelding.
Nogal statisch
Zoals eerder aangegeven kun je in de app ook de weblogs van correspondenten lezen. Die voelen een beetje statisch aan. Het zijn grote blokken tekst die weliswaar verdeeld zijn in tussenkopjes. Maar behalve de openingsafbeelding in de artikellijst vinden we er geen enkele afbeelding terug, waardoor het niet echt uitnodigt om te lezen. Ook linkjes naar de Twitter-profielen van de auteurs zijn volledig weggevallen. Op de iPhone is de grootte van lettertype nogal aan de kleine kant, iets wat op de iPad helemaal opvalt. Naast de weblogs kun je in de app nog een kijkje achter de schermen nemen met een fotoserie, de journalistieke code lezen die het programma voorstaat en de leader van het programma beluisteren. Ook vind je er een livestream naar het kanaal van NPO Nieuws, waarop Nieuwsuur om 22:00 uur live uitzendt.
Meerdere pushmeldingen
Als nieuws-app tel je tegenwoordig niet meer mee als je geen pushberichten kunt versturen. Ook dat ondersteunt de Nieuwsuur-app dus. Je hebt zelfs verschillende opties. De app kan je informeren als er een nieuw artikel beschikbaar is, wanneer de uitzending begint en bij grote nieuwsonderwerpen (het welbekende breaking nieuws). Zodra je de app toestemming geeft om je pushberichten te versturen, staan die meteen alledrie ingeschakeld, dus hou daar rekening mee als je de app wilt gebruiken. Je vindt de opties in het Instellingen-menu. De Nieuwsuur-app doet wat het moet doen, maar daarmee is het ook wel gezegd. De extra informatie is een leuke toevoeging, maar het voelt verder allemaal nogal statisch aan. Weinig ambitieus is misschien wel de juiste conclusie. Het voelt allemaal vertrouwd aan, maar verrassen doet het helaas niet.
Pluspunten
- Snel overzicht welke onderwerpen aan bod komen
Minpunten
- Vrij saaie app
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Absurd dat hier een jaar aan gewerkt is, zoiets kan binnen 2-3 maanden gemaakt worden met een mooiere layout.
Doe ik gezellig even mee in de kritiek. De uitzending kon ik al via website of de NPO app bekijken. Hoewel de website geen mobile variant heeft, is die prima te gebruiken op een iPhone of iPad.
Ik zie de meerwaarde ook niet echt.
Het lijkt wel alsof je er niet bijhoort als je geen app hebt, maar voor veel Apps geldt dat je met de website echt prima uit de voeten kan. Kan je geen meerwaarde bieden voor de app (nu ja, in dit geval push notificaties, maar andere nieuws Apps voorzien al in die behoefte) laat het dan lekker zitten! Scheelt veel kosten. Zeker als ik lees dat er een jaar aan gebouwd is. Mij hemel wat duurt dat lang.
@Peter: u heeft gelijk, steeds meer sites zijn responsive. Desondanks is er veel vraag naar een eigen app en op hoe meer platforms wij onze content kunnen laten zien, hoe liever.
Over de bouw van een jaar heb ik me misschien iets verkeerd uitgedrukt, dat was niet alleen voor de app, maar ook voor de nieuwe site die dit najaar in de lucht gaat
Een jaar lang!? Daar gaan onze belastingcenten dus heen 🙁