Jop gaat eten: laat je kind beter eten met iPad-app

Jop gaat eten: laat je kind beter eten met iPad-app

Jop gaat eten is een vrolijke iPad-app die kinderen beter moet laten eten. Dat doet de applicatie door jongens en meisjes te betrekken bij het boodschappen doen en maken van het avondeten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Jop gaat eten headerLaat je kroost het avondeten voor wat het is na twee happen met pijn en moeite te hebben geprobeerd? De nieuwe iPad-applicatie Jop gaat eten van ontwikkelaar Heppi denkt er een oplossing voor gevonden te hebben. De app volgt de gedachte dat een kind beter gaat eten zodra hij of zij meer betrokken wordt bij het tot stand komen van het avondmaal. Dat is precies wat je doet in Jop gaat eten. Als speler doe je boodschappen, herken je de ingrediënten en puzzel je het tafelkleed in elkaar.


Jop gaat eten tafelkleed puzzelenJop gaat eten richt zich op kinderen van 3 tot 6 jaar en is aaneenschakeling van tien opeenvolgende, interactieve scènes. Het is niet zozeer een (luister)boek, maar meer een app de je tot kleine spelletjes en handelingen aanzet. Als je op de Play knop drukt, begint de reeks aan scènes. De app stuurt aan op meer vaardigheden dan beter leren eten. Zo herken je bijvoorbeeld vormen bij de juiste besteksoorten neerleggen en moet er geluisterd worden om de juiste ingrediënten te horen en in de pan te gooien. Als het virtuele avondeten is opgediend en opgegeten, klinkt het Nederlandstalige meezingliedje ‘Hey, eet je mee met Jop vandaag?’

Behalve de ‘verhaallijn’ zijn er ook nog extra’s te vinden in de applicatie waar je kind naar kan zoeken. Ook kan je in het hoofdscherm een gezichtje drukken om een minispelletje te spelen waarin er bepaalt wordt wat er op het bord van een pop komt. De truc is natuurlijk dat de kleine dadelijk ook eens de lolly laat liggen voor de groente.

Jop gaat eten ingrediënten kiezen

Eerder al verscheen Jop gaat slapen op de iPad, die al een gemiddelde score van 4,5 ster op 27 beoordelingen in de App Store wist te halen.

Downloaden: Jop gaat eten (€1,59, ook geschikt voor iPhone)

Om verwarring te voorkomen, zijn de promoafbeeldingen met tekstballonnen erop verwijderd. Die zijn niét zichtbaar in de app zelf. Ontwikkelaar Heppi voert die nu ook niet langer in de App Store.

Reacties: 13 reacties

  1. Nou als vader van 2 kinderen kan ik uit eerste hand al zeggen dat dit natuurlijk niet werkt. Als een kind iets niet wil eten, kun je er nog zo’n circus van maken als je wil. het zal altijd eindigen met een hoop tranen bij het kind en frustratie bij de ouders. (buiten dat ze een ander spelletje of een tekenfilm starten als je niet oplet)
    Er zijn hier, door allerhande (ex) fotomodellen en/of dieet en andere opvoedings goeroe’s, boeken over geschreven.
    Mij tip / ervaring: plop een bakje groeten voor hun neus als ze tv kijken, niet eten is geen tv. bruin brood en fruit voor op school en thuis. Krijgen ze toch binnen wat ze binnen moeten hebben om te groeien enzo. Laat ze dan met het avond eten, eten wat ze wel pruimen.
    En zo rond de 7 jaar krijgen ze weer interesse dat willen ze weer dingen willen proeven. En als ze in de pubertijd raken begint het gemieter weer van voor af aan.

  2. Pijnlijk lelijk. Het ziet er uit alsof het vormgegeven is door de programmeur…

  3. 3 tot 6 jaar als doelgroep en dan met tekstbalonnen werken, hmmmm. Inderdaad ook qua vormgeving weinig bijzonder.

  4. @daddycool: Wat een negatieve en cynische instelling! Ik heb Jop gaat slapen ook, en mijn zoontje van drie gaat daarna heerlijk slapen. Ik ga deze app zeker aanschaffen!

  5. De teksten die je ziet staan niet in de app maar in de screenshots in de appstore. Is informatie voor de ouders.

  6. Origineel geplaatst door Henri
    3 tot 6 jaar als doelgroep en dan met tekstbalonnen werken, hmmmm. Inderdaad ook qua vormgeving weinig bijzonder.

    De tekst ballonnen zijn niet zichtbaar in de app. Dit zijn promo-screenshots.

  7. Ah, ok, wellicht zal ik het dan misschien een keer goed bekijken, thanks!

  8. @daddycool: Zet ze lekker voor de TV?????
    Gezellig sfeertje bij jullie. Gewoon aan tafel, gezelligheid is vaak een stimulans om wel te eten. Maarja, ieder neemt zijn eigen verantwoordelijkheid daarin. Wij zonder TV

  9. @frits: niet zo belerend graag. Als je goed gelezen had, had je gezien dat de tip was om een bakje groente te geven ALS ze tv kijken. Dus niet: “zet ze voor de tv in plaats van een gezamenlijke maaltijd”. Verder vind ik daddycools keuze voor bruin brood en fruit uitstekend. Ik moet nog zien dat jij dat met je betweterige instelling nadoet.

  10. @Berent:
    Nadoen? Nee, hoor. Onze dame krijgt biologisch eten en vooral alleen vers. Geen potjes, blikjes, zakjes en andere rotzooi. Hekel aan E-nummers namelijk. E621 enz enz.
    En eten doen we gewoon aan tafel zonder TV.
    Dus lief dat je het voor hem opneemt alleen helaas net de verkeer uitgekozen 😉

    On-topic. Weer een leuke Job App.

  11. Ff off topic. En kleine verduidelijking over bij ons thuis, voordat we dadelijk tot tokkies zijn gedegradeerd.
    Alleen tijdens het koken mogen ze tv kijken, ze krijgen dan een bakje groenten ipv snoep if ander tv-snacks.
    We eten gewoon aan tafel (geen salon tafel 😉 ) met de tv uit. Dan kunnen we het gezellig houden ipv elke keer te moeten mopperen.

  12. EEn kleine verduidelijking over bij ons thuis, voordat we dadelijk tot tokkies zijn gedegradeerd.
    Alleen tijdens het koken mogen ze tv kijken, ze krijgen dan een bakje groenten ipv snoep if ander tv-snacks.
    We eten gewoon aan tafel (geen salon tafel 😉 ) met de tv uit. Dan kunnen we het gezellig houden ipv elke keer te moeten mopperen.

  13. De eerste Jop app gekocht voor mijn dochter maar ze vind er eigenlijk weinig aan: ze gaat veel liever tekenen op de iPad of met de Dora app aan de bak: daar wordt ze veel meer uitgedaagd. In de Jop applicatie kun je helaas van scene naar scene schakelen zonder die scene eerst uit te spelen. Soms raak je tijdens het spel per ongeluk de terug knop. Kortom, niet altijd even handig maar op zich best leuk voor een 2 a 3 jarige. Het is wel duidelijk wat anders dan de andere spelen. Geld zeker waard.

    Een ‘leer je kind beter eten app’ spreekt mij niet aan en zal die ook niet downloaden. Als vader van 4 mag ik me gezegend prijzen met kinderen die gewoon alles eten: ze mogen wel allemaal een lijstje hebben waar drie gerechten of ingredienten op staan die ze echt niet willen eten. Eigenlijk staat er bij niemand iets op.

    Ons geheim? Als een kind iets niet lekker vindt doordat het een vreemde, nieuwe smaak is dan hoeft het dat niet op te eten, maar wel wat ervan eten. Korte tijd later eten we het gewoon weer. En ja, weer proeven en weer wat ervan eten. Geen drama van maken. Na een keer of vier, vijf wordt het gewoon gegeten (heeft ook nadelen, ze vreten gerookte zalm, en een schaaltje olijven of blokjes overjarige kaas is ook niet veilig). En ja, we zijn altijd op zoek naar nieuwe smaken – en ook wij, als volwassenen, moeten soms echt wennen aan een smaak voordat we het kunnen waarderen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.