iPad maakt boeken interactief, maar is dat wenselijk?

Boeken op de iPad kunnen voorzien worden van praktisch het gehele internet met de invoering van de ePub3-standaard. De eerste blogger ergert zich nu al aan de tunnelvisie die daaruit kan ontstaan.

eBook met verrijkingMet de introductie van de nieuwe ePub3-standaard kunnen digitale boeken op de iPad voortaan veel meer dan letters weergeven. De vernieuwde techniek zet namelijk de deur open voor Javascript en HTML5. Dat houdt in dat praktisch het gehele internet verwerkt kan worden in een digitaal boek. De Franse uitgever Walrus demonstreert een paar van de mogelijkheden van de nieuwe techniek in een tekst en video. E-book-expert en blogger ‘Sigil’ ziet de toekomst van het boek op de iPad somber in. Hij stelt dat de inmenging van het internet desastreus is voor boeken.

Allereerst moeten we de verrijking niet als een oplossing op een probleem zien, maar als een nuttig onderdeel. Media moet de tekst op een slimme manier verrijken. Het mag het niet zwaarder, zinloos maken. Of nog erger: dezelfde boodschap herhalen.

Dat schrijft Walrus in een uitgebreide blog met elf ideeën over de nieuwe verrijking die digitale boeken te wachten staat. De ideeën leveren vooralsnog één concreet voorbeeld op, waarin Walrus een interactief fantasy-boek presenteert met kolommen, additionele informatie, vervagende teksten (!) en vragen.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

De technieken die hierboven worden toegepast zijn wellicht handig voor studieboeken, maar lijken misschien wat uit zijn plaats in een fictief verhaal. De eerder aangehaalde en grofgebekte blogger Sigil ziet het gebeuren:

“Dit geeft uitgevers de mogelijkheid om waardeloze Javascript toe te voegen aan hun boeken in de hoop zich te onderscheiden, de toekomst te omhelzen, geiten te neuken of iets in die trant. Dan krijg je dingen als speciale navigatiemenu’s, knoppen om een tekst uit te breiden, voetnoten met zo’n idee-lampje ervoor of andere ‘briljante’ ontwerpideeën. Er komen duizenden boeken met Javascript die je moet uitvoeren omdat het boek lezen anders onmogelijk is. Vanaf ePub4 is Javascript verplicht en voor je het weet, richten boeken zich enkel op de randzaken in plaats van de inhoud.”

Het is een interessante vraag die de blogger oproept. Verschillende kranten en tijdschriften wagen zich al aan multimediale uitlatingen op de iPad en dat wordt meestal positief ontvangen. Maar hoe zit het met boeken? Hoe wenselijk is een video in een boek waarbij je voorheen zelf je voorstelling maakte?

Reacties: 11 reacties

  1. Ik zelf koop nog steeds een echt boek. Geen digitaal boek. Gek, maar ik heb inderdaad helemaal geen behoefte aan allerlei mediacontent. Daar heb ik internet voor, maar ik kan me goed voorstellen dat er met cursusboeken alsvfotografie of geneeskunde het heel handig kan zijn als er videocontent mee komt zolang het passend en to the point is.

  2. Hier is zeker een markt voor!!

    Vroeger las ik altijd boeken waarbij je zelf moest kiezen hoe het verhaal verder liep. Een boek met een extra dimensie.. Weer eens wat anders.

  3. Hmm, interessant, filmpjes bij Lord of the Rings, en bij de map complete uitleg van de omgeving. Kick ass!

    Haha

    @Marcooo: Hoe bedoel jij boeken met je eigen keus hoe een verhaal verder liep? Ben wel nieuwsgierig naar dit soort boeken, ik lees veel maar niet eerder gezien.

    ( Daarnaast, eerlijk gezegd, vind ik het lezen op de iPad heerlijk, ouders hebben een eBook en dat vind ik weer anders lezen… Papier blijft wel de bom)

  4. Ben een zeeeer grote leesfan. Ben sinds kort begonnen met lezen op de Ipad. Vond eigenlijk de e-reader de eerste nuttige uitvinding op het gebied van boeken lezen, want achter mijn computer ontspant niet, en toen kreeg ik een Ipad kado.
    Heb me hiertoe over laten halen en geen moment spijt, behalve dan dat ik hem niet, als een pocket, dubbel kan vouwen (zo handig in bed).
    Het fijne is dat ik nog steeds lekker kan lezen en mijn fantasie er de plaatjes bij maakt.
    Ook fijn, dat een auteur een verhaal aan de wereld kan laten lezen, zonder dat iedereen zich met het concept bemoeit.
    Daarom wil ik bij fictie geen filmpjes, en andere interactieve zaken zien.
    Echter, de mogelijkheid om in een engels boek zo nu en dan een woord aan te wijzen, waarbij een woordenboek wordt geopend, is ideaal (wil altijd elk woord begrijpen)
    En inderdaad, het idee als er in bijv. Middle Earth (LOTR) weer een locatie genoemd wordt, de erbij behorende kaart even in te zien lijkt me ook ideaal.
    Verder lijkt het me inderdaad bij studieboeken ook handig as je de mogelijkheid hebt om dieper op de materie in te gaan d.m.v. interactieve links. Die moeten m.i. dan wel facultatief zijn.

  5. Zinnig verhaal wat mij betreft, de echte boekenlezer bereik je er volgens mij in elk geval niet mee. Misschien praktisch voor studieboeken maar niet voor fictie wat mij betreft.

    Ik heb een paar boeken op mijn Ipad (via Amazon) als een soort noodpakket maar in de praktijk lees ik nog gewoon het meeste van ouderwets papier. Heerlijk zo’n volle boekenkast 🙂

  6. Ik lees graag normale boeken en dat zal ook niet snel veranderen, maar studieboeken zouden zeer handig zijn. Het is maar voor één jaar en als je die zou kunnen updaten, verrijken met extra content enz. dan zou het echt een goed apparaat worden voor (studie)boeken. Echte boeken zie ik er mij nog niet vaak op lezen.

  7. Lees het digitale boek van Al Gore; Our Choice.

    En je zult zien, dat de tijd van boeken op papier achter ons ligt.

  8. Origineel geplaatst door Aluyx@Marcooo: Hoe bedoel jij boeken met je eigen keus hoe een verhaal verder liep? Ben wel nieuwsgierig naar dit soort boeken, ik lees veel maar niet eerder gezien.

    Ik weet zo geen titels, maar ik heb een aantal boeken gezien, en gelezen, waar je per onderaan een pagina moest kiezen uit een aantal mogelijkheden. Aan de hand van de keuze ging je naar een andere pagina.
    Ik heb op de iPhone ook een app van die strekking: Choice of the dragon.

  9. @Aluyx:
    Hij doelt waarschijnlijk op de “choose your own adventure” boeken, een populaire boekenserie uit Amerika, hier is de Wikipedia informatie: http://en.wikipedia.org/wiki/Choose_Your_Own_Adventure

  10. Ik begrijp niet waar die Sigil zich druk om maakt.
    Ik ga echt geen eBook kopen dat nutteloze extra’s biedt.

  11. Boeken werden van oudsher geïllustreerd. Dat dit in ‘onze’ tijd uit de gratie is geraakt heeft meer met kosten te maken dan met de ‘beleving van het lezen’. Zie bijv. het verschil in prijs tussen een geïllustreerd boek en de standaard uitgave.

    Technologie geeft ons nu de mogelijkheden om boeken rijker te illustreren. Lijkt me logisch en fantastisch dat dit dus ook wordt toegepast.

    En zoals Marc zegt. Een zinloos geïllustreerd boek koop je niet.

    Maar we zullen wel wat mislukkingen gaan zien en kopen. Boeken illustreren is een vak, toen en nu.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.