Het landschap van nieuwsapps waar je je eigen nieuwsbronnen aan toevoegt is aan het slinken. Er komen amper nieuwe rss-readers uit sinds Google halverwege vorig jaar de stekker uit Google Reader trok. In de populaire nieuwsapp Flipboard is zelf gekozen nieuwsbronnen toevoegen een nevenfunctie en de officiële Feedly-app suggereert grotendeels zelf sites om te volgen. Reeder 2 is misschien nog wel de enige pure rss-app die je in de App Store treft die er ook nog eens smaakvol uitziet. Tot nu. Unread betitelt zichzelf als de beste rss-app op de iPhone. Is dat het?
Account op nieuwsaggregator vereist
Je hebt een account nodig op de nieuwsaggregators Feedly, FeedWrangler of Feedbin om gebruik te maken van Unread. Er is geen mogelijk om zelf handmatig nieuwsbronnen toe te voegen in de applicatie waarvan je op de hoogte wilt blijven van de laatste berichten; het kan alleen via die diensten. Heb je abonnementen op meerdere diensten? Geen probleem: je kan ze allemaal toevoegen aan de app. Daarna bekijk je per dienst alle ongelezen berichten, berichten per map waarin verschillende nieuwsbronnen staan en lees je artikelen per nieuwsbron. En hoe.
Niet zo van de knoppen
Unread is niet zo van de knoppen. Alle berichten staan onder elkaar in één lange berichtenstroom waar je doorheen scrollt. Artikelkop na artikelkop zoeft voorbij, voorzien van een korte inleiding van het artikel, de site waar het vandaan komt en een foto. Het scrollen door berichten gaat uitermate vloeiend. Op de iPhone 5s waarop ik Unread test, is het een uitermate prettige manier om door je nieuws te bladeren. Een tik op een artikel toont een grotere versie in de leesweergave van de applicatie te lezen. Druk daar op de kop en je leest het in de website. Die tussenstap mag eruit, maar gelukkig veeg je soepel terug naar het nieuwsoverzicht. Waar je vervolgens nog veel en veel verder kan scrollen, tot aan het eerste bericht aan toe.
De workflow kan net iets beter
De workflow van Unread overtuigt. Een lange druk op een artikel roept een menu op waarmee je een bericht opslaat voor later lezen, als gelezen markeert en deelt. Je hebt er bovendien de instelling mee om alle artikelen die onder of juist boven dat bericht staan als gelezen te markeren. Zo filter je oude ongelezen berichten of juist gelezen nieuwe berichten eenvoudig uit de nieuwsstroom. Dat is een goede optie, maar het zou toch nog makkelijker kunnen. De mogelijkheid om elk bericht waar je langs scrollt automatisch als gelezen te markeren, zou de app verrijken voor de nieuwjunk die – als ik – meer dan 10.000 ongelezen berichten heeft staan van de toegevoegde nieuwsbronnen. Wel is de optie ‘markeer als gelezen tot hier’ achter één lange druk een aardig alternatief.
Naar je hand zetten
In de instellingen binnen Unread geef je aan of berichten automatisch als gelezen moeten worden behandeld als je ze hebt geopend, of niet. En of daar een bevestigingsvraag voor moet zijn. Het loont om ook een blik te werpen op de andere opties. Om de app sneller te laten laden geef je aan of de app afbeeldingen moet tonen, met welke verbinding afbeeldingen lokaal worden bewaard (de ruimtebesparende optie ‘nooit’ kan ook), hoeveel artikelen worden ingeladen en in welke volgorde de app de berichten toont. Oudste berichten bovenaan? Geen probleem. De schakelaar tussen dag- en nachtthema en de zichtbaarheid van de verschillende deelmogelijkheden sieren de app ook. Al is het wel jammer dat er geen optie is automatisch te schakelen tussen de thema’s. De belangrijkste instellingen om de app naar je hand te zetten, zijn er.
De beste?
Het is nog niet met zoveel worden beschreven, maar Unread ziet er prachtig uit. De applicatie straalt stijl uit, met fraaie ronde en leesbare lettertypes, subtiele donkerrode tinten en genoeg witruimte om niet te verdrinken in tekst en koppen. De veegbewegingen van de app en de functie van de lange druk heb je zo onder de knie en vanaf dat moment is Unread een heerlijk soepele manier van het nieuws lezen. Ja, soépeler nog dan Reeder 2. Het scrollen door de berichten gaat net zo snel als koppensnellen in die app. En in verhouding tot Unread voelt het ‘wippen’ van bericht naar bericht in Reeder 2 ineens moeizaam. De benaming ‘beste RSS-app op iPhone’ is niet uit de lucht gegrepen. Unread is een sublieme nieuwsapp.
Downloaden: Unread (€2,69 ter introductie, iPhone, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties