De gratis talenapp Duolingo krijgt binnenkort veel meer talen. Door inschakeling van het publiek (crowdsourcing) probeert Duolingo versneld het aantal talen op te schroeven. Ze kondigden daarvoor de Language Incubator aan, een programma waar native speakers en taalfanaten zich kunnen melden om zelf taalcursussen te maken. Een algoritme zorgt ervoor dat de woordjes en zinnen in het bekende Duolingo-stramien passen.
Duolingo is gratis te gebruiken en de mensen die nu bezig gaan met het maken van nieuwe cursussen krijgen er ook niet voor betaald. Toch zouden zich al duizenden mensen hebben gemeld via het Language Incubator-programma, die overigens nog niet allemaal actief zijn. Bij de zeven nieuwe taalcursussen die nu in ontwikkeling zijn, varieert het aantal medewerkers van 0 tot 2 en is er nog niet echt sprake van een bloeiend team. Het aantal talen kan door het incubatieprogramma wel snel stijgen. In de afgelopen 15 maanden sinds Duolingo van start ging is het aantal talen gestegen naar zes stuks. Dat kunnen er straks vele tientallen zijn. Elke denkbare taal is in principe in Duolingo op te nemen, zelfs fictieve talen zoals Dothraki en Elvish. Maar om het praktisch te houden: er wordt nu gewerkt aan Chinees, Russisch, Pools, Japans en Arabisch.
Op de webpagina van Duolingo is te zien welke talen zich al in incubatiefase 1 bevinden, namelijk Engels voor Duits-, Russisch, Pools- en Chineestalingen, Portugees voor Spaanstaligen en Italiaans voor Spaanstaligen. Een talenkoppel met Nederlands is er overigens nog niet, maar je kunt je melden als vrijwilliger via dit formulier. In de lijst met toekomstige talen vind je onder andere Arabisch, Bengali, Nederlands, Esperanto, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Indonesisch en meer.
Duolingo bestaat nu 15 maanden en heeft een unieke opzet: aan de hand van oefeningen leer met meerdere levels leer je een taal, helemaal gratis. Je moet regelmatig opfrisoefeningen doen, om te voorkomen dat je score afneemt. Ook kun je zien hoe voortvarend andere spelers een taal leren. Door gamification probeert Duolingo je bij de les te houden. Heb je even een minuut of twee, dan is dat voldoende om even snel een les op te frissen of nieuwe woordjes te leren, zonder dat je zelf lijstjes met twijfelgevallen hoeft bij te houden.
Laatst kreeg de Duolingo-app nog een update met aanpassingen voor iOS 7. Daarbij werden ook nieuwe voortgangsgrafieken ingevoerd, zodat je wat makkelijker kunt bijhouden wanneer je aan het volgende level toe bent.
Downloaden: Duolingo (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties