Het vakantiegeld wordt eind deze maand weer gestort en veel mensen beginnen uit te kijken naar hun zomervakantie. De één gaat op een vliegvakantie naar ‘ergens ver weg’ en de ander rijdt met de auto naar een camping, maar er zijn ook mensen die met de trein op pad gaan. Mijn eigen treinvakantie heb ik net achter de rug: ik heb met een Interrail-ticket tien dagen met de trein door Europa gereisd. Daarbij is er één app die voor mij echt onmisbaar was: DB Navigator.
De applicatie is gemaakt door het Duitse spoorwegbedrijf DB en is te vergelijken met bijvoorbeeld NS Reisplanner Xtra of Trein. Er is alleen één groot verschil: DB heeft in zijn database alle dienstregelingen in Europa opgeslagen. Vanuit DB Navigator kun je dus treinreizen plannen in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland of waar je ook heen gaat in Europa. Niet alleen de internationale treinen uit al die landen zijn beschikbaar, maar ook de nationale, tot en met de stoptreinen aan toe.
Je kunt in de app uitgebreide zoekopdrachten invoeren, waarbij je zelf rondritten kunt plannen waarbij je vijf stations aandoet. Van een reis krijg je de tijden, vertreksporen en het treinnummer te zien. Daarnaast kun je alle tussenstops opvragen en kun je alle bekende informatie over eventuele extra services of eigenschappen van de trein opvragen. Dit wordt deels ook weergegeven via icoontjes naast de treinrit.
Net zoals in veel Nederlandse treinapps kun je niet alleen routes plannen, maar ook de vertrek- of aankomsttijden opvragen van de treinstations in Europa. Vertragingen, spoorwijzigingen en andere actuele informatie zijn helaas enkel opvraagbaar voor Duitse treinen. Daarnaast heeft de app een locatiedienst om de dichtstbijzijnde stations op te vragen. Het resultaat kan worden weergegeven als lijst (met daarbij een pijl in de richting van het station), maar ook op Google Maps of via augmented reality in het beeld van je iPhone-camera. Als je een station selecteert kun je vanaf daar bijvoorbeeld een reis plannen of de vertrektijden opvragen. Ook kun je een lijst van favoriete stations aanleggen.
De applicatie is Engelstalig en daardoor ook gewoon te gebruiken als je geen Duits spreekt. Mocht je gaan treinreizen in het buitenland en de applicatie willen gebruiken houdt er dan wel rekening mee dat er verbinding met internet nodig is om treintijden op te zoeken. Zolang je geen Google Maps e.d. laadt is het datagebruik echter wel zeer beperkt.
- Reisopties na zoekopdracht
- Geplande reis
- Stations zoeken via augmented reality
- DB Navigator
Downloaden: DB Navigator (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Is echt een hele goede en uitgebreide app.
Maar helaas ligt de DB server er op dit moment blijkbaar uit.
Voorlopig werkt deze app bij mij niet ttz start wel en vindt mijn huidige locatie maar een zoekopdracht bijv berlin brussel bruxelles komt er tlme out.
welke stad ik ook opgeef hij vindt niets
Lijkt me echt een top-app als je aan het interrailen bent, wat trouwens echt een aanrader is onder de 26 jaar! Ik ben vorig jaar 3 weken door Europa wezen touren en dat was echt geweldig! Alhoewel het uitzoeken van de verschillende reisschema’s in de verschillende talen ook echt heel leuk was om te doen!
De Zuster-App “Railteam” van NS Hispeed (en van dezelfde makelij als de DB Navigator) toont niet alleen de Duitse vertrektijden (en vertragingen) in real-time, maar ook van sommige buitenlandse treinmaatschappijen, o.a. van de NS, SBB en ÖBB.
Voor treinritten de grens over ook een aanrader!
Allereerst de opmerking dat deze app ook voor de iPad te krijgen is via deze link.
Verder is mij met het gebruik de app, die er overigens al een hele tijd is, op dat deze eerst naar ICE verbindingen kijkt en minder gebruik maakt van de locale diensten. Trein heeft dan mijn voorkeur (althans in NL).
Helpt ICE uitschakelen?
Klik linksboven op pijltje omlaag (veranderd naar omhoog).
Transport modes.
ICE OFF.
De prijs van de ritten heb ik nog niet kunnen vind
thx gevonden, maanden naar op zoek geweest 🙂