Localcrime: iPhone-app wil misdaad in kaart brengen
Verkeersbord vernield? Getuige van iemand die een appel jat op de markt? Een mogelijke ontvoering gezien? Het is het type misdaad dat Localcrime in kaart wil brengen. De iPhone-app wil je zo snel en makkelijk mogelijk misdaad vast laten leggen. Je meldt je aan met je account van Twitter, Facebook of Foursquare en kan daarna op de kaart een melding maken van zes verschillende soorten misdaad en incidenten: diefstal, bedreiging, ongeluk, vandalisme, een kidnap en voor andere soorten is er een ‘city report’.
Zo simpel als de app klinkt, is hij ook. Localcrime voor de iPhone bestaat uit niks anders dan een kaart nadat je bent ingelogd. Een kaart die wat lastig uitzoomt: je moet hele kleine pinches maken om van je eigen omliggende straten af te komen en overzicht te krijgen op een groter gebied. Als je een grote pinch maakt, activeer je aan de bovenkant van het scherm namelijk een animatie die je terugstuurt naar je huidige positie. Leuk bedacht, maar daardoor voelt de app onhandig en lijkt het zelfs even alsof je niet kan uitzoomen. Word dan nog maar eens gemotiveerd om op een kleine kaart van je regio als enige misdaden in te voeren, zonder dat iemand het kan zien.
Met de plus-knop geef je een misdaad aan en kies je uit een van de zes categorieën. Je begeleidt de melding met een tekst, kan een foto toevoegen en een gerichte locatie kiezen. Standaard pakt de app de GPS-locatie die hij zelf beet heeft, maar je kan ook uit een lijst met Foursquare-adressen kiezen om hem te specificeren. Eventueel deel je een melding op Twitter en Facebook.
De misdaden verschijnen op de kaart als pinnetjes in de kleur van hun type misdaad. Een bedreiging is groen, bijvoorbeeld. In beeld zie je groot de meldingen in de buurt en we zien geen optie zo’n melding uit beeld te houden, waardoor navigeren op de kaart lastig is. Met knoppen onderaan bekijk je de foto bij de melding of reageer je op de melding, die in dat scherm ook opnieuw gedeeld kan worden op sociale netwerken. In het schuifmenu links tref je een overzicht van crimes die je zelf hebt gerapporteerd.
Localcrime kan dus wel wat soepeler werken, maar de app is wel simpel in opzet en met drie accounts om in te loggen, bovendien behoorlijk toegankelijk. Die eenvoud kan wel eens de kracht zijn van de app. De bedoeling is ook helder: in kaart brengen hoe onveilig of misdadig een buurt is. Als het maar hard genoeg loopt, moet de politie zich er vanzelf wel een keer over buigen, toch? Omdat je het melden echter alleen met eigen profielfoto en naam en toenaam doet, kan je je wel afvragen hoe veilig je zelf bent na een serieuze melding.
Downloaden: Localcrime (gratis, iPhone, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties