App Store gaat privacybeleid per app laten zien

App Store gaat privacybeleid per app laten zien

Apple, Google, Microsoft, RIM, Amazon en HP zijn van plan om via de App Store een privacybeleid per app te laten zien. Hierdoor weten gebruikers vooraf hoe er met hun privé-gegevens wordt omgegaan.
Bastiaan Vroegop -

PathiPhone-apps zullen in de nabije toekomst vanuit de App Store laten zien wat voor informatie er precies van je gebruikt wordt. Ook Google, Microsoft, RIM, Amazon en HP zijn van plan om dit te gaan doen. Reden hierachter is de Online Privacy Protection Act, een wet in Californië die volgens advocaat Kamala Harris nu ook voor mobiele apps geldt.


Harris nam in augustus 2011 contact op met de grote mobiele bedrijven, toen bleek dat er verwarring bestond over het privacybeleid van bepaalde apps. Bovengenoemde bedrijven, inclusief Apple, zijn akkoord gegaan met het maken van een aantal kleine veranderingen in hun app-winkels.

iPhone-gebruikers zullen na de veranderingen waarschijnlijk een privacybeleid te zien krijgen voordat ze een app downloaden. De ontwikkelaar zou deze vooraf bij Apple indienen. Ga je met de voorwaarden akkoord, dan kun je vervolgens de app downloaden.

Wanneer de veranderingen precies worden doorgevoerd is nog niet duidelijk. Harris verklaarde in een persbericht dat hij over zes maanden met de grote mobiele partijen zal praten om te zien hoe ver ze met hun veranderingen zijn.

Het gebruiken van persoonlijke informatie werd onlangs nog een veel besproken onderwerp. De iPhone-app Path bewaarde de adresboekgegevens van gebruikers ongevraagd op de ontwikkelaar zijn servers, iets dat snel werd veranderd nadat veel gebruikers zich hier boos om maakten.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 5 reacties

  1. leuk dat je melding krijgt hij wil je contacts gegevens inzien of opslaan. Naar krijg je ook info wat ermee gedaan wordt?

  2. Goeie zet maar terecht de vraag van @misterrr Op deze wijze druk je toch al snel op Don’t Allow (neem ik aan)…

  3. Het is ook een kwestie van logisch nadenken. Tegenwoordig lijkt het als of mensen niet zoveel meer geven om privacy en dus lukraak alles accepteren.

    Maar als je een flashlight app download en die wil je contacts, agenda en geo location gebruiken dan moet er toch wel een belletje gaan rinkelen.

    Het is aan de ontwikkelaar om in de info te zetten waarom bepaalde informatie gevraagd wordt, dan kan de gebruiker daarna zelf bepalen of hij of zij de app wiol downloaden met eventueel verlies van privacy.

    Kijk een app als whatsapp die valt of staat bij toegang naar contacten, maar ook eventueel geo locatie(sharen van positie op festival/park) of agenda (makkelijk een afspraak maken met meerde personen). Hoewle op het eerste gezicht die laatste twee niet meteen logisch zijn, biedt het wel meer gebruiksgemak.

    Het verbaasd me overigens dat apple dit niet al lang ingebouwd had.

    Vergeet niet, tegenwoordig is jouw privacy goud waard. kijk naar waarde facebook, je gmail account etc.

  4. Zolang ze OOK nog een pop-up weer gaan geven als ze je locatie of contacts gegevens willen hebben. Niet dat door alleen het privacy-beleid te accepteren dat dan voldoende is.

  5. Een gewone ja-nee vraag zal wel niet voldoende zijn. Dan wordt het altijd nee.

    – Mijn e-mail of telefoonnummer wil ik eventueel wel doorgeven, maar niet die van m’n contacten.
    – Welke gegevens worden doorgegeven? Telefoonnummer, e-mail of ook adres, geboortedatum en ga zo maar door.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.