
Apple haalt 90 procent van mobiele app-uitgaven binnen
We weten al dat Apple veel geld verdient met de verkoop van smartphones. Met een klein marktaandeel maar grote marges is Apple grootverdiener in de smartphonemarkt. Misschien komt het omdat Apple-kopers bereid zijn om voor hun toestel te betalen of kan Apple zich domweg permitteren om meer voor het toestel te vragen. Ook bij het kopen van apps blijken de Apple-gebruikers veel sneller geneigd hun portemonnee te trekken. Apple’s iOS blijkt goed voor 90% van alle uitgaven op mobiele apparaten, terwijl Android blijft steken op een magere 7%.
Wil je financieel succes hebben met een app, dan is het blijkbaar slimmer om te kiezen voor iOS dan voor Android. Analist Gene Munster heeft de cijfers eens op een rij gezet en concludeert zoals gezegd, dat de Android Market maar 7% van de wereldwijde omzet in mobiele content voor z’n rekening neemt. Munster verwacht wel dat de markt voor Android-toestellen sneller zal groeien dan de markt voor de iPhone. Maar dat betekent niet dat de rollen straks zijn omgedraaid. De komende drie, vier jaar is Apple nog steeds goed voor ruim 70 procent van de mobiele app-omzetten, denkt Munster.
De analist gebruikte cijfers die openbaar beschikbaar zijn gesteld door Apple, aangevuld met gegevens van Androlib, een dienst om nieuwe apps te ontdekken. Tot nu toe is er met de Android Market een omzet van 330 miljoen dollar geboekt, denkt Munster. Slechts 1,3 procent van de gedownloade applicaties in de Android Market zijn betaald. Bij Apple wordt voor 14% van de gedownloade apps betaald. Het plaatje ziet er als volgt uit:
iOS App Store:
- Totale apps gedownload: 18 miljard
- Totale bruto omzet: 4,9 miljard dollar
- Uitbetaald aan ontwikkelaars: 3,5 miljard dollar
- Percentage betaalde apps: 13,5%
- Gemiddelde verkoopprijs: €2,01
Android Market:
- Totale apps gedownload: 6,7 miljard
- Totale bruto omzet: 342 miljoen dollar
- Uitbetaald aan ontwikkelaars: 239 miljoen dollar
- Percentage betaalde apps: 1,3%
- Gemiddelde verkoopprijs: €3,79
Wat opvalt, is dat de verkoopprijs van een Android-app wel iets hoger ligt. Munster rekent nog even door: met 200 miljoen geactiveerde Android-toestellen moeten er op elk toestel gemiddeld 34 apps staan. Bij iOS ligt dat veel hoger: gemiddeld 71 apps per toestel. Kijken we in de toekomst, dan zal het aantal app-downloads op Android veel sterker stijgen dan op de iPhone. Maar de omzetverhouding blijft scheef: de verwachting is dat Apple in 2016 met iOS 2,86 miljard dollar binnenhaalt, terwijl Android dan nog maar op 1,5 miljard dollar zit.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Dit had ik echt niet verwacht… is de resultaten niet een beetje overdreven?
IOS is gewoon super. Bijna alle nieuwe apps zijn als eerst beschikbaar op ios en dan pas op android. Bleckberry doet al helemaal niet meer mee die zijn allang uitgeschakeld.
Wel grof geld aan Apple uitgeven, maar als KPN wat geld probeert te verdienen met datalimieten, dan is het hek van de dam!!!
Je vergeet alleen dat er veel apps op android gratis zijn, waar je op iphone moet geld dokken
Hopelijk blijft Apple zijn focus leggen op Mac OS. Voor mij is een mobieltje toch maar bijzaak (al noemen ze hem iPhone).
Het komt vooral door de magere betaalmogelijkheden op android. Als je alleen een ‘google portemonnee’ kan gebruiken die weer gekoppeld is aan je creditcard is dat gewoon ontzettend omslachtig. Apple heeft meerdere betaalmogelijkheden dus meer mogelijkheden om apps te kopen. Uitkomst: er worden meer apps gekocht.
Overigens vind ik de betaalmogelijkheden nog steeds niet goed genoeg. Paypal en ideal missen en sinds de doelgroep voor bijv. Ipod touches op jongeren liggen is dat niet slim.
Jup, bijv. WhatsApp vraagt na 1 een jaarlijkse betaling van $2, maar dat wordt niet meegerekend volgens mij.
Ik heb een android mobiel en een ios ipod, en hoewel veel apps gratis zijn in de Android market vind ik dat helenaal geen voordeel. Bijna al deze apps zitten vol reclame. En naar mijn mening spelen alle spelletjes op mijn ipod veel makkelijker en veel “smoother”
Alle Iphone gebruikers die ik ken kopen apps. Daarentegen ken ik ook veel Androidgebruikers. Daar zitten veel mensen bij die nooit apps kopen. Simpelweg omdat ze tevreden zijn met wat ze hebben.
Iphonegebruikers zijn gewoon een ander type klanten (gemiddeld)
Vergeet niet dat Apple een significante voorsprong heeft met de iPad ten opzcihte van Android Tablets. Dit tikt lekker door in bijvoorbeeld aantal gedownloade apps. Ter illustratie: dagelijks worden er 33 mln apps gedownload in de appstore tegenover 17 mln in Android market. Bijna het dubbele! Het zou mooi zijn om bovenstaande vergelijking door te trekken naar bijvoorbeeld.BlackBerry Appworld (3 mln downloads / dag) en Ovi-shop (4-10 mln downloads / dag – verschillende cijfers over). En niet te vergeten slecht 26% free apps bij BB Appworld en Ovi-shop!